REȚETE TIRAMISU: 11 rețete pentru tiramisu

De: Gabriela Voicu / 13.12.2012, 16:40
Înaintea weekend-ului, Apropo.ro s-a gândit să vă facă o propunere dulce: 11 rețete de tiramisu, o prăjitură delicată care reprezintă o combinație de gusturi și senzații.

Mai este o zi pana începe weekend-ul, așa că Apropo.ro s-a gândit să vă facă o propunere dulce: 11 rețete de tiramisu. Tiramisu este deicios cu multă cacao, iar cel cu fructe îți dă senzația unei ploi răcoroase dintr-o zi de primavară, în care un vânt jucăuș scutură pomii înfloriți și parfumul lor te energizează. Oricum ar fi, această prăjitură delicată reprezintă o combinație de gusturi și senzații, de pișcoturi siropoase acoperite de cremă pufoasă de mascarpone, însoțite de explozii de numeroase arome dulci sau acrișoare.

1. Tiramisu

Ingrediente

– 1 pachet pișcoturi pentru Tiramisu,

– 1 cutie mascarpone,

– 1 cutie frișcă Hulala,

– 3 ouă,

– 150 g zahăr,

– esență de rom,

– cacao,

– cafea fără zahăr sau ness fără zahăr,

Tiramisu

Preparare

Se freacă zahărul cu gălbenușurile. După ce amestecul devine spumos, se adaugă cutia de mascarpone și se amestecă bine (se poate folosi mixerul). Separat se bate frișca și se pune peste compoziția de mai sus, amestecând până când se omogenizeza bine. Se adaugă esența de rom. Într-un vas se pune un strat subțire din crema obținută, apoi se pun pișcoturile (trecute prin cafea, foarte puțin, doar să se umezească), unul lângă altul că să acopere toată suprafața vasului. Peste ele se pune un strat de cremă, apoi alt strat de pișcoturi, terminându-se cu cremă, peste care se pudrează cacao.

2. Tiramisu cu cremă mascarpone

Ingrediente pentru blat

– 50 pișcoturi

Pentru sirop

– 4-5 linguri zahăr tos

– 1-2 pliculețe zahăr vanilat

– 4-5 linguri cafea

– 1 linguriță cacao

– 1 linguriță cafea solubilă

– 4-5 linguri whisky sau coniac

Pentru cremă

– 2 cutii brânză mascarpone

– 4 gălbenușuri

– 2 pliculețe zahăr vanilat

– 150 g zahăr pudră

– 500 ml frișcă (300 vegetală, 200 naturală)

– 10-12 boabe de cafea

Tiramisu cu cremă mascarpone

Preparare

Gălbenușurile se amestecă cu zahărul vanilat și cu zahărul pudră. Se amestecă cu mixerul bine până se obține o cremă fină. După aceea se adaugă crema mascarpone și se mixează în continuare. Se bagă la rece și, între timp, se pregătește siropul pentru pișcoturi. Într-un ibric se pune zahărul și se caramelizează câteva minute, apoi se adaugă apa și, când a început să clocotească, se pune cafeaua. Se lasă la rece, iar la sfârșit se adaugă vanilia și whisky. În alt bol se bat frișca cu zahărul pudră și zahărul vanilat și, după ce s-a întărit, jumătate din cantitatea de frișcă se amestecă cu crema mascarpone, iar restul de frișcă rămâne pentru ornat. Se înmoaie pișcoturile în siropul strecurat și se așează în tavă într-un strat, se toarnă crema, și tot așa, iar tortul se îmbracă cu un strat de frișcă, se ornează cu boabe de cafea și se presară cafea solubilă din loc în loc. Se lasă la rece câteva ore, apoi se servește.

3. Tiramisu cu vișine

Ingrediente

300g.visine,

2dl.cafea neagra concentrata,

4 linguri amaretto(lichior de migdale),

80g.piscoturi,

4 galbenuse,

120g.zahar,

1 praf de vanilie,

2dl.suc de visine,

250g.mascarpone,

250g.branza dulce de vaca,

1 lingura de cacao

Tiramisu cu vișine

Preparare

1.Se scot samburii din visine.Cafeaua se amesteca cu lichiorul.Intr-un vas de sticla dreptunghiular se aseaza piscoturile si se stropesc cu amestecul de cafea si lichior.Intre timp, galbenusurile de ou se amesteca cu 100g.zahar si ,in bain-marie, atata timp se amesteca cu telul pana se topeste zaharul si se obtine o crema.

2.Praful de vanilie se amesteca cu restul de zahar si 4 linguri de suc de visine.Restul de suc de visine se pune la fiert,se adauga zaharul amestecat cu praful de vanilie si se fierb impreuna 2 minute.Se ia de pe foc si se incorporeaza visinele si se lasa sa se raceasca.

