REȚETE SALAM DE BISCUIȚI: 10 rețete pentru salam de biscuiți

De: Gabriela Voicu / 14.12.2012, 18:00
Deliciosul salam de biscuiți pe care ni-l amintim din copilărie este întotdeauna binevenit ca desert. Apropo.ro vă aduce astăzi 10 rețete pentru salam de biscuiți.

Deliciosul salam de biscuiți pe care ni-l amintim din copilărie este întotdeauna binevenit ca desert. Veți afla că nu este deloc complicat să îl preparați acasă. Folosiți biscuiți clasici, care nu se înmoaie repede, și apoi totul va merge strună! Apropo.ro vă aduce astazi 10 rețete pentru salam de biscuiți.

1. Salam de biscuiți

Ingrediente

– 250 g biscuiți simpli

– 250 g zahăr

– 100 g unt

– 50 g cacao + puțină cacao (sau pudră de ciocolată) pentru folie

– 75 g nucă prăjită (sau stafide înmuiate în apă călduță sau 2 lingurițe cafea instant)

– 120 ml lapte

– esență de rom (sau rom)

Porții: 12

Salam de biscuiți

Preparare

Zdrobiți biscuiții cu mâna până obțineți bucățele mici. Amestecați cu nuca (sau stafidele) tăiată bucăți mici, dacă folosiți. Într-o crăticioară puneți 60 ml lapte și zahărul și fierbeți până se face un sirop legat (cca. 1 minut după ce începe să facă spumă siropul). Adăugați untul și amestecați până se topește. Adăugați cacaoa (și cafeaua dacă folosiți) dizolvată în 60 ml lapte. Adăugați și esența de rom. Lăsați să dea în clocot. Turnați treptat siropul peste biscuiți, amestecând din când în când până vedeți că se leagă biscuiții și se înmoaie un pic. S-ar putea să nu aveți nevoie de tot siropul. Pe o folie de plastic presărați puțină cacao (sau pudră de ciocolată) și puneți jumătate din compoziție. Rulați strâns sub formă de rulou și împingeți din ambele capete să scoateți aerul din salam. Legați strâns la ambele capete și dați salamul de biscuiți la frigider câteva ore sau peste noapte. Repetați cu restul de compoziție. Tăiați salamul de biscuiți felii și serviți.

2. Salam de biscuițicu banane

Ingrediente

– 520 g biscuiți (5 pachete de 130 g petite beurre),

– 40 g cacao,

– 50 g ciocolată,

– 20 ml esență de rom,

– 450 ml lapte,

– 150 g margarină/unt,

– 100 g nucă,

– 300 g rahat,

– 10 g zahăr vanilat,

– 2 banane.

Salam de biscuițicu banane

Preparare

Într-un bol încăpător se sfărâmă biscuiții în bucăți potrivit de mari. Se pune la fiert laptele cu margarina, iar când aceasta s-a topit, adăugăm 6 cuburi de rahat tăiate mărunt, ciocolată ruptă în bucățele, plicul de zahăr vanilat și cacao cernută. Rahatul e foarte dulce, nu am mai adăugat niciun strop de zahăr! Când toate ingredientele s-au răcit, adăugăm esența de rom și nucile tăiate în bucăți potrivit de mari. Peste biscuiții sfărâmați adăugăm sosul călduț și amestecăm bine de tot până când sosul este absorbit de biscuiți. Pe o folie alimentară punem compoziția în formă de dreptunghi, o aplatizăm cu un cuțit și așezăm pe mijloc o banană sau o jumătate de banană, în funcție de cât de mare dorim să fie salamul. Rulăm odată cu folia, formând un rulou, strângem bine la capete și înnodăm. Dăm la rece peste noapte și tăiem a doua zi. Am folosit fistic la decor. Înainte de a felia salamul de biscuiți cu banane țineți-l 10 minute la congelator.

3. Salam de biscuiți cu ciocolată

Ingrediente

– 300 g biscuiți simpli

– 150 g de unt gras, la temperatura camerei

– 100 g zahăr

– 1 plic de zahăr vanilat

– 2 ouă

– 100 ml rom brun (sau 80 ml lapte și 15 ml esență de rom)

– 200 g ciocolată de menaj

– 80 g stafide (opțional)

