Rețete stufat: 11 Rețete de stufat

Apropo.ro / 04.12.2012, 17:00
Deși românul asociază, de obicei, stufatul cu Paștele, vă invităm să încercați una din cele 11 rețete de stufat ce urmează, nu doar de sărbători.

Nici stufatul se pare că nu este un preparat autohton, dar este gustat de o lume întreagă și poartă titulaturi diferite, în funcție de țară.

Spaniolii îi spun estofado, o mâncare înăbușită, italienii îi spun stufato, grecii – stifado, iar anglo-saxonii stew.

După cum spuneam, ar fi păcat să așteptați după un stufat un an întreg, ci având posibilitatea să îl preparați cu altfel de carne decât mielul, sau chiar fără, vă veți bucura papilele gustative de câte ori doriți.

1. Rețetă stufat de miel

Ingrediente stufat de miel

1 kg carne de miel

20 fire ceapă verde (de mărime medie)

20 fire usturoi verde (de mărime medie)

1 linguriță amidon alimentar

1-2 linguri pasta de tomate

2 linguri oțet de mere

0,5 lingurițe de sare

pătrunjel proaspăt, tocat fin, pentru decorare .

stufat miel

Mod de preparare stufat de miel

Se taie carnea de miel în bucăți potrivit de mari, care se prăjesc ușor într-o tigaie cu puțin ulei până se rumenesc, apoi se pun într-o cratiță.

Firele de ceapă și usturoi, spălate, uscate și tăiate în bucăți de cca 3 cm se pun în aceeași tigaie, în care se mai adăugă puțin ulei. Bucățile de ceapă și usturoi se țin puțin în ulei pe foc, doar pentru a se înmuia, nu trebuie lăsate să se rumenească.

Se adăugă ceapă și ustoroiul, în cratiță, peste carne, odată cu uleiul din tigaie. Se adăugă amidonul alimentar dizolvat într-o cană cu apă (amestecat bine, pentru a nu avea cocoloașe).

Se adăugă în cratiță și pastă de tomate, dizolvata într-o cană cu apă. Dacă folosești o pastă cu concentrație mică, folosește două linguri. Dacă pasta de tomate are o concentrație mare (28%), poți folosi o lingură sau una și jumătate.

Adaugă în cratiță și cele două linguri de oțet de mere și un varfde linguriță de sare. Cratița se pune pe aragaz la foc mediu. După ce a început să fiarbă, se acoperă cu un capac și se pune la cuptor unde trebuie să fiarbă înăbușit aproximativ o oră. Când este aproape gata, se mai adăugă sare după gust.

2. Rețetă stufat mexican

Ingrediente stufat mexican

1 pui (cam 1 kg), tăiat bucăți,

1 ceapă, tăiată felii,

1/2 căpățână de usturoi,

sare.

Puneți la fiert ceapa și usturoiul în apă sărată (calculați, pe cât posibil, ca lichidul să acopere un pic carnea). Când clocotește, adăugați bucățile de pui. Fierbeți până când e gata carnea (vreo juma” de oră dacă-i pui de magazin, ceva mai mult dacă-i de curte). Strecurați și păstrați zeama, că o să aveți nevoie de vreo 2-3 căni.

Pasul următor:

1 kg de cotlet de porc, tăiat felii sau cuburi

4 cârnăciori chorizo, mici (sau alți cârnăciori picanți),

1 păhărel de apă,

125 g semințe de susan,

1 frunză de dafin,

1 linguriță de oregano (uscat),

6 cuișoare, zdrobite,

6 boabe de ienibahar, zdrobite,

1 bucățică de scorțișoară (2-3 cm),

1 ceapă mică, tocată,

untură pentru prăjit.

stufat mexican

Prăjiți mai întâi boabele de susan în tigaia neunsă, rumeniți-le ușor, lăsați-le să se răcorească, puneți-le în vasul blenderului și mixați-le cu puțină supă până când obțineți o pastă.

Încingeți puțină untură, prăjiți ușor carnea de porc pe toate părțile, dați-o deoparte.

Curățați cârnăciorii de pieliță, zdrobiți-i, puneți-i în tigaie la prăjit, stingeți cu puțină apă, lăsați-o să se evapore și continuați prăjirea, până când tocătura s-a rumenit un pic. Dați-o și pe ea deoparte.

