REȚETE PIZZA: 12 rețete pentru pizza

De: Gabriela Voicu / 11.12.2012, 19:00
Probabil că pizza este cel mai popular fel de mâncare din lume, dar și cel mai versatil, fiind ușor de preparat și foarte gustoasă. Apropo.ro vă propune azi 12 rețete pentru pizza.

Probabil că pizza este cel mai popular fel de mâncare din lume. Se prepară simplu și cel mai interesant este că poate fi asezonată cu o mulțime de topping-uri, pentru toate gusturile. Dacă este gatită cum trebuie, poate fi atât sățioasă cât și sănătoasă. Apropo.ro vă propune azi 12 rețete pentru pizza.

1. Pizza cu fructe și ciocolată, fără foc

Ingrediente blat

– 1 ceașcă pulpă uscată de cocos (râșnită în făină)

– ½ ceașcă pulpă uscată de cocos răzuită

– 2 linguri ulei virgin de cocos

– 2 linguri apă purificată

– ¼ ceașcă Lucuma

– un praf de sare de Himalaya sau sare de mare

– un vârf de linguriță de pudră de cardamon

– un vârf de linguriță esență de vanilie organică

– 1 linguriță suc de lămâie

– ½ linguriță coajă rasă de lămâie

– 3 lingurițe sirop de agave sau miere

Amestecați toate ingredientele uscate într-un castron, după care le amestecați în blender, alături de restul ingredientelor. Presați aluatul astfel format (blatul de pizza) într-o formă de tartă sau pe o farfurie mai mare.

Pizza cu fructe și ciocolată, fără foc

Ingrediente sos de pizza cu ciocolată

– ½ ceașcă ulei de cocos topit

– 3 linguri pudră de cacao sau roșcove

– 2 linguri Lucuma

– un praf de sare de Himalaya sau sare de mare

– ½ linguriță lecitină de floarea-soarelui

– 3 linguri de sirop agave

– câteva picături de esență de portocale sau mentă

Topiți uleiul de cocos și adăugați lecitina. Amestecați cu un tel, până se înglobează lecitina. Adăugați restul ingredientelor și bateți cu telul până se omogenizează. Turnați peste blatul de pizza și ornați cu fructe de sezon.

2. Pizza quatro formaggi

Ingrediente pentru aluat

– un ou

– 300 g făină

– un praf sare

– 25 g drojdie

– 50-60 ml apă minerală sau lapte călduț

– 4 linguri ulei de floarea-soarelui

Pentru umplutură

– 4 roșii

– 2 linguri ulei de măsline

– busuioc verde

– sare

– piper negru măcinat

– 100 g cașcaval ementaler

– 100 g brânză brie

– 50 g brânză cheddar

– 100 g brânză Roquefort

Pizza quatro formaggi

Preparare

Se pregătește pentru început maiaua. Se amestecă drojdia cu lapte călduț sau apă minerală și o linguriță de făină. Se lasă la dospit maximum 30 de minute. Separat, se cerne făina, se adaugă oul, sarea, uleiul și maiaua. Se frământă bine și se lasă să crească 40 de minute. În acest timp, se spală roșiile, se taie cubulețe și se călesc în puțin ulei de măsline. Se condimentează cu sare, piper și busuioc verde. Se întinde aluatul în forma de pizza unsă cu puțin ulei și se așază un strat de roșii. Peste roșii se pun cele patru tipuri de brânză. Se bagă în cuptor și se coace la 150°C. Se servește ornată cu busuioc proaspăt.

3. Pizza „Deliciosa”

Ingrediente pentru aluat

– 300 g făină

– 15 g drojdie proaspătă

– 1 praf sare

– 100 ml apă minerală

– 15 ml ulei de floarea-soarelui

Pentru umplutură

– 100 ml sos de roșii picant cu busuioc

– 1 ceapă albă

– 150 g măsline negre feliate

– 200 g șuncă de Praga

– 100 g mozzarella

– sare

– 6 ciuperci mari

– piper măcinat

– cimbru măcinat

– busuioc

Pizza „Deliciosa”