3.Branza dulce se amesteca bine cu mascarpone si cu crema de galbenusuri.1/2 din crema se aseaza peste piscoturi, apoi se pun visinele si se acopera cu restul de crema.Cca. 6 ore se tine vasul in frigider.

Apoi , se presara cacao peste Tiramisu, se taie in cuburi si se serveste.Se orneaza cu visine si frunze de menta.

4. Tiramisu cu ciocolată

Ingrediente (pentru 12 porții)

– 300 g pișcoturi

– 500 g mascarpone

– 6 gălbenușuri

– 200 ml frișcă lichidă

– 150 g zahăr pudră

– 1 linguriță cacao

– 200 ml cafea espresso

– 50 ml lichior de ciocolată

– 100 g ciocolată rasă

– 50 g ciocolată topită

Tiramisu cu ciocolată

Preparare

În primul rând pregătim o cafea tare (espresso), pe care o lăsăm la răcit. Mixam gălbenușurile cu zahărul până obținem o cremă spumoasă, de culoare foarte deschisă. Adăugăm mascarpone câte puțin și continuăm să mixam până obținem o cremă compactă. Adăugăm frișcă bătută spumă tare, câte puțin, lăsând mixerul să își facă treba la viteză medie-mare. În final adăugăm 1 linguriță rasă de ness și ciocolată topită, apoi amestecăm rapid. Punem crema la frigider până pregătim pișcoturile. Pișcoturile le înmuiem în cafeaua răcită și amestecată cu lichiorul de ciocolată, având grijă doar să le trecem prin cafea, fără să le îmbibam prea mult. Punem un rând de pișcoturi într-o tavă, un vas cu margini mai înalte sau chiar pe un platou. Presărăm peste acestea puțină ciocolată rasă. Peste primul strat de pișcoturi turnăm jumătate din cremă. Aranjăm încă un strat de pișcoturi și încă un rând de cremă. Punem vasul la rece pentru câteva ore sau peste noapte. Înainte de a servi tapetăm cu pudra de cacao și restul de ciocolată rasă.

5. Tiramisu cu fructe de pădure

Ingrediente

– 6 gălbenușuri

– 175 g zahăr

– 300 ml smântână dulce

– 2 x 250 g mascarpone

– 1 linguriță extract de vanilie

– 150 ml marsala sau vin dulce

– 24 pișcoturi

– 350 g fructe de pădure (sau zmeură, căpșuni, etc)

– zahăr pudră pentru pudrat

Tiramisu cu fructe de pădure

Preparare

Într-un bol, la bain-marie, amestecați gălbenușurile și zahărul până se albesc, își dublează volumul și capătă o consistență cremoasă. Înlăturați de pe foc și continuați să amestecați pentru încă un minut. În alt vas bateți smântâna, brânza mascarpone și vanilia până se combină și devin asemenea unei creme groase. Încorporați cu grijă amestecul de gălbenușuri și zahăr. Înmuiați jumătate din pișcoturi în vin și așezati-le pe fundul unui vas de servit. Turnați jumatate din amestecul de cremă și apoi acoperiți cu fructe. Repetați stratul de pișcoturi și cremă și decorați cu fructele rămase. Acoperiți și răciți pentru cel puțin două ore. Pudrați prăjitura cu zahăr înainte de servire.

6. Tiramisu cu Nutella

Ingrediente

– 350 g pișcoturi

– 400 ml cafea

– 3 linguri de zahăr

– 3 linguri de rom

– 250 g mascarpone

– 250 ml smântână pentru frișcă

– 4 linguri pline cu Nutella

– 50 g ciocolată amăruie

Tiramisu cu Nutella

Preparare

Prima data preparăm cafeaua, pe care o îndulcim cu 3 linguri de zahăr, iar când s-a răcit adăugăm și 3 linguri de rom. Pentru cremă mixam smântâna pentru frișcă, iar separat amestecăm mascarponele cu Nutella. Omogenizăm compoziția și încorporam frișca bătută. Într-un vas dreptunghiular (21×30) punem un strat de pișcoturi însiropate în cafea și turnăm jumătate din cantitatea de cremă. Nivelăm cu o spatulă și continuăm cu celelalte pișcoturi înmuiate în cafea, restul de cremă și ciocolată rasă. Lăsăm la rece, de preferat o noapte, și putem servi.

