Retrospectiva: Gigi Becali si declaratiile sale contradictorii

Apropo.ro / 28.12.2007, 11:39
Retrospectiva: Gigi Becali si declaratiile sale contradictorii
Finantatorul FC Steaua a reusit pe parcursul anului 2007 sa se intreaca in declaratii contradictorii, unele dintre acestea vizandu-l pe Gheorghe Hagi.

Finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a reusit, pe parcursul anului 2007, sa se intreaca in declaratii contradictorii, unele dintre acestea vizandu-l pe nasul sau Gheorghe Hagi, caruia i-a promis viata vesnica la echipa ros-albastra, dar pe care l-a impins sa demisioneze dupa numai cateva luni.

Gigi Becali l-a numit pe Gheorghe Hagi antrenor principal al echipei Steaua in iunie si i-a promis postul pentru 20 de ani. “I-am zis: «Daca vrei, semnam pentru 20 de ani, ca eu nu o sa dau niciodata un antrenor afara. Mai mult, pe Hagi, care e nasul meu, cum sa-l dau afara?. A fost Piturca, l-am dus la echipa nationala. Zenga, mai departe in strainatate, pe Protasov l-am dus la milioane, Olaroiu – am zis ca-l dau pe trei, dar il dau la 4 milioane. O sa-l iau pe Hagi si-l dau pe zece milioane la Real Madrid sau Barcelona", spunea Gigi Becali inaintea semnarii contractului cu Gheorghe Hagi.

Dupa primul meci al Stelei in Liga I, contra echipei Ceahlaul Piatra Neamt, scor 2-1, Becali si-a exprimat primele nemultumiri la adresa lui Hagi. "Niciodata nu o sa ma vedeti ca ma cert cu Hagi. A fost o nemultumire. Am vrut de fapt sa plec inainte sa inceapa meciul cu Ceahlaul. De ce? Ca l-am vazut pe Bostina in teren si am avut o discutie cu Hagi si am zis ca nu vreau sa-l vad. Gica l-a pus, si atunci m-am suparat si am plecat sau daca e sa fie, sa fie pe partea stanga. El l-a pus mijlocas central. Acum in Polonia nu mai poate sa-l bage, ca nu-l mai are. Hagi poate sa joace cum vrea el, sa joace cu Radoi unde vrea, e nasul meu, nu pot sa-i spun: «Pune-l pe ala, fa cu ala!». Nu vreau sa ma cert cu el, nu pot sa-i spun: Te dau afara ca ai facut asa! E o situatie mai speciala", spunea Becali.

Dupa primul rezultat de egalitate al Stelei in Liga I, scor 0-0, in deplasare contra echipei CFR Cluj, Becali isi schimba radical pozitia fata de postul pe care Gheorghe Hagi trebuie sa-l repartizeze pe Mirel Radoi si il ameninta pe antrenor ca daca nu va respecta aceasta conditie va fi dat afara. "Daca nu-l baga pe Radoi fundas la marcaj, el trebuie sa plece. Daca nu ma asculta, sa plece si gata. Eject! Ii dau banii inainte pe un an si la revedere. Cand era Olaroiu ii ziceam: «ba Oli, hai sa intre ala!» si ma asculta. A facut salata din echipa. Ce salata? Salata de vinete. Cer eu mult ca patron? Ce sunt eu ? Marioneta, circar la echipa asta? Ca sa-mi faca mie oftica, sa-mi faca invers? Nu sunt papagal la echipa asta. Eu cand vreau asa, asa trebuie sa faca. Daca nu va face asa, va pleca si cu asta basta", ameninta Becali.

Cand Gheorghe Hagi si-a dat demisia de la Steaua, Becali afirma ca l-a impins pe fostul international la acest pas. "Nu am facut-o intentionat, dar este adevarat ca l-am impins. Dar, Hagi a fost cel care a demisionat, nu a fost demis, va dau cuvantul meu de onoare”, spunea Becali. Apoi, el a explicat ca oricum l-ar fi dat afara pe Hagi dupa infrangerea din Liga Campionilor, contra echipei Slavia Praga. "I-am spus lui Argaseala (n.r. – presedintele CA al FC Steaua, Valeriu Argaseala): «Bai, baga-i 530.000 in cont, banii de prima si totii banii de pe tot anul si dupa aia spune-i sa plece. Eu nu mai apar ca mi-e rusine, mi-e jena. Nu am vorbit cu el la telelefon, nu i-am raspuns, dar vad ca el a inceput cu rautatile” spunea Becali.

Gigi Becali a fost incantat de achizitionarea brazilianului Elton Xavier, despre care spunea ca are "o sclipire de geniu". "Foarte talentat Elton, mi-a placut, dar poate chiar si mai mult. Le-am spus jucatorilor: «Aveti grija – Elton era si el acolo, nu intelegea saracu’ – vi l-am adus pe baiatul asta, e foarte subtil, o sa va faceti de ras, n-o sa va puteti tine dupa stilul lui de joc, o sa dea niste pase ideale, pe care n-o sa le simtiti. Fiti atenti cand ajunge mingea la asta. Cand e mingea la piticul asta, sa fiti concentrati, sa primiti mingea! Sunt bun psiholog? Am vazut si eu casete cu el, ce, dadeam bani asa, de prost? Nu a costat 800.000 de euro, cum s-a scris, ci 1,3 milioane de euro. Comisioane, impresari… Nu dadeam bani aiurea. Elton are o sclipire de geniu, da pasa ideala, nu da solutia simpla", spunea Becali, in luna martie.