Mai puneți ceva untură în tigaie, prăjiți ușor condimentele, eliminați grăsimea în exces și puneți-le peste pasta de susan. Tot peste pastă puneți și ceapa (călită și ea) și mixați din nou, adăugând, dacă ziceți că trebuie, puțină supă.

Pentru estofado propriu-zis mai avem nevoie de

1 kg de roșii, trecute prin separatorul de semințe,

1 lingură de stafide,

20 de migdale, curățate și tăiate, pe cât posibil, feliuțe (pe lung),

15 măsline verzi, fără sâmburi,

15 capere,

ardei iute în oțet, după gust (curățat și tăiat fâșii),

1 linguriță de zahăr (sau după gust),

sare,

2 linguri de untură.

Încingeți untura în cratiță (de preferință de fontă emailată). Adăugați pasta din mixer, căliți-o vreo 2 minute. Stingeți cu roșiile pasate și continuați fierberea (vasul acoperit!) încă vreo 10 minute. Puneți stafidele, migdalele, măslinele și caperele, înăbușiți încă vreo 5 minute. Adăugați, în fine, cărnurile și fâșiile de ardei (eventual și ceva din zeama lor, dacă vă place), turnați 2 căni de supă, reglați de sare și zahăr, puneți capacul la loc și fierbeți totul încă vreun sfert de oră, sau și mai mult, până când aromele s-au combinat bine, iar carnea se topește-n gură.

3. Stufat de pui

Ingrediente stufat de pui

3 legături ceapă verde

2 legături usturoi verde

2 pulpe de pui dezosate

200 ml roșii în bulion

o linguriță boia

o legătură mărar

ulei, sare și piper

stufat de pui

Mod de preparare stufat de pui

Punem câteva linguri de ulei într-o cratiță și îl lăsăm la încins. Tăiem bucățele carnea de pui și o punem în ulei atunci când acesta s-a încins. Lăsăm câteva minute carnea de pui la prăjit, doar cât să își schimbe culoarea (să se albească puțin). Tocăm toate legăturile de ceapă și usturoi verde și le adăugăm peste carnea de pui. Acoperim stufatul cu un capac și îl lăsăm la înăbușit (la foc mic).

În momentul în care ceapa și usturoiul încep să se înmoaie, adăugăm în stufatul de pui un pahar de apă (acum depinde și de mărimea paharului, însă ideea este că este nevoie ca apă doar să acopere stufatul – trebuie să ținem cont de faptul că vom mai adăuga și roșiile în bulion).

Lăsăm stufatul de pui la fiert la foc mediu până când se fierb suficient atât legumele, cât și carnea de pui. Atunci când stufatul de pui este aproape gata, adăugăm roșiile în bulion și boiaua de ardei, apoi mai lăsăm stufatul de pui la fiert încă cinci-zece minute. Tocam mărunt mărarul și la sfârșit îl adăugăm în stufatul de pui.

4. Rețetă stufat vițel

Ingrediente stufat vițel

1 kg carne de vițel

3-4 legături de ceapă verde

3-4 legături de usturoi verde

1 ceapă uscată

1 morcov

100 g bulion de roșii

200 ml vin alb

1 lingura cu făină

1 linguriță cu zahăr

sare

piper

boia

ulei

Pentru marinată

250 ml oțet de vin

4 linguri cu vin alb

3 frunze de dafin

10 boabe de piper

10 boabe de ienupăr

stufat vitel

Mod de preparare stufat vițel

Da într-un clocot oțetul, adăugă vinul, condimentele și toarnă fierbinte peste bucată de carne curățată de pielite. Când s-a răcorit, baga la frigider

pentru cel puțin 24 de ore. Taie carnea în bucăți potrivite și înăbuș-o în ulei încins împreună cu morcovul feliat. Scoate carnea și în uleiul rămas

adăugă ceapă uscată tăiată mărunt, apoi faina. Stinge totul cu bulionul îndoit cu apă și boiaua de ardei (după gust).

Separat, taie bețișoare ceapă și usturoiul verde. Călește-le în puțin ulei și stinge cu vinul. Adăugă carnea și ceapă uscată călită. Potrivește gustul de sare, piper, zahăr și lasă să mai fiarbă o jumătate de oră.