7. Tiramisu cu amaretti

Ingrediente

– 250 gr brânză mascarpone (la temp. camerei)

– 2 gălbenușuri de ou (la temp. camerei)

– 150 ml smântână pentru frișcă (rece)

– 20 g zahăr pudră

– 20 gă zahăr tos

– 1 linguriță esență vanilie

– 15 ml rom (sau vin Marsala dulce; sau sherry dulce)

– 1/2 pachet amaretti

– 1 ceașcă cafea espresso

– cacao pentru pudrat

Porții: 2 cești cappuccino

Tiramisu cu amaretti

Preparare

Cremă de ouă: într-un vas punem gălbenușurile ouălor, zahărul tos și romul. Îl așezam pe o oală cu apă care fierbe încet și cu un tel batem bine amestecul pe abur, până zahărul e complet topit. Va dura cam 8-10 minute dacă faceți operația manual. Puteți, însă, să folosiți și un mixer. Când zahărul e complet topit (treceți cu degetul pe fundul crăticioarei și simțiți dacă mai sunt granule netopite de zahăr), luați crăticioara de pe abur și puneți-o cu fundul într-un vas în care ați pus apa rece gheață. Continuați să amestecti cu telul până când crema de ouă e răcită, cam 3-4 minute. Veți simți cum crema se îngroașă și la final va curge de pe tel în fir gros. Verificați crema cu degetul și când o simțiți la temp. camerei e gata.

Cremă mascarpone-ou: frecați bine mascarpone cu esența de vanilie. Începeți să adăugați în ea cremă de ou, câte 1 lingură o dată, amestecând după fiecare până se încorporează. Bateți cu mixerul frișca cu zahărul pudră, până când frișca stă pe telul mixerului.

Cremă tiramisu: adăugați frișcă în cremă mascarpone-ouă, în trei tranșe, amestecând ușor cu un tel, astfel încât frișca să nu se lase. Așezați în ceșcuțe de cappuccino (sau ceai) un strat de cremă. Deasupra așezați un strat de biscuiți amaretti înmuiați scurt în cafea. Urmează apoi alt strat de cremă… continuă până când ceașca e plină, ultimul strat fiind de cremă. Crema rămasă se pune în spritzul de patiserie și se ornează ceșcuțele. Se pudrează cu cacao.

8. Tiramisu cu crema de limoncello

Ingrediente

– 80 ml limoncello

– 500 g mascarpone, adică 2 cutii, italiană, nu românească

– 300 g de pișcoturi Savoiardi, adică 3 șiruri de pișcoturi

– 150 ml lapte dulce uht

– 250 g zahăr

– coajă rasă de la o lămâie (după ce o speli bine de tot)

– 4 gălbenușuri de ou, din cele mai proaspete ouă pe care le puteți găsi

Tiramisu cu crema de limoncello

Preparare

Crema de mascarpone și limoncello

Se separă cele 4 gălbenușuri și se bat bine cu zahărul pus treptat. Rezultă o cremă țeapănă, de culoare galben deschis. Crema trebuie amestecată cu un mixer până când zahărul se dizolvă în gălbenușuri, așa că mixezi galbenușurile și zahărul 4-5 minute. Adaugi cremă de brânză mascarpone și amesteci iar cu mixerul până se omogenizează. Adaugi 40 ml limoncello și amesteci din nou. O dai la frigider până faci blatul de pișcoturi Savoiardi.

Blatul de pișcoturi Savoiardi

Pișcoturile Savoiardi au textură specială care le face asemănătoare unui burete: ele se îmbibă foarte repede, așa că trecerea lor prin baia de lapte și limoncello trebuie să fie rapidă și doar pe o singură parte. Într-o farfurie adâncă se pune laptele uht și 40 ml de limoncello. Prin această baie se trec pișcoturile, unul câte unul, pe o singură parte, după care se așează astfel încât să formeze blatul pentru tiramisu cu limoncello. Ai grijă să nu ții mai mult de 1-2 secunde pișcotul în laptele cu limoncello! Așezi pișcoturile cu partea neînmuiată în lapte și limoncello în sus, că să poată absorbi excesul de lichid din crema cu mascarpone și limoncello, astfel încât tiramisul tău să stea omogen.

Asamblarea

După ce ai tapetat fundul tăvii cu pișcoturile Savoiardi umezite doar pe o parte, scoți crema din frigider și întinzi aproximativ 60% din ea peste primul start de pișcoturi. Adaugi al doilea strat de pișcoturi, pe care le-ai însiropat exact la fel ca și pe primul, după care întinzi restul cremei. Decorezi cu coajă rasă de lămâie și dai la frigider măcar pentru 8 ore. Este un tiramisu delicat care merge foarte bine la o ceașca de cafea sau ceai verde neîndulcit. Nu adăuga nici albușurile și nici frișcă în tiramisu, pentru că rezultatul nu va mai fi la fel de delicios!

