Reveniri cu greutate pentru caritate

Apropo.ro / 11.07.2005, 12:07
Reveniri cu greutate pentru caritate
Irlandezul Bob Geldof a reușit un lucru incredibil. I-a convins pe cei de la Pink Floyd și Cream (nu va gandiți la domnișoara bruneta de la noi, ci la vechea formație a lui Eric Clapton, destramata în 1968) sa lase deoparte toate neînțelegerile din

Irlandezul Bob Geldof a reușit un lucru incredibil. I-a convins pe cei de la Pink Floyd și Cream (nu va gandiți la domnișoara bruneta de la noi, ci la vechea formație a lui Eric Clapton, destramata în 1968) sa lase deoparte toate neînțelegerile din interiorul trupelor și sa concerteze pe scena londoneza de la Live 8.

Considerat drept cel mai amplu eveniment din istoria muzicii, Live 8 a avut loc la exact douazeci de ani de la precedentul mega-concert organizat tot de Geldof, Live Aid. De fapt, totul a plecat de la succesul oarecum neașteptat al unui cantec scris de Geldof și Midge Ure în 1984 și intitulat „Do They Know It’s Christmas?”. Șocat de reportajele din presa despre foametea crunta din Etiopia, Bob Geldof a lansat cantecul înainte de Craciunul anului 1984, cu ajutorul unui grup de muzicieni format ad-hoc și numit Band Aid (un joc de cuvinte; „band aid” înseamna „pansament”, iar „band” „formație”). Succesul imens al cantecului, care a avut încasari de peste zece milioane de dolari, a dus în cele din urma la primul concert Live Aid, desfașurat în iulie 1985 în paralel la Londra, Philadelphia, Sydney și Moscova.

Dupa 20 de ani, Live 8 a reunit pe zece scene din întreaga lume, nume grele precum U2, Coldplay, Madonna, Green Day, Dido sau Scissor Sisters.

Cea mai mare reușita a fost însa reunirea legendarilor Pink Floyd și Cream. Membrii Pink Floyd nu au mai cantat împreuna de mai bine de douazeci de ani, dupa ce, în 1981, Roger Waters a parasit trupa pentru a începe o cariera solo. Din momentul acela nimic n-a mai mers cum trebuia în formație. Dar pentru o cauza nobila…

Dave Gilmour, unul dintre fondatorii formației (și cel care a încercat sa o resusciteze, pentru o scurta perioada, la începutul anilor ’90), a declarat pentru revista „Rolling Stone” ca pentru el este normal ca multe celebritați sa sprijine lupta împotriva saraciei. Iar o formație precum Pink Floyd, considerata una dintre marile trupe rock a tuturor timpurilor, nu putea sa nu renunțe pentru o seara la insulele private pe care le deține și sa mai concerteze o data… Mai ales ca artiștii caștiga totuși foarte mult din aceste gesturi caritabile prin promovarea extraordinara pe care și-o fac.

Chiar daca s-a zvonit ca ar fi posibila o revenire a trupei, membrii Pink Floyd nu au confirmat nici unul din zvonurile aparute. O alta revenire de moment, extrem de spectaculoasa, a fost cea a formației Cream. Chitaristul Eric Clapton, basistul Jack Bruce și percuționistul Ginger Baker s-au reunit dupa o pauza de 37 de ani pentru a ajuta în lupta împotriva saraciei și a bolilor.

Aflați mai multe despre reunirea giganților muzicii numai din

Tags: