Rețete risotto: 13 rețete de risotto

Apropo.ro / 07.12.2012, 17:00
Risotto este un răsfăț pentru papilele gustative, dat de consistența lui cremoasă și ingredientele deosebite folosite la prepararea sa. Încearcă și tu una dintre cele 13 rețete de risotto pe care le prezentăm în cele ce urmează...

Risotto vine de la denumirea orezului mic în limba italiană, dar și de la modul unic de preparare. Cremos mai ceva decât o cremă fină, boabele rotunde, scurte și moi sunt o delicatesă culinară. Se îmbină de minune cu vinul alb. Risotto este unul dintre cele mai populare mâncăruri din Italia.

Risotto are patru componente de bază: soffritto (legume sotate), supă, condimente pentru aromă și orez italian.

1. Rețetă risotto cu dovlecei și lămâie

Ingrediente risotto cu dovlecei și lămâie

500 g dovlecei mici și fragezi

1 fir de praz

verdețuri (pătrunjel, busuioc, cimbru)

sare

1 pachet de legume congelate

1 lămâie

1 ceapă mică

untdelemn fin

350 g orez Arborio

300 g parmezan ras sau cașcaval

1 lingura de unt.

risotto

Mod de preparare risotto cu dovlecei și lămâie

Se taie capetele dovleceilor, se spala prazul, ambele se taie felii și se pun într-o oală. Se acoperă cu apă, se adăugă verdeață întreagă, legumele congelate și 2 prafuri de sare. Se pun la fiert pe foc mijlociu, până când dovleceii se pot sfărâma cu o furculiță.

Se cojește lămâia în fâșii, care se prăjesc împreună cu ceapă tocată în 3 linguri de untdelemn, până ce ceapă devine sticloasă. Se adăugă și orezul și se amestecă câteva minute până devine și el sticlos. Rând pe rând se adăugă apă fierbinte în care au fiert dovleceii și prazul, amestecând. Orezul trebuie să fiarbă potolit. Înainte de a fi gata, se adăugă legumele fierte, se scoate verdeață și se pun două mâini bune de parmezan. Se adăugă sarea și untul. Se ia de pe plita, se acoperă cu capac și se lasa câteva minute să se pătrundă. Când se servește, se mai adăugă puțin parmezan.

2. Rețetă risotto alla milanese

Ingrediente risotto alla milanese

2 căni de orez cu bob rotund

3 căni supă de pui

1 cană de apă

1 ceapă mică

1 linguriță de șofran

2 linguri zdravene de unt gras

50 grame de parmezan ras

piper alb

risotto

Mod de preparare risotto alla milanese

Se spală orezul într-o sită deasă și se lasă să se scurgă. Se toacă ceapa fin. Se rade parmezanul. Se încălzește supa.

Topiți o lingură de unt într-o tigaie adâncă sau cratiță și adăugați ceapă. După ce s-a înmuiat ceapă, adăugați șofranul, iar după un minut și orezul. Amestecați orezul continuu timp de 4-5 minute până când devine translucid. Stingeți totul cu o cană de apă și una de supă fierbinte. Lăsați să fiarbă descoperit la foc mic.

Fierbeți orezul timp de aproximativ 20 de minute, completând treptat cu supă și amestecând din când în când, până când orezul a fiert, este cremos dar cu miezul al dente.

Adăugați restul de unt, parmezanul ras, puțin piper alb și amestecați.

3. Rețetă risotto cu pui, roșii și busuioc

Ingrediente risotto cu pui, roșii și busuioc

500 grame carne de pui fără os și piele (preferabil pulpă)

350 grame orez cu bob rotund (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano, etc.)

3 linguri ulei de măsline

1 litru supă de pui

1 ceapă medie

4 căței de usturoi

1 cană de roșii tocate (sau o cutie de 400 grame)

2 linguri pastă de tomate

1 lingură rasă de zahăr

2 linguri busuioc proaspăt, tocat

4 linguri parmezan ras

piper

risotto

Mod de preparare risotto cu pui, roșii și busuioc

Decojiți roșiile și tocați-le. Curățați și tocați ceapă și usturoiul. Tăiați carnea de pui în îmbucături potrivite. Încingeți uleiul într-o tigaie adâncă sau alt vas.

Adăugați și sotați carnea. Lăsați până scade sucul pe care îl lasă și carnea prinde a se rumeni din nou. Carnea nu trebuie să se prăjească ci doar să se rumenească ușor.

Adăugați ceapă și usturoiul și mai sotați 30 de secunde. Adăugați orezul și amestecați bine alte 30 de secunde. Stingeți cu două căni de supă.

Încorporați treptat supa, amestecând din când în când. După ce supa este aproape total absorbită, adăugați roșiile, zahărul și pastă de tomate.

Fierbeți, amestecând constant, încă 3-5 minute, până când orezul se leagă. Adăugați și încorporați parmezanul. Opriți focul și adăugați busuiocul tocat.

Asezonați cu piper și sare (dacă mai e cazul).

4. Rețetă risotto cu legume

Ingrediente risotto cu legume

100 g țelină

1 morcov

1 dovlecel

1 ceapă

1 linguriță ulei de măsline

100 g orez

3/8 l zeamă concentrată de legume (Knorr+apă)

sare, piper

3 lingurițe parmezan ras,

1 lingură pătrunjel verde tocat.

risotto

Mod de preparare risotto cu legume

Se curăță legumele, se spală și se taie cubulețe. Ceapă curățată se toacă mărunt și se călește în uleiul încins. Se adăugă orezul, se amestecă  până ce devine sticlos, se stinge cu zeamă de legume și se lăsă pe foc (circa 10 minute) să se umfle, amestecând întruna. Se adăugă legumele, se condimentează și se fierb toate încă 15 minute, la foc mic. La sfârșit, se încorporează cașcavalul ras și pătrunjelul.

5. Rețetă risotto cu șofran

Ingrediente risotto cu șofran

1,2 litri de supă de vită sau pui (preparată din cubulețe de concentrat)

1/2 linguriță de șofran

6 linguri unt

1 ceapă, tăiată mărunt

300 g orez

100 g brânză parmesan rasă

sare, după gust

piper negru măcinat, după gust

risotto

Mod de preparare risotto cu șofran

Se dă supă în clocot, apoi se micșorează flacără și se lasa să fiarbă. Se pun 2 linguri de supă într-un castronel. Se adăugă firele sau pudră de șofran și se lasa să infuzeze.

Se topesc 4 linguri de unt într-o tigaie mare, până când începe să facă spumă. Se adăugă ceapă și se călește cam 3 minute, amestecând frecvent, până se înmoaie. Se adăugă orezul. Se amestecă până când boabele de orez încep să se umfle și să plesnească, apoi se adăugă câteva linguri de supă, apa în care s-a dizolvat șofranul, sare și piper după gust. Se amestecă pe foc mic până când lichidul este absorbit de orez.

Se adăugă supa rămasă, treptat, permițând orezului să absoarbă lichidul, amestecând constant. După 20-25 de minute, orezul este al dente iar risotto-ul galben-auriu, moale și cremos.

Se adăugă cam 2/3 din parmezan și restul de unt. Se încălzește până când se topește untul, apoi se asezonează cu sare și piper.

Se transfera risotto-ul pe un platou cald și se servește imediat, cu restul de parmezan presărat deasupra.

6. Rețetă risotto cu mascarpone

Ingrediente risotto cu mascarpone

risotto

2 căpățâni mari de usturoi

frunze de cimbru (opțional)

155 g migdale decojite,

250 g pesmet

ulei de măsline

risotto

Mod de preparare risotto cu mascarpone

Coaceți căpățânile de usturoi întregi la 230 grade Celsius, timp de circa 30 de minute, până se înmoaie. Separați cățeii și stoarceți compoziția dulce. Adăugați usturoiul peste risotto, împreună cu cimbrul. Într-o tigaie, prăjiți migdalele și pesmetul în puțin ulei de măsline, până când devin crocante și aurii. Asezonați cu puțină sare.

7. Rețetă risotto cu somon

Ingrediente risotto cu somon

1 ceapă

2 căței de usturoi

1 lingura ulei de măsline

100 ml vin alb

250 g orez cu bob rotund

800ml supă de pasăre

piper

200 g somon afumat

100 ml smântână

2 ardei iuți

80g parmezan

50g unt

risotto

Mod de preparare risotto cu somon

Încălzim supa și o menținem pe foc în clocot. Încingem ulei într-o cratiță și prăjim ceapă. După 2 min adăugăm usturoiul tocat, apoi orezul. Îl călim amestecând continuu până devine sticlos. Se stinge cu vin. Se fierbe la foc moderat până reducem vinul; adăugăm un polonic de supă fierbinte. Adăugăm supă de fiecare dată când scade.

Tăiem cuburi somonul. Curățăm ardeii de semințe și îi tocăm mărunt. Topim unt într-o tigaie și adăugăm ardeiul. Îl călim un pic apoi adăugăm somonul. Se lasă cca 3 min la foc moderat. Se adăugă compoziția în rosotto; apoi punem și smântână, unt și parmezan. Asezonăm cu sare și piper.

8. Rețetă risotto cu hribi și rozmarin

Ingrediente risotto cu hribi și rozmarin

200 g orez pentru risotto

10 g hribi uscați

200 ml lapte

200 g dovleac

1 portocală

rozmarin

3 linguri ulei de măsline

1 ceapă

1 cățel de usturoi

25 g unt

piper

sare

1/2 legătură pătrunjel.

risotto

Mod de preparare risotto cu hribi și rozmarin

Pui hribii uscați în apă călduță cu puțin lapte. După 3 ore, îi scurgi. Cureți dovleacul de coajă, îl tai în cuburi și îl fierbi în apă împreună cu o crenguță de rozmarin, până când bucățile devin „al dente”.

Cureți numai partea colorată a portocalei și o tai în fâșii subțiri, pe care le înăbuși cu o lingură de ulei și una de apă, astfel încât să obții un sos gros.

Cureți și toci mărunt ceapă și usturoiul. Le călești puțin la foc mediu, în uleiul rămas, apoi adaugi orezul, pentru 2 minute.

Presari sare și piper, reduci intensitatea focului la mic și torni câte un polonic din supă în care a fiert dovleacul, amestecând mereu.

Când supa a fost absorbită de boabele de orez, torni următoarea cantitate de supă. Când orezul e aproape gata, adaugi dovleacul și hribii.

Stingi focul, pui felioarele de unt, omogenizezi și acoperi cratița pentru 2 minute. Servești risottoul cu sosul de portocală, presărat cu pătrunjel tocat.

9. Rețetă risotto cu dovleac și ciuperci

Ingrediente risotto cu dovleac și ciuperci

400 g dovleac curățat și tăiat bucăți mai mari

2 crenguțe de rozmarin sau cimbru

1 cățel de usturoi

1 pungă de legume congelate (morcov, mazăre etc.)

250 g ciuperci proaspete sau de la conservă

1 ceapă mică

5 linguri untdelemn fin

piper

350 g orez Arborio

1 portocala.

risotto

Mod de preparare risotto cu dovleac și ciuperci

1,5 l apa ușor sărată se pun la fiert, se adăugă bucățile de dovleac, rozmarinul, cățelul de usturoi și legumele congelate și se lasă la fiert 15 minute, până ce dovleacul se înmoaie. Se curăța ciupercile, se spală și se taie felii (dacă sunt din conservă se scurg). Se toacă ceapă și se călește în trei linguri de untdelemn. Se adăugă și ciupercile, se gustă de sare și de piper. Se adăugă orezul, se călește câteva minute împreună cu ciupercile, apoi se stinge treptat cu apă în care a fiert dovleacul.

Se cojește o jumătate de portocală fâșii, care se călesc în două linguri de untdelemn, într-o crăticioara, la foc mic. Se ia de pe plita când se caramelizează ușor. Imediat ce orezul e gata, se toarnă în el untdelemnul în care s-a călit portocală și se lasa să se pătrundă câteva minute, acoperit cu capac. Se servește cu piper măcinat.

10. Rețetă risotto cu cașcaval afumat și rozmarin

Ingrediente risotto cu cașcaval afumat și rozmarin

-150 gr. orez

-50 gr. cașcaval afumat

-vin alb

-ulei /unt

-rozmarin tocat

-1/4 ceapă

-supă de legume

risotto

Mod de preparare risotto cu cașcaval afumat și rozmarin

Se călește ceapă în ulei sau unt se adăugă orezul și se călește până devine ușor transparent. Se adăugă vinul alb și se lasă să se evapore alcoolul

Se adăugă încet încet supă fierbinte, cu polonicul. Se amestecă și când scade se mai adăugă un polonic.

După 15 minute (orezul fierbe cca 17-19 minute de obicei) se adăugă rozmarinul tocat și apoi cașcavalul afumat tăiat cubulețe, amestecați și înlăturați cratița de pe aragaz.

11. Rețetă risotto cu fructe de mare

Ingrediente risotto cu fructe de mare

180 grame de orez cu bob rotund (preferabil arborio sau carnaroli)

200 grame fructe de mare (creveți decorticați, midii, inele de calamari, caracatiță, etc)

1 pahar de vin alb sec

1 ceapă

4 căței de usturoi

3 linguri ulei de măsline

2 roșii (sau o cutie de 400 grame de roșii în bulion)

500 ml supă de pește

2 linguri de parmezan ras

piper negru proaspăt măcinat

risotto

Mod de preparare risotto cu fructe de mare

Decojiți roșiile și tocați-le. Curățați și tocați ceapa și usturoiul. Încingeți uleiul într-o tigaie adâncă. Adăugați și sotați ușor timp de 30 de secunde usturoiul și ceapă. 

După ce ceapa a devenit translucidă, adăugați orezul și amestecați până devine sticlos. Adăugați roșiile tocate și amestecați. Adăugați vinul alb.

Încorporați treptat supa de pește călduță, amestecând continuu. Fierbeți orezul la foc mediu până când toată supa este absorbită.

Încorporați fructele de mare – tăiate în bucăți potrivite, dacă e cazul – împreună cu ultima parte de supă. Încorporați parmezanul ras.

Asezonați cu piper.

12. Rețetă risotto simplu cu ceapă verde

Ingrediente risotto simplu cu ceapă verde

1 cana orez cu bob rotund

1 legătură de ceapă verde

2-3 linguri parmezan ras

1 castravete de seră

1 lingură concentrat pentru supă de legume

3 linguri ulei de măsline

risotto

Mod de preparare risotto simplu cu ceapă verde

Se spală orezul și se curăța ceapa. Se taie ceapă oblic în bucăți de 2-2,5 cm. Se încinge ulei de măsline într-o oală și se prăjește ceapă. Se adăugă concentratul pentru supă și orezul. Se lasă să se prăjească, amestecând din când în când, 2-3 minute.

Se adaugă 2 căni apă și se acoperă. Se dă focul la mic și când orezul e fiert, se rade parmezanul, se amestecă și se ia de pe foc. Se mai lasă 5 minute să se pătrundă și se servește cu castraveți de seră, fie natur fie într-o salată preparată cu oțet și mărar. 

13. Rețetă risotto cu ardei

Ingrediente risotto cu ardei

1 ardei gras mare și roșu

1 roșie mare (cărnoasă)

sare

1 cățel de usturoi

2 fire de ceapă verde

untdelemn fin

350 g orez Arborio

1 crenguța de cimbru

1 l apă fiartă cu Delikat

parmezan sau cașcaval râs

1 lingura unt

piper negru.

risotto

Mod de preparare risotto cu ardei

Se coace ardeiul, se dă cu sare și i se curăța pielita, apoi se taie felii, îndepărtându-se semințele. Se opărește roșia scurt, i se scoate pielita și se taie în cubulețe mici.

Se amestecă cu ardeii și se gustă de sare. Se taie usturoiul și firele de ceapă verde mărunt și se călesc într-o cratiță, în două linguri de untdelemn. Se adăugă orezul și se lăsa și el să se călească, amestecând. Când devine sticlos, se adăugă amestecul de ardei cu roșii, cimbrul rupt bucățele mici.

Se stinge cu apă fiartă cu Delikat, fierbinte. Se lasa să fiarbă la foc mic, adăugându-se apa pe rând, pe măsură ce este absorbită. (Nu uitați să amestecați.) Când orezul e fiert, se adăugă trei linguri de parmezan și untul. Se presară cu piper proaspăt măcinat, parmezan și puțin cimbru.