Retrospective de autor la TIFF 2021: Eric Rohmer, Luis García Berlanga, Iosif Demian și Małgorzata Szumowska

De: Ana Obretin / 12.07.2021, 16:04
Retrospective de autor la TIFF 2021: Eric Rohmer, Luis García Berlanga, Iosif Demian și Małgorzata Szumowska

Creațiile a patru cineaști emblematici pot fi (re)văzute pe marele ecran în două dintre cele mai apreciate secțiuni ale Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF 2021), care are loc în perioada 23 iulie – 1 august, la Cluj-Napoca.

Astfel, secțiunea dedicată lui Éric Rohmer prezintă în copii recent restaurate opt dintre filmele-reper ale unuia dintre cei mai influenți cineaști din istorie, iar, în tradiționala secțiune 3×3, TIFF 2021 prezintă operele a trei regizori de marcă: românul Iosif Demian, poloneza Małgorzata Szumowska și spaniolul Luis García Berlanga, de la nașterea căruia, în 2021, se împlinesc 100 de ani, potrivit unui comunicat remis Apropo de organizatorii TIFF.

Regizor, scenarist, critic de film și jurnalist, Éric Rohmer (1920 – 2010) este unul dintre cei mai longevivi cineaști din Noul Val francez. Stilul său unic explorează natura umană prin intermediul relațiilor romantice, cu o atenție deosebită acordată discrepanțelor dintre aparență și esență. Rohmer a fost redactor-șef al prestigioasei publicații Cahiers du cinéma, între anii 1957 și 1963, și a regizat peste 20 de lungmetraje, grupându-și majoritatea filmelor în colecții tematice, precum Povești morale, Comedii și proverbe, Poveștile celor patru anotimpuri. Filmul său „Ma nuit chez Maud” (1969) a fost nominalizat la două premii Oscar, în timp ce „Le genou de Claire” (1970), în care joacă și scriitoarea Aurora Cornu, i-a adus numeroase alte distincții, printre care trofeul suprem la San Sebastian. Ambele vor putea fi vizionate la TIFF, alături de „Les nuits de la pleine lune”, „Le rayon vert”, distins cu Leul de Aur la Veneția, și cele patru filme din seria anotimpurilor: „Conte de printemps” (1990), „Conte d’hiver” (1992), „Conte d’été” (1996), „Conte d’automne” (1998).

3×3: Luis García Berlanga

Creator renumit de satire cinematografice, regizorul spaniol Luis García Berlanga s-a remarcat în lumea filmului printr-o abordare unică a problemelor cu care se confrunta societatea contemporană lui, aducând pe marele ecran subiecte fierbinți precum mascarada politică, ipocrizia religioasă, lașitatea,intoleranța. În cadrul miniretrospectivei dedicate acestui autor vor fi prezentate debutul din 1953, „Welcome Mr. Marshall!”, dublu premiat la Cannes, „Placido” (1961), nominalizat la Oscar, și „Călăul”, câștigătorul premiului FIPRESCI la Veneția.

Unul dintre cei mai importanți cineaști autohtoni, Iosif Demian (n. 1941) s-a remarcat la început de carieră ca director de imagine, odată cu „Nunta de piatră” (1972), coregizat de Mircea Veroiu și Dan Pița. A debutat în regie cu „Urgia” (1977), realizat alături de Andrei Blaier, iar, în 1980, a lansat „O lacrimă de fată”, proiectat în 1982 în secțiunea Un Certain Regard la Cannes. Producția va fi inclusă în acest an în miniretrospectiva dedicată regizorului, alături de „Baloane de curcubeu” (1982), cu o istorie profund marcată de cenzura comunistă, care l-a împins pe Demian să emigreze în Australia în 1985, și de „Rondul de noapte”, cel mai recent lungmetraj al autorului, proiectat pentru prima dată pe marele ecran.

Nume proeminent al cinematografiei poloneze contemporane, Małgorzata Szumowska (n. 1973) a semnat până-n prezent nouă lungmetraje, numeroase scurtmetraje și documentare și deține un număr impresionant de trofee obținute la marile festivaluri. La TIFF, vor fi prezentate „Body”, premiat cu Ursul de Argint la Berlinale 2015, „Mug”, distins cu Ursul de Argint în 2018, și recentul „Never Gonna Snow Again”), premiat cu o mențiune specială la Veneția (2020).

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

CITEȘTE ȘI: TIFF 2021: Cezara Dafinescu va fi premiată pentru întreaga carieră

TIFF lansează o secțiune dedicată serialelor

Foto: APFR