5. Rețetă stufat miel cu spanac

Ingrediente stufat miel cu spanac

2 lingurițe ulei de măsline

6 cepe verzi, tăiate fin

3 căței de usturoi, tăiați felii subțiri

2 ardei grași galbeni, tăiați bețișoare

450 g file de miel fără os, tăiat fâșii

1 ¼ cana roșii tăiate, din conservă

¾ linguri ta sare

¾ linguriță ghimbir măcinat

2 pachete (300 g fiecare) de spanac tocat înghețat, dezghețat și scurs

¾ cana iaurt simplu degresat

1 lingură făină

stufat miel cu spanac

Mod de preparare stufat cu miel și spanac:

Într-o cratiță de teflon sau o caserolă termorezistenta, se încinge uleiul la foc potrivit. Se adăugă ceapă verde și usturoiul și se țin pe foc, amestecând des, 2 minute sau până când ceapă devine fragedă.

Se mărește puțin focul, se adăugă ardeiul gras și se ține pe foc 2 minute sau până devine crocant-fraged. Se adăugă mielul, roșiile și ghimbirul și se mai țin pe foc 3-4 minute sau până când carnea nu mai este roz.

Se adăugă spanacul și se ține pe foc 2 minute sau până se încălzește și devine fraged.

Într-un castronel, se amestecă iaurtul și făină. Se adăugă în cratiță, se amestecă și se țin pe foc 2 minute sau până se absorb bine în spanac.

6. Rețetă stufat cu praz cu măsline

Ingrediente stufat cu praz cu măsline

3 fire praz (aprox. 1/2 kg)

200 g măsline

200 g roșii cubulețe

1/2 pahar vin

un pahar apă

un ardei

o ceapă

2 cuburi concentrat legume

o linguriță boia dulce

o linguriță măghiran

o legătură pătrunjel

4 linguri ulei

sare și piper

stufat praz cu masline

Mod de preparare stufat cu praz și măsline

Tăiem prazul rondele de grosimea unui deget, tocam ceapă și ardeiul apoi le punem pe toate la călit pentru câteva minute în cele patru linguri de ulei încins. Adăugăm paharul cu apă și lăsam legumele la foc mediu până când se pătrunde prazul – aproximativ un sfert de oră.

Apoi punem în mâncare vinul, roșiile și condimentele. Mai lăsăm mâncarea de praz la foc mediu încă un sfert de oră. În cazul în care mâncarea scade prea mult și aveți impresia că rămâneți fără sos, problema se poate remedia imediat adăugând câteva linguri de apă.

Atunci când mâncarea de praz este aproape gata, vom adăuga măslinele. Dacă puneți măsline cu sâmburi, atunci puneți puțin mai multe deoarece eu am pus măsline fără sâmburi. Se mai ține pe foc încă cinci minute, apoi se pune pătrunjelul tocat și ne-am ales cu o delicioasă mâncare de praz cu măsline.

7. Rețetă stufat de curcan

Ingrediente stufat de curcan

1 kg carne de curcan

12-13 fire de ceapă verde

12-13 fire de usturoi verde

250 ml suc de roșii

sare, piper

5 linguri de ulei

stufat curcan

Mod de preparare stufat de curcan

Carnea de curcan se rumenește în 4-5 linguri de ulei. Se adaugă ceapa și usturoiul verde tăiate mărunt. Se lasă să se călească totul 3-4 minute, după care adăugăm sosul de roșii.

Potrivim de sare și piper și lăsăm să fiarbă aproximativ 40 de minute. Când este gata, se stinge focul și se presară o legătură de verdeață deasupra. Se poate servi cu mămăligă

8. Rețetă stufat cu mazăre și ciuperci

Ingrediente stufat cu mazăre și ciuperci

1 kg mazăre păstăi

200 g ciuperci proaspete

15 fire de usturoi verde

18 fire de ceapă verde

3 roșii

4 ouă fierte tari

5-6 ardei grași

7-8 linguri ulei

o legătură mărar

sare, piper

200 g franzelă pt crutoane

stufat mazare

Mod de preparare stufat de mazăre cu ciuperci

Se curăța legumele, se spală, apoi se taie ceapă verde și usturoiul în bucăți de 3-4 cm lungime, roșiile și ciupercile se taie felii și ardeii inele. Boabele de mazăre se desfac din păstăi, se spală și se pun la fiert pentru 5 minute în apă clocotită cu sare, apoi le strecoriu bine.