9. Tiramisu cu ananas și caramel

Ingrediente

– 12 pișcoturi

– 500 g mascarpone

– 200 ml frișcă lichidă

– 3 gălbenușuri

– 180 g zahăr pudră

– 1/2 păstaie de vanilie

– 2 cutii ananas bucăți

– 1 porție caramel

Caramel

– 50 g unt

– 120 g zahăr

– 80 ml smântână dulce

Tiramisu cu ananas și caramel

Preparare

Gălbenușurile se mixează cu zahărul-pudră și se adaugă vanilia, apoi se pun într-un vas/cratiță și se pune pe bain-marie. Se amestecă continuu, cu un tel, până se îngroașă puțin compoziția, apoi se dă deoparte și se lasă să se răcească. Brânză mascarpone se mixează cu 2-3 linguri de zahăr pudră și se adaugă treptat cremă de ouă (complet răcită). Frișcă se bate tare și se amestecă cu cremă de mascarpone.

Caramel: Zahărul se pune într-o cratiță și se topește la foc mic, până are o culoare maronie, apoi se adaugă untul și amestecați până se omogenizează amestecul. Se pune smântâna dulce (aveți grijă la aburi), se mai ține pe foc 5 minute, la foc mic, apoi se oprește focul.

Desertul se asamblează în 6 pahare, astfel: Se pune la bază un pișcot rupt și însiropat cu zeama de la compotul de ananas, apoi câteva bucățele de ananas, o lingură generoasă de caramel, cremă mascarpone (1 lingură), pișcot, ananas, caramel, cremă, caramel și bucăți de ananas (acesta va fi ultimul strat). E bine să umpleți paharele simultan, pentru a arata la fel. Paharele se păstrează la frigider până în momentul servirii (este necesar să stea măcar 40-60 minute la frigider pentru a se întrepătrunde aromele). Se decorează cu mentă.

10. Tiramisu cu rom

Ingrediente

– 3 gălbenușuri

– 100 g zahăr

– 250 g frișcă

– 150 g mascarpone

– rom

– cacao

– pișcoturi

– vanilie

– 400 ml cafea naturală

Tiramisu cu rom

Preparare

Într-un bol adăugăm gălbenușurile cu zahărul și le mixam până devin ca o cremă. Se adaugă mascarpone, amestecăm ușor, apoi adăugăm frișca bătută cu vanilie. Într-o tavă tapetata cu folie se adaugă pișcoturile trecute rapid prin cafeaua aromatizată cu rom. Se pun în tavă unul lângă altul, se adaugă crema, apoi restul de pișcoturi, ultimul strat fiind de cremă. Peste cremă se adaugă cacao cu ajutorul unei site, pentru a avea un aspect uniform. Se lasă la rece pentru câteva ore. Se servește rece.

11. Tiramisu cu nuci caramelizate

Ingrediente pt. o formă de chec (30X12 cm)

– 250 g pișcoturi

– 250 g iaurt grecesc

– 250 g mascarpone

– 250 g frișcă

– 3 linguri zahăr

– 150 g nuci

– 6 linguri pline de zahăr (pentru caramel)

– sirop

– cca 150 ml apă

– 2-3 linguri cafea solubilă

– 2 linguri zahăr

Decor

– 100-125 g frișcă

– 100 g nuci

– 4-5 linguri zahăr

Tiramisu cu nuci caramelizate

Preparare

Pentru început, tapetăm o formă de chec cu folie de plastic alimentară sau cu folie de aluminiu. Punem zahărul într-o crăticioară, iar când acesta este complet topit adăugăm miezul de nucă. Amestecăm bine, astfel încât să îmbrăcăm nucile complet în zahăr, stingem focul și le răsturnăm pe o foaie de hârtie de copt. Le lăsăm să se răcească complet, după care le băgam într-o pungă de plastic și le zdrobim cu făcălețul. Mixăm iaurtul grecesc cu brânză mascarpone și 3 linguri de zahăr până obținem o cremă fină. Încorporam cu grijă frișca mixată foarte bine în cremă, iar la sfârșit nucile caramelizate. Pentru sirop, dizolvăm zahărul și cafeaua solubilă în cca. 150 ml de apă rece. Înmuiem puțin pișcoturile în sirop. Chiar trebuie însiropate foarte puțin că să poată absorbi și din umezeala cremei. Ormăm un strat de pișcoturi, adăugăm o parte din crema peste care formăm un alt strat de pișcoturi înmuiate în sirop, alt strat de cremă și un ultim strat de pișcoturi. Închidem tiramisu cu folia de aluminiu și băgam forma la frigider pentru minimum 6 ore. Îl răsturnăm pe un platou și îl îmbrăcăm într-un strat subțire de frișcă. Caramelizăm din nou 100 g de nuci, iar când sunt reci, le zdrobim cu făcălețul și le pudrăm pe deasupra stratului de frișcă. Servim cu poftă pentru că este delicios!

În speranța că cele 11 rețete pentru tiramisu sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!