Preparare

Se cerne făina într-un bol și se adaugă apa, sarea, drojdia și uleiul. Se încorporează ingredientele și se obține un aluat ușor de modelat. Se frământă câteva minute și apoi se lasă la dospit. Separat, se spală și se curăță ciupercile. Se lasă să se scurgă pe un prosop absorbant și apoi se taie felii subțiri. Se curăță ceapa, se spală și se taie solzișori. Mozzarella se taie cubulețe sau se rade, iar șunca se taie bucăți mai mari. Sosul de roșii se condimentează cu cimbru și busuioc proaspăt. După ce a crescut aluatul de pizza, se întinde cu sucitorul pe planșetă și apoi se aranjează în tava tapetată cu ulei de floarea-soarelui. Se pune un strat de suc de roșii și apoi se aranjează ingredientele. Se bagă la cuptor și se coace la 220ËšC. Se servește cu sosul picant de roșii.

4. Pizza cu pui și ananas

Ingrediente pentru aluat

– 300 g făină

– 1 praf sare

– 15 g drojdie

– 20 ml ulei

– 30 ml apă minerală

– 1 ou

Pentru umplutură

– 300 g piept de pui

– 1 ananas mai mic

– 3 ardei capia

– 1 ardei gras

– 1 legătură roșii cherry

– 100 g cașcaval

– 1 crenguță busuioc verde

– 3 linguri pastă picantă de ardei

Pizza cu pui și ananas

Preparare

Se cerne făina într-un bol, se face o gaură la mijloc și se adaugă sarea, oul, drojdia dospită în puțin lapte, uleiul și apa minerală. Se amestecă ușor până se obține o cocă. Se lasă să crească. Între timp, se taie pieptul de pui și se perpelește în puțin ulei, cât să capete o crustă aurie. Se curăță ardeii, se spală și se taie fâșii, apoi se călesc în tigaie, până se înmoaie, după care se dau la rece. Ananasul se curăță și se taie feliuțe potrivite. Se întinde coca cu sucitorul și se aranjează în tava de pizza. Se unge aluatul cu pasta picantă de ardei și se aranjează ingredientele. Se bagă la cuptor și, după ce s-a rumenit, se scoate și se presară cașcavalul ras și frunzulițele de cimbru proaspăt.

5. Pizza vegetariană

Ingrediente pentru aluat

– 300 g făină

– 25 g drojdie

– 20 ml ulei

– 30 ml apă minerală

– 1 praf sare

Pentru umplutură

– 2 dovlecei

– 150 g ciuperci

– 100 g cașcaval de post

– 100 g piure de roșii

– cimbru verde și uscat

– 1 ceapă roșie

– 2-3 fire ceapă verde

– 300 g roșii cherry

– salată verde

Pizza vegetariană

Preparare

Se cerne făina într-un bol, se face o gaură la mijloc și se adaugă drojdia, sarea, apa minerală și uleiul. Compoziția se frământă și se obține o cocă potrivită. Se acoperă cu un șervet și se lasă la dospit. Separat, se pregătesc ingredientele. Se curăță dovleceii, se taie rondele și se călesc în puțin unt. Roșiile se taie rondele și se condimentează cu sare și piper. Ciupercile se curăță, se spală și se taie feliuțe. Se ia coca, se întinde pe o planșetă și se aranjează în tavă. Se unge cu piureul de roșii, se presară cimbru uscat și apoi se aranjează celelalte ingrediente, după preferință. Pe deasupra se presară cașcavalul ras. Se introduce tava în cuptorul încălzit în prealabil și se lasă să se rumenească. După ce s-a copt, se servește cu frunze de salată verde și rondele de ceapă roșie și verde.

6. Pizza coaptă pe folie

Ingrediente aluat:

– 200 g făină

– 80 ml apă

– 10 g drojdie

– 1/2 linguriță sare

– 1 linguriță zahăr

– 25 ml ulei

Deasupra punem

– șuncă tăiată mărunt,

– porumb,

– cașcaval râs,

– pastă de ardei iute,

– ketchup,

Pizza coaptă pe folie

Preparare

Dizolvăm drojdia în apă călduță și adăugăm la el 1/2 linguriță sare și 1 linguriță zahăr. Turnăm la făină apa în care am dizolvat drojdia, frământăm bine și adăugăm 25 ml ulei continuând să lucrăm aluatul până se absoarbe tot uleiul. Se pune aluatul într-o pungă de plastic și se dă la rece până când ne apucăm să coacem pizza (poate să stea și câteva ore bune ). Se rup din aluat bucăți și se întind cât mai subțire. Se unge o folie de aluminiu cu un pic de ulei de măsline, se așează peste aluatul întins și se stropește cu un pic de ulei și aluatul. Se pune deasupra șuncă tăiată, boabe de porumb, cașcaval ras, ketchup și se dă la cuptorul preîncălzit pe grilajul din cuptor. Astfel copt, aluatul de la pizza rămâne la fel de subțire cum am întins-o. Este delicioasă. Din cantitatea descrisă mai sus va ies aproximativ 4 bucăți de pizza mai mari.

7. Pizza picantă

Ingrediente pentru aluat

– 350 g făină

– 1 ou

– sare

– 20 g drojdie

– 30 ml ulei de floarea-soarelui

– 75 ml apă călduță

Pentru umplutură

– 150 g cașcaval

– 150 g salam picant

– 2 ardei

– 1 ceapă

– 150 g măsline fără sâmburi

– 200 ml sos de roșii aromat

– 1 crenguță busuioc verde

Pizza picantă

Preparare

Se cerne făina într-un bol de plastic, se face o gaură la mijloc și se pun ingredientele: oul, sarea, uleiul, drojdia înmuiată în apă călduță. Se încorporează și se obține o cocă ușor de modelat. Se frământă câteva minute până se dezlipește de pe mâini. Se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă la dospit aproximativ o oră. În acest timp se pregătesc ingredientele. Se rade cașcavalul pe răzătoarea mare, salamul picant se taie felii subțiri, măslinele se feliază, ceapa se curăță și se taie solzișori iar ardeii se curăță și se taie fâșii subțiri. Se ia forma de pizza, se unge cu puțin ulei și se întinde aluatul pe toată suprafața, inclusiv pe margini. Se pune un strat de sos de roșii pentru început și apoi se aranjează ingredientele, după preferință. Se bagă în cuptorul încins și se lasă să se rumenească. Se servește ornată cu busuioc proaspăt și cu sosul de roșii aromat.

8. Pizza cu pește

Ingrediente pentru aluat

– 500 g făină

– 1 cub mic de drojdie

– 1 ou

– 1 lingură ulei

– 1 linguriță rasă zahăr

– 1 vârf de cuțit sare

– 200 ml apă călduță

Pentru topping

– 1 conservă ton

– 200 g cașcaval

– măsline

– ulei pentru uns tava

Pizza cu pește

Preparare

Într-un castron se pun 200 ml de apă călduță în care se adaugă drojdia, sarea și zahărul. Se lasă maiaua la crescut câteva minute. Într-un lighean se pune făina, se face o adâncitură în mijloc, se adaugă oul și apoi se pune maiaua. Se frământă bine, iar când aluatul este aproape gata se adaugă uleiul și se frământă până se dezlipește compoziția de pe lighean. Aluatul obținut se împarte în două și se dă la frigider cam 30 de minute. După cele 30 de minute se întinde aluatul și se pune în tava care a fost unsă cu ulei. Deasupra se presară cașcavalul ras și se acoperă toată suprafața aluatului. Cu o furculiță se pune tonul peste cașcaval și apoi se adaugă măslinele. Se lasă la cuptor apoximativ 20 de minute.

9. Pizza mediteraneană

Ingrediente pentru blat

– 300 g făină

– 1 cubuleț drojdie

– 1 linguriță zahăr

Pentru umplutură

– 3 linguri ulei de măsline

– 1 ceapă

– 300 g roșii decojite

– 150 g șuncă

– 1 ou

– 100 g cașcaval ras

– sare, piper, oregano

Pizza mediteraneană

Preparare

Se prepară blatul astfel: făina se cerne, se face o adâncitură în mijloc și se pune drojdia ameste­cată cu 150 ml apă, un praf de sare și zahăr. Se frământă cu uleiul de măsline și se lasă la crescut. Aluatul se întinde într-o tavă în care se pune hârtie de copt. Se unge cu oul bătut și se pun dea­supra ceapa tăiată rondele, șunca tăiată fâșii, roșiile decojite tăiate felii, sare, piper și oregano. Deasupra se presară cașcavalul ras și se coace 20 de minute.

