REVOLUȚIONAR: Prima localitate din România luminată cu LED-uri

De: Gabriela Voicu / 05.11.2012, 15:00
REVOLUȚIONAR: Prima localitate din România luminată cu LED-uri
O comună clujeană este prima localitate românească luminată cu tehnologia LED, de 20 de ori mai ieftină decât iluminatul clasic.

Timișoara a fost primul oraș electrificat din România, iar acum o comună clujeană este prima localitate luminată cu tehnologia LED.

Vorbim despre comuna clujeană Mociu, cu 7 sate în admnistrare. În noiembrie 2010, în locul celor 262 de corpuri clasice de iluminat au fost instalate 400 de lămpi cu LED-uri, iar schimbarea sistemului a costat 215.000 de dolari. Acest tip de iluminat este de 20 de ori mai ieftin decât cel clasic.

Becul cu LED consumă de șapte ori mai puțină energie și luminează o viață. Până în 2020, LED-urile vor reprezenta valoric circa 60% din întreaga piață de iluminat mondială, estimată acum la circa 110 miliarde de euro, potrivit unui raport al companiei de consultanță McKinsey, din 2012.

Comuna Mociu

Primăria Cluj-Napoca a anunțat încă din urmă cu doi ani că intenționează să înlocuiască becurile clasice, dar până la această oră proiectul nu a fost pus în aplicare. Prima stradă iluminată cu LED-uri ar urma să fie „Avram Iancu” din centrul orașului, modernizată recent. Banii pentru astfel de proiecte sunt acordați în condiții avantajoase, cu titlu de credit, de Banca Mondială, prin Fondul Român pentru Eficiență Energetică.

Altă comună care a beneficiat de credit pentru modernizarea iluminatului este Târna Mare din Satu Mare.