Rețete supă cu găluști: 11 rețete supă cu găluști

Apropo.ro / 29.11.2012, 17:00
Supa cu găluști este acel tip de supă ușoară bună când ești mic, când ești bolnav, când este Post sau ești la dietă. Cum supa cu găluști trezește în amintire copilăria nu rata cele 11 rețete cu supă de găluști ce urmează.

Nu doar românii au în meniu găluștele, care sunt fie din griș pentru supe, fie din făină și cartofi cu diverse umpluturi servite ca desert, ce mai poartă denumirea de gomboți.

În Ucraina găluștele poartă denumirea de „varenyky” și au umplutură de carne sau legume, în italia sunt gnocchi sau sunt preparare din orez cu mirodenii și se servesc prăjite. Până la urmă, tot ale noastre parcă sunt mai bune.

Iată 11 rețete de supă cu găluște:

1. Rețetă supă cu găluște din griș

Ingrediente supă cu găluște din griș

supă de carne de vacă sau pasăre

2 ouă,

½ linguriță unt (în lipsa untură),

5-6 linguri gris,

sare

supa galuste

Mod de preparare supă cu găluște din griș

Se freacă spumă untul cu ouăle. Se adăugă grisul puțin câte puțin (în ploaie) amestecând mereu cu lingura. Se obține o pastă care trebuie să aibă consistența unei smântână groase. Se adăugă sare.

După ce supa a fost strecurată într-o cratiță curată, se pune pe foc. La primul clocot, se ia cu o linguriță muiată în unt din pasta de gris și se dă drumul în supă care trebuie să fiarbă încet.

După ce s-a pus toată pasta în felul arătat, se acoperă cratiță (dar nu de tot), lăsând să fiarbă încet 10 minute.

Se ia capacul și se întorc găluștele ușor. Se scot din cratiță cu lingura de spumă, se așază în castronul de servit încet ca să nu se sfărâme și se toarnă supa peste ele.

2. Rețetă supă cu găluște și mazăre verde

Ingrediente supă cu găluște și mazăre verde

500 g mazăre verde păstăi

2 morcovi

1 ceapă mică

1 legătura pătrunjel verde

sare și paprica după gust

Pentru găluște: 2 ouă, sare, 4-5 linguri de faină, puțină apă.

supa de galusti cu mazare verde

Mod de preparare supă cu găluște și mazăre verde

Se curăță păstăile de capete și ațe. Păstăile care au deja boabele formate sau sunt prea ațoase, se desfac și se folosesc doar boabele.

Ceapa se taie mărunt și se călește în puțin ulei. Când ceapa este înmuiată și devine sticloasă, se adaugă paprica, apoi mazărea curățată și spălată. Se amestecă ușor, după care se adaugă morcovii tăiați în rondele. Se stinge cu 5-6 căni de apă fierbinte și se potrivește de sare. Se lasă în continuare să fiarbă la foc mic până când legumele sunt fierte.

Când legumele sunt aproape fierte, se poate începe prepararea găluștelor.

Într-un castron sau o farfurie adâncă se bat bine ouăle, apoi se adaugă sarea și făina, amestecând bine, până când se formează un aluat, mai gros decât cel de clătite. Dacă cumva aluatul devine prea tare, se adaugă puțină apă, apoi se amestecă din nou până când aluatul se omogenizează. După ce aluatul are consistenta dorită, se lasă deoparte, dar nu mai mult de 5 minute. Dacă aluatul se lasă să stea un timp mai îndelungat, se încleiază, iar găluștele nu vor mai ieși pufoase. Cu ajutorul unei lingurițe, pe care o înmuiem în apă rece, luăm pe rând câte puțin din aluatul de găluște și-l turnăm în supa fierbinte. În mai puțin de 10 minute găluștele sunt fierte. Înainte de-a lua supa de pe foc, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt.

3. Rețetă supă cu găluște și roșii

Ingrediente supă cu găluște și roșii

1 kg roșii

2 morcovi

2 cepe

2 ardei grași

1 rădăcina pătrunjel

frunze de țelină

sare, piper

Pentru găluște:

2 ouă

8 linguri gris

puțin ulei de măsline

apă minerală

sare

galuste cu rosii

Mod de preparare supă cu găluște și roșii

Roșiile se spală, se pun într-un vas cu apă și se opăresc câteva minute (3-4) pentru a putea fi decojite mai ușor. Scoatem roșiile cu ajutorul unei palete din apă și lăsăm să se răcească.

Între timp punem legumele tăiate după preferință (morcovii, ceapă, ardeiul gras și rădăcina de pătrunjel) la fiert într-un vas cu apă. Presaram puțină sare iar când totul este fiert scoatem legumele.

Roșiile opărite se decojesc și apoi se mixează. Sucul obținut se adăugă în supă de legume și se dă la foc mic.