Salam de biscuiți cu ciocolată

Preparare

Topiți ciocolata pe bain-marie. Sfărâmați cu mâna biscuiții. Dacă doriți să folosiți stafide, puneți-le la înmuiat în rom sau în lapte amestecat cu rom. Pregătiți o tavă de cozonac pe care o tapetați cu hârtie de copt , suficient de lungă și lată cât să acopere salamul de biscuiți. Bateți ouăle. Amestecați într-un vas adânc untul cu zahărul și zahărul vanilat până când granulele de zahăr sunt aproape dizolvate. Adăugați și încorporați ouăle bătute. Adăugați romul și, eventual, stafidele. Încorporați ciocolata topită. Adăugați biscuiții și amestecați bine ingredientele uscate cu cele umede. Turnați amestecul în tavă. Presați bine pentru a elimina golurile de aer și ambalați salamul. Răsturnați salamul ambalat pe o folie de aluminiu. Strângeți bine, dați-i forma dorită și depozitați la rece pentru minimum 3 ore înainte de servire. Salamul de biscuiți se servește rece, tăiat în felii de 8-10 mm grosime.

4. Salam de biscuiți cu nucă

Ingrediente

– 500 g din cei mai simplii biscuiți

– nucă

– 200 g margarină

– 4 linguri zahăr

– 250 ml apă

– 2 linguri cacao

– 1 sticluță esență de rom

– nucă de cocos (opțional)

Salam de biscuiți cu nucă

Preparare

Biscuiții se rup bucăți mici, dar se păstrează câțiva care, cu ajutorul unui sucitor, se transformă în pesmet. Nuca se taie bucăți potrivite, iar apa cu zahărul se pun la fiert și se lasă câteva minute până se topește zahărul și se leagă siropul. Se adaugă margarina și cacaua. Fierbeți până se topește margarina, apoi se pune nuca și se mai lasă aproximativ 5 minute la foc potrivit (să se înmoaie puțin nuca). Se ia de pe foc, se adaugă esența de rom și se toarnă peste bucățile de biscuiți amestecate cu pesmetul. Se amestecă cu grijă să nu se înmoaie prea tare biscuții, dar să fie acoperiți în întregime de sirop. Pe o folie alimentară se pune din compoziția de biscuiți și se rulează strâns cu ajutorul acesteia până formăm un rulou compact. Mie mi-au ieșit 2 bucăți de salam de biscuiți. Se dau la frigider pentru câteva ore până se întăresc. Pentru servire am dat fiecare bucată prin nucă de cocos și le-am feliat.

5. Salam de biscuiți cu fistic

Ingrediente

– 500 g biscuiți,

– 200 g unt,

– 10 nuci,

– 100 g fistic

– 12 linguri zahăr,

– 2 linguri cacao,

– esență de rom

– zahăr pudră

Salam de biscuiți cu fistic

Preparare

Se toacă biscuiții în mașina de tocat. Se împart apoi ingredientele în două părți egale. Pentru partea albă se amestecă 6 linguri de zahăr cu jumătate de pahar de apă, pe foc. Se adaugă jumătate din cantitatea de unt, fisticul decojit și tocat, 5 nuci pisate și esența de rom. Se omogenizează bine și se adaugă jumătate din biscuiți. Pentru partea neagră se procedează la fel, doar că se adaugă cacaoa, în plus. Se așează sulul rezultat într-o folie de aluminiu, se presară cu zahăr pudră și nucă de cocoș, se înfășoară și se pune la rece. Dacă veți umezi puțin folia de aluminiu, salamul nostru de biscuiți va avea crustă albă. Salamul de biscuiți cu fistic se lasă 2-3 ore la rece, după care se tăie felii.

6. Salam de biscuiti cu carob și goji

Ingrediente

– 300 g biscuiți

– 150 g ciocolată cu lapte

– 100 g ciocolată neagră

– 1 linguriță esență de vanilie

– 150 g unt

– 2 ouă

– 90 g zahăr

Pentru decor – optional

– 50 g ciocolată topită

– zahăr pudră

– cacao

Salam de biscuiti cu carob și goji

Preparare

Începem prin a rupe biscuiții cu mâna. Mixam bine ouăle cu zahărul, până devin ca o spumă. Topim ciocolata la baine-marie, turnăm ouăle peste aceasta, amestecăm până se omogenizează și ne întoarcem cu vasul la baine-marie pentru încă 7-8 minute. Amestecăm destul de des sau continuu, până se îngroașă puțin compoziția. Luăm de pe foc, încorporăm untul aflat la temperatura camerei și esența de vanilie, apoi turnăm peste biscuiți. Amestecăm bine, astfel încât compoziția să fie omogenă. Turnăm compoziția pe un celofan sau hârtie de copt. Presăm salamul nostru în foaia de celofan astfel încât toate bucățile să se lipească, să nu rămână goluri. Strângem celofanul la capete după ce se aranjează compoziția și îl punem în frigider pentru 3-4 ore. După acest interval putem tăia salamul și servim. Putem să îl decoram pentru un aspect mai frumos cu ciocolată topită, zahăr pudră sau cacao.

7. Salam de biscuiți cu rahat

Ingrediente

– 700 g de biscuiți

– 325 g rahat

– 100 ml lapte

– 100 g zahăr

– 250 g stafide lăsate 30 min. în esență de rom

– 2 liguri cacao

– 1 pachet și 75 g margarină

– zahăr vanilat

– zahăr pudră pt. ajutor la tăiat rahatul

Salam de biscuiți cu rahat

Preparare

Biscuiții trebuie o parte zdrobiți cu sucitorul și restul rupți cu mâna. Zahărul, margarina, laptele și cacaoa se pun pe foc până se topește zahărul. Se lasă câteva minute să se răcorească, se adaugă stafidele cu tot cu esența de rom, se adaugă rahatul… se amestecă, apoi se adaugă și biscuiții. Se lasă aprox. 15 min. după care se pun în folie alimentară, se da formă de salam și se rulează.

8. Salam de biscuiți cu stafide

Ingrediente

– 500 g biscuiți uscați

– 100 g stafide

– 50 g zahăr

– 1 pahar cu lapte

– 1 pahar cu vișinată

– 50 g nucă de cocos

– coajă de la o portocală netratată

– 50 g unt

– 30 g cacao

Salam de biscuiți cu stafide

Preparare

Se sfărâmă biscuiții uscați cu mâna, nu contează dacă rămân bucățele mai mari. Se pune la încălzit laptele, dar nu lăsăm să fiarbă, adăugăm stafidele, coaja de portocală rasă, cacaoa, zahărul și amestecăm bine. Se toarnă această compoziție peste biscuiți. Se amestecă bine și continuăm cu paharul de vișinată, apoi cu untul topit. Se amestecă din nou totul foarte bine și se pregătește o folie transparentă, de aluminiu sau pt. cuptor și adăugăm această pastă peste hârtie. Se dă formă unui salam și se bagă la rece câteva ore. Când s-a întărit se dă prin nucă de cocos, se taie felii și se servește.

9. Salam de biscuiți cu unt de arahide

Ingrediente

– 100 gr unt

– 150 gr zahăr

– 1 lingură unt de arahide

– 60 gr cacao pudra

– 250 ml lapte

– 400-500 g biscuiți simpli, sfărâmați

Salam de biscuiți cu unt de arahide

Preparare

Într-o cratiță pe foc potrivit pune toate ingredientele în afară de biscuiți.Lasă cratița pe foc până când compoziția devine lichidă. Pune biscuiții într-un vas și toarnă peste aceștia siropul cald. Amestecă bine, apoi pune compoziția obținută pe o folie de plastic. Rulează pentru a obține un cilindru. Dă salamul de biscuiți la rece până când se întărește puțin.

10. Salam de biscuiți cu umplutură de cocos

Ingrediente

– 500 g biscuiți

– 300-350 g de zahăr, depinde cât de dulci sunt biscuiții

– 250 ml apă

– 5 linguri de cacao

– un pachet de margarină

– 5 linguri de lapte praf

– stafide

– esență de rom

– 50 g alune nesărate măcinate sau nucă

Umplutura albă este compoziția de bomboane Rafaello.

– 200 g unt sau margarină

– 200 g zahăr pudra

– 200 g lapte praf

– 150 g nucă de cocoș pt compoziție

Se omogenizează untul cu zahărul pudră, laptele praf și fulgii de cocos.

Salam de biscuiți cu umplutură de cocos

Preparare

Se pune pe foc zahărul cu apa și se lasă până se dizolvă tot zahărul. Se adaugă apoi pachetul de margarină, se lasă să se topească, se toarnă laptele praf în ploaie și se amestecă continuu cu telul. În lipsa laptelui praf sau pentru cei care nu-l agreează, se poate folosi și lapte dulce. Se adaugă cacaoa, nucile/alunele zdrobite, stafidele, esența de rom și biscuiții sfărâmați. Se ia de pe foc și se omogenizează compoziția. Pe o bucată de celofan se pune compoziția, se întinde, iar deasupra se pune compoziția de bomboane Rafaello și se rulează după cum doriți. Pentru a presăr nucă, biscuiți măcinați sau fulgi de cocos, ungeți salamul cu margarină sau unt.

În speranța că cele 10 rețete pentru salam de biscuiți sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!