10. Pizza cu brânză

Ingrediente pentru aluat

– 300 g făină

– 25 g drojdie

– un ou, sare

– 100 ml lapte

– 30 ml ulei de floarea-soarelui

Pentru umplutură

– 200 g mozzarella

– 4-5 linguri piure de roșii

– 50 g cașcaval

– cimbru uscat și măcinat

Pizza cu brânză

Preparare

Se cerne făina într-un bol, se adaugă sarea și maiaua preparată din drojdie și lapte călduț, oul întreg, uleiul și restul de lapte. Se frământă aluatul și se lasă să crească. Se taie mozzarella cubulețe, se rade cașcavalul, iar piureul de roșii se clocotește și se prepară cu puțin ulei de măsline, cimbru, sare și piper. După ce a crescut aluatul, se întinde în tavă, se unge cu sos de roșii și se presară cașcavalul și mozzarella. Se mai stropește cu sos și se coace.

11. Pizza cu spanac

Ingrediente

– 1/4 cană ulei de măsline

– 2/3 cană lapte degresat

– 1 linguriță de praf de copt

– ¼ cană de mălai

– 1 cană de făină albă

– 1 cană de făină de ovăz

Topping

– 1 ½ cană brânză mozzarella semi degresată, rasă

– 1 cană de ciuperci proaspete, feliate

– 200 g de spanac congelat, decongelat și scurs în prealabil sau 2 căni de spanac proaspăt tocat.

– 250 g de sos de pizza

– 200 g de carne de vită tocată

Pizza cu spanac

Preparare

Pentru aluat: Pe un fund de lemn mare sau pe o tejghea amestecați praful de copt cu mălaiul, făina și turnați într-un castron laptele și uleiul. Folosind o furculiță faceți o gaură în mijlocul amestecului de făină și adăugați treptat laptele cu ulei amestecând încet până obțineți un aluat păstos. Frământați ușor aluatul. Între timp ungeți o tavă de pizza de 30 de centimetri cu ulei. Presați aluatul în tavă pe fund și pe margini. Puneți tava în cuptor și coaceți aluatul timp de 12-15 minute la temeperatura de 220 de grade Celsius, până ce aluatul capătă o culoare maronie.

Pentru topping: Puneți carnea tocată într-o tigaie, prăjiți-o puțin și adăugați-i sos de pizza. Puneți spanacul peste aluat, adăugați și carnea, ciupercile și presărați mozzarella la final. Lăsați-o la cuptor timp de alte 10-15 minute la aceeasi temperatură.

12. Pizza cu legume

Ingrediente pentru aluat

– 300 g făină

– o lingură sare

– 25 g drojdie

– 125 ml apă călduță

– 200 g broccoli

– 2-3 ardei capia

– 200 g măsline

– 6-8 ciuperci

– 250 g mozzarella

– sare grunjoasă

– o ceapă roșie

– 2-3 linguri ulei de floarea-soarelui

– busuioc verde pentru ornat

Pizza cu legume

Preparare

Se cerne făina, se adaugă drojdia amestecată cu apă și cu sare și se frământă bine. Se acoperă bolul cu un șervet și se lasă la dospit. În acest timp, se spală legumele și se șterg de apă. Se feliază și se pregătesc pentru ornat. Ciupercile se taie foarte subțiri ca să se pătrundă bine. Broccoli se spală, se desface buchețele și se opărește în apă cu sare, maximum 15 minute. Apoi se lasă în sită să se scurgă. Se întinde aluatul în forma unsă cu ulei de floarea-soarelui și se așează un strat de mozzarella. Se pun legumele și măslinele și se bagă în cuptor la 150°C. Se servește ornată cu busuioc verde.

În speranța că cele 12 rețete pentru pizza sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!