Începem „confecționarea” găluștelor: batem bine albușurile cu puțină sare peste care adăugăm gălbenușurile frecate cu un pic de ulei. Turnăm grișul în ploaie, amestecând continuu până când obținem un amestec care se desprinde ușor de pe pereții vasului. Adăugăm și o lingură de apă minerală ca să fie mai pufoase și amestecăm bine. Dăm focul mic la supă, punem în vasul cu supă circa 1/2 pahar cu apă rece și începem cu ajutorul unei linguri pe care o udăm tot timpul cu apă rece să punem găluștele. Condimentăm după gust cu sare și piper. Lăsăm să fiarbă la foc mic aproximativ 20 min. după care tragem după foc, punem capacul și lăsăm găluștele să se mai umfle.

4. Rețetă supă cu găluște pentru bebeluși

Ingrediente supă cu găluște pentru bebeluși

un morcov mic

jumătate de dovlecel mic

o feliuță de țelină

jumătate de ardei gras

praz, cât un deget

câteva frunze de pătrunjel

Pentru găluște:

un gălbenuș

câteva picături de ulei de măsline

2 lingurițe cu gris

supa bebe

Mod de preparare supă cu găluște pentru bebeluși

Legumele se curăța de coajă, se spală și se pun la fiert întregi în apă rece, într-o crăticioara cu capac. După ce au fiert se prepară găluștele, gălbenușul se freacă puțin cu uleiul și se adăugă grisul în ploaie. Se dă focul mic la supa, se pun găluștele cu lingurița umezită în supă. Ies două gălușcuțe care se stropesc cu puțină apă rece. Se lasa să fiarbă cu capac, la foc mic, încă 10 minute. Se oprește focul, se pun frunzele de pătrunjel și se lasa acoperit cu capac încă 15 min. Se scot legumele, la ardei se curăța pielita și se mixează împreună cu găluștele.

5. Rețetă supă cu găluște și mujdei de usturoi

Ingrediente supă cu găluște și mujdei de usturoi

un pui

2 morcovi curățați

o ceapă

3 bucăți de rădăcină de pătrunjel și țelină

gris

3 ouă

pătrunjel verde

sare și piper

supă cu găluște și mujdei de usturoi

Mod de preparare supă cu găluște și mujdei de usturoi

Se ia puiul (jumătate sau întreg) se curată, se taie bucăți și se pune la fiert. Rădacinoasele se taie și se pun și ele în oală, iar ceapă curata se taie în 4, ea urmând să fie scoasă din supă la final. Se lasă totul la fiert la foc mare, jumătate de oră.

Între timp facem mujdeiul din 3-4 căței de usturoi, sare, piper, un pic de ulei și apă. Se fac și găluștele din 3 ouă, sare și gris, iar când carnea este fiartă, se adăugă cu ligura compoziția de gris în supă. La sfârșit, se adăugă pătrunjelul verde, tăiat mărunt, sare și piper. La servire, în farfurie se pune și puțin mujdei.

6. Rețetă supă cu găluște din Ardeal

Ingrediente supă cu găluște din Ardeal

1 piept de pui

2 morcovi

1 rădăcina pătrunjel

1 țelina de mărimea unui măr

1 ceapă mică

1 cățel usturoi

câteva semințe de chimen

1 legătura pătrunjel verde

sare

Pt găluște:

1 ou

6 linguri gris.

supa galuste

Mod de preparare supă cu găluște din Ardeal

Punem la fiert carnea în 2 litri și jumătate apă rece cu sare. Când începe să fiarbă spumăm supa. Adăugăm zarzavatul curățat și lăsăm la fiert la foc potrivit. Separat în altă oala punem apa cu sare la fiert și până fierbe apa pregătim găluștele: batem oul tare, adăugăm grișul, amestecăm bine până la omogenizare, apoi cu o linguriță pt preparat cafea, cu coada lungă, luăm din compoziția de găluște și adăugăm în oală. De fiecare dată înainte de a lua din compoziția de găluște, înmuiem linguriță în apă din oala ca să se desprindă ușor compoziția din linguriță. Fierbem găluștele cam 15-20 minute la foc liniștit. Ca să iasă găluștele moi, adăugați din când în când puțină apă rece(procedeul opririi din fiert). După ce a fiert zarzavatul și carnea, strecurăm supa potrivim de sare și adăugăm găluștele pe care le-am fiert separat. Deasupra presaram verdeață tocată mărunt.

7. Rețetă supă cu găluște de ficat

Ingrediente supă cu găluște de ficat

supă de carne de vacă sau pui găluște: 125 gr. ficat

20 gr. unt proaspăt

2 ouă

1 lingura pesmet

sare

piper

galusti cu ficat

Mod de preparare supă cu găluște de ficat

Se curăță ficatul de vine și pielițe și se trece prin mașina de tocat. Apoi separat se freacă untul cu ouăle până se face o cremă ce se adăugă la ficat. Se pune sare, piper și pesmetul cernut. Se ia cu linguriță din compoziție și se fac mici găluște ce se fierb în apă clocotită cu sare, 1/2 oră, pe foc potrivit. Când sunt gata, se scot cu spumuitoarea, se scurg și se pun în castronul de servit. Deasupra se strecoară supa.

8. Rețetă supă gulaș cu găluște

Ingrediente supă gulaș cu găluște

1 kg carne

3-4 cepe

½ linguriță boia de ardei

1 lingura bulion

unt

1 ou

1 lingura faina

ulei

sare

galusti gulas

Mod de preparare supă gulaș cu găluște

Se taie ceapă felii subțiri și se rumenește puțin în ulei, după care se adăugă carnea tăiată în bucăți potrivite. Se amestecă din când în când, ca să nu se ardă. Când începe să se rumenească, se adăugă boiaua, bulionul, sare și puțină apă. Se lasa să fiarbă înăbușit, adăugând din când în când puțină apă, până se frăgezește carnea. Separat, se freacă o lingură de unt, un ou, faină, puțină apă și sare. Se amestecă totul bine. Se ia cu linguriță din pasta și se dă drumul găluștelor în apă clocotită. Se țin să fiarbă 10 minute. Se scurg, se opăresc în unt și se pun în mâncare sau se servesc ca și garnitură.

Mâncarea trebuie să fie servită foarte fierbinte.

10. Rețetă supă cu galuști în foi de orez chinezești

Ingrediente supă cu galusti în foi de orez chinezești

12 găluște chinezești congelate

1 ceapă verde

1 morcove

1 ardei iute

1 kub knorr pui sau legume (porc sau vita dacă găluștele sunt unplute cu porc)

2 linguri sos soia

2 ciuperci

sare & piper

Opțional:

2 linguri vin de orez chinezesc sau puțin oțet sau 2 linguri suc lămâie

1 ligurita ulei susan prăjit

 

Mod de preparare supă cu galusti în foi de orez chinezești

Legumele se feliază toate, coada verde de ceapă se păstrează până la final.

găluștele, după cum scrie pe pachet, trebuie să fiarbă cam 20 minute. Deci sunt primele în 1 litru de apă care fierbe împreună cu cubul Knorr. Se fierb acoperit apoi după 10 minute se pune ceapă și morcovele, feliate. Ciupercile se adăugă în ultimele 5 minute (dacă aveți ciuperci uscate, dehidratate le puneți la început}. După aproximativ 18 minute de fiert, se toarnă un pahar (250ml) de apă rece pe deasupra apoi se readuce la fierbere și se stinge focul. Puneți acum sosul de soia, gustați de sare și piper. La fel dacă ați ales să folosiți și ingredintele opționale, uleiul de susan prăjit și vinul de orez. Se ornează cu ceapă verde și ardeiul iute feliat, eventual dacă vreți și aveți cu frunze de pătrunjel sau coriandru.

10. Rețetă supă cu găluște de post

Ingrediente supă cu găluște de post

2 morcovi

1 păstârnac

1 țelină

50 ml ulei

5 lg faina

vegeta

pătrunjel

supa

Mod de preparare supă cu găluște de post

Pentru supă cu găluște de post se pune uleiul la încălzit, se râd morcovii, păstarnacul și țelină și se călesc 2 minute. Se adăugă 2-3 l de apă și se lasa să fiarbă 20 de minute. Se amestecă 5 lg de apă cu făină și vegeta și se formează găluște care se pun în supă fierbinte. Se întorc cu grijă de pe o parte pe cealaltă și se lasa 10 minute să fiarbă Se condimentează cu vegeta și piper și se pune pătrunjelul tocat fin.

11. Rețetă supă cu găluște și carne de pui

Ingrediente supă cu găluște și carne de pui

500 gr pui

2 ouă,

3-4 linguri ulei

5-6 linguri gris,

un morcov,

o albitură,

un ardei gras,

o ceapă,

roșii vara 4-5, sau bulion iarnă

pătrunjel verde

sare, piper, delikat

galuste cu pui

Mod de preparare supă cu găluște și carne de pui

Se pune puiul la fiert, se adăugă legumele tocate și se lasa să fiarbă.

Se freacă uleiul cu ouăle și apoi se adăugă grisul puțin câte puțin (în ploaie) amestecând mereu cu lingura. Se obține o pastă care trebuie să aibă consistența unei smantane groase. Se adăugă sare și puțin piper.

Se ia lingura se baga întâi în supă clocotind și apoi luați găluștele și le dați drumu în oală cu supa,care trebuie să fiarbă încet.

Se acoperă oala (dar nu de tot), lăsând să fiarbă încet 15-20 minute, turnând din când în când câte puțină apă rece.

Deasupra presarați pătrunjel verde tocat proaspăt.

Sfaturi pentru prepararea găluștelor:

Dacă vrei ca gălustele tale să fie moi pune-le în supa clocotită imediat după ce le-ai preparat.

Dacă găluștele sunt tari dai focul mic și torni puțină apă rece pe ele și pui capacul deasupra vasului.

găluștele cu griș nu se mai desfac dacă pui puțină făină în apa în care fierb.

găluștele iau culoarea galbenă dacă în compoziție se amestecă puțin mălai.