Se pun apoi într-o cratiță cu ulei mazărea opărită, ceapă, usturoiul, ardeii , ciupercile și 300-400 ml apă sau supa preparată cu ub cub concentrat de condiment. Se dă mâncarea la cuptor, la foc potrivit până scade zeama.Când legumele s-au înmuiat, se adăugă roșiile, se potrivește după gust cu sare și piper și se mai da la cuptor pentru încă 25 minute.

Când este gata presari mărarul tocat și se lasa mâncarea deoparte. Se taie apoi feliile de pâine bucățele și le ții la cuptor 10-15 minute. Se servește mâncarea caldă, cu crutoane alături.

9. Rețetă stufat cu carne de porc

Ingrediente stufat cu carne de porc

1 kg pulpă de porc ( sau carne de miel, piept de pui, ciocanele după preferința )

2-3 legături de ceapă verde

2-3 legături de usturoi verde

o legătură de mărar verde

o legătură de pătrunjel verde

200 g roșii decojite în bulion

sare

piper

delikat de legume

ulei

stufat porc

Mod de preparare stufat cu carne de porc

Carnea se taie cubulețe, se spală, se zvântă pe un prosop absorbant, se sărează, se piperează și se pune la prăjit în ulei.

Când începe să se rumenească, se scoate cu o paletă, se pune într-o tavă pentru cuptor, iar în uleiul în care s-a prăjit carnea, se adăugă ceapă și usturoiul tăiate în rondele de cca 1 cm și se călesc.

Când acestea s-au călit, se adăugă roșiile, delikat de legume și puțină apă și se lăsă în continuare la înăbușit. Aceasta compoziție gata pregătită, se răstoarnă peste carnea din tava, se presara verdeață tocată mărunt, se potrivește de sare și piper, dacă mai e cazul se mai adăugă puțină apă, și se băgă la cuptor pentru cca 35-40 de minute.

10. Rețetă stufat de iepure

Ingrediente stufat de iepure

1 kg carne de iepure

4 legături de ceapă verde

4 legături de usturoi verde

o ceașcă de ulei

o lingură de bulion

sare, piper

stufat iepure

Mod de preparare stufat de iepure

Carnea se curată, se spală și se ține câteva ore în apă cu oțet, după care se clătește bine cu apă rece, se porționează și se pune la fiert în apă călduță, adunându-se spumă când este cazul.

Ceapă și usturoiul, alese să fie cât mai fragede, se curată, se spală și se taie în bucățele de câte 3-4 centimetri lungime, apoi se pun la înăbușit într-o cratiță acoperită, în zeama de carne clocotită, cu ulei. După ce s-au înmuiat, se pune carnea, apoi bulionul, sare și piper, introducând cratița la cuptor, la foc mediu, să scadă.

11. Rețetă stufat mânzat catalan

Ingrediente stufat mânzat catalan

600 g pulpa de mânzat, tăiată bucăți

100 g slănină

50 g untura sau ulei

2 căței de usturoi

2 cepe

2 roșii

1 morcov

1 cartof

1 pahar de vin roșu

30 g ciocolată menaj

1 lingura de făină de porumb

1 vârf de cuțit de scorțișoară

1 țelină

pătrunjel

foi de dafin

cimbrișor

măghiran

sare

stufat catalan

Mod de preparare stufat mânzat catalan

Curățați, spălați și tăiați bucățele mici roșiile, morcovul și țelină. Curățați ceapă, ta-iati-o inele, apoi curățați și tocați usturoiul Spălați și decojiți cartoful, tăiați-l bucăți mici; rupeți bucăți ciocolată menaj.

Tocați slănină și puneți-o într-o crăticioara împreună cu untură. Dați-le la foc mic și, când slănină e bine rumenita, adăugați pulpa de vită și potriviți de sare. După câteva minute puneți și roșiile, cartoful, ceapă, morcovul, țelina, usturoiul, ierburile aromatice și scorțișoară.

Dați focul mic, stropiți cu vinul și adăugați ciocolată. lăsați totul să se facă timp de circa 1 oră.

Diluați o lingură de făină de porumb în puțină apă rece, puneți-o peste carne și lăsați sosul să scadă până va fi dens și cremos.

Serviți ornând farfuria cu câteva frunze de pătrunjel.