Dupa numai doua luni, Becali si-a schimbat parerea si considera ca Elton e bun doar pentru spectacol. “Elton este un jucator talentat, e distractie, ne distram cu el”. Dupa inca zece zile, Gigi Becali nu mai voia “circ” la Steaua. "Sa-mi dea cineva 500.000 de euro si il dau pe Elton. Eu am nevoie sa castig, nu am nevoie de senzational. Ce-mi trebuie Elton, facem circ? Am inghitit-o, am inghitit-o! Facem caterinca, circ pe teren? Imi pare rau de baiat, dar asta este situatia”, explica Becali, care a renuntat ulterior la fotbalist.

In ianuarie 2007, Becali spunea despre preparatorul fizic al echipei Steaua, Fernando Hippoliti, ca nu are nicio vina pentru accidentarile jucatorilor. “Oprita stim cum s-a accidentat, Andrey a avut ghinionul ala, singura accidentare adevarata e a lui Dica. Se vorbeste ca de ce atatea accidentari, fabulatii… La Dica poti sa spui ca este o accidentare dubioasa, a cazut… In rest, ce accidentare mai e iesita din comun? Nesu stim cum s-a accidentat, sa-i multumim lui Dumnezeu ca nu i-a rupt piciorul nenorocitul ala. Ca sunt preparatori italieni, tot felul de speculatii, de tampenii… Normal ca sunt multi contra Stelei, iar cei cu mentalitate comunista sunt cei mai periculosi, se pricep cel mai bine la intoxicare si manipulare", spunea Becali.

Dupa numai doua luni, Becali renunta la serviciile lui Hippoliti, gasindu-l vinovat pentru accidentarile stelistilor. “Cert este ca prima masura este aceea ca preparatorul fizic va fi dat afara de azi. Nu numai de accidentari este vorba, ci jocul e lent, nu mai este jocul ala rapid, este ceva pornind si de la preparatorul fizic. Apoi mi-am pus doua semne de intrebare: Iacob s-a accidentat la genunchi nelovindu-l nimeni, iar Dica a sarit la cap si cand a aterizat s-a accidentat. Inseamna ca e ceva!", spunea Becali.

La 9 octombrie, Becali il asigura pe Pedrazzini ca va ramane antrenorul principal al echipei Steaua macar pana la iarna, iar lui Lacatus i se va oferi o sansa de a-i antrena pe ros-albastri doar la inceputul unui campionat, pentru a putea redresa finantatorul situatia in cazul unui esec. “Si lui Lacatus ii voi da o sansa, insa la un inceput de campionat, pentru ca in caz ca duce armata la ghilotina, sa o pot redresa dupa cinci-sase etape. Nu pot risca acum la mijlocul campionatului. Si Marius va fi odata la Steaua, dar nu acum. Daca duce echipa la masacru, apoi generalul Becali salveaza situatia. Nu ne jucam cu armata, dupa ce i-am dat stralucire de Liga Campionilor si am facut-o luciu, vii tu sa o ruginesti. Asta trebuie sa facem acum, sa dam repede rugina jos, in cateva etape. O sa vedeti. L-am citit pe Pedrazzini, este un mare profesionist si voi spune la momentul potrivit pe ce ma bazez. Nu acum, pentru ca Pedrazzini pregateste niste surprize", spunea Becali.

Dupa mai putin de 20 de zile, Marius Lacatus era numit antrenor principal la Steaua Bucuresti, iar Massimo Pedrazzini devenea secund.

Finantatorul stelist anunta, la 25 mai, ca e ca si perfectat transferul lui Daniel Niculae de la Auxerre, singurul impediment fiind ca fotbalistul trebuie sa-si convinga familia. "Credeti ca o sa-l las eu pe Daniel Niculae sa se duca la Rapid? Daca Daniel Niculae va veni sa joace in Romania, va veni numai la Steaua. Mi-a spus «Nea Gigi, lasa-ma o saptamana-doua si-ti dau raspunsul». M-am inteles deja, am negociat salariul lui, tot, a zis ca e OK, e multumit, un singur lucru trebuie sa faca: sa-si convinga familia. Din punctul lui de vedere, vrea sa vina si maine, dar sa-si convinga familia", relata Becali discutia cu Daniel Niculae.

In aceeasi zi, Daniel Niculae a negat afirmatiile lui Becali. "Nu m-a contactat nimeni de la Steaua, nu am vorbit cu domnul Becali. Eu cand vorbesc ceva, ramane stabilit, iar eu am declarat – si am si putina nebunie – ca daca voi mai juca in tara, nu voi juca niciodata la rivalele Rapidului. Si eu obisnuiesc sa ma tin de cuvant. Respect clubul Steaua, il respect pe domnul Becali, faptul ca e interesat de mine ma onoreaza, asta inseamna ca munca mea este apreciata, dar nu pot dezamagi o gramada de suporteri ducandu-ma la o rivala a Rapidului. Am fost crescut acolo si in tara voi juca doar la Rapid. Probabil domnul Becali a zis Steaua in loc de Rapid, sau poate a fost o gluma", a spus Niculae.

Gigi Becali anunta in luna mai ca in sezonul 2007-2008 Steaua Bucuresti va ajunge in sferturile Ligii Campionilor si va trece de grupe cu 12 puncte. "Nu uitati: in sezonul urmator Steaua va iesi din grupe si va juca cel putin sferturi de Liga Campionilor! O sa spuneti ca sunt nebun, dar o sa vina si timpul ala. Ce, italienii sunt monstri? Nu vreau sa-l vad pe Inzaghi, vreau sa-l vad pe Vali Badea al meu, care este trei clase peste Inzaghi”.

Echipa Steaua Bucuresti a terminat grupa H a Ligii Campionilor pe ultimul loc, cu cinci infrangeri si un egal.