Rîmeţ, ţara de dincolo de timp

Apropo.ro / 26.01.2009, 00:00
Rîmeţ, ţara de dincolo de timp
În prima ediţie din acest an a emisiunii “Te vezi la Ştirile PRO TV”, difuzată duminică, 1 februarie, Cristian Tabără îi va conduce pe telespectatori la Rîmeţ, o comună din munţii Apuseni, de lîngă Aiud, unde timpul pare să fi încremenit.

Pe Valea Uzei, într-un loc în care frumuseţea peisajului aproape că devine apăsătoare, Cristian Tabără a întîlnit-o pe “lelea” Lucreţia, o localnică ospitalieră, care locuieşte singură, într-o căsuţă minusculă de pămînt, acoperită cu paie. Lelea Lucreţia nu are mari posibilităţi să-şi repare casa apăsată de bătrîneţe şi, după părerea ei, dacă ar “bate norocu’” şi cineva s-ar oferi să consolideze casa în eventualitatea realizării unui muzeu în zonă ar fi foarte bine.

Însă această ofertă nu a venit încă şi se pare că nici nu va veni curînd. Pe Valea Inzelului, rotarul Victor Giurgiu îi spune lui Cristian Tabără aceeaşi poveste: tinerii au părăsit aceste zone fantastice, pline de căsuţe bune de muzeu, pentru un trai mai ofertant şi mai uşor la oraş. Este în firea lucrurilor, cred oamenii, deşi este dureros să vadă cum se prăbuşeşte în ruină o zonă care, dacă ar fi speculată cum trebuie, ar însemna venituri foarte serioase.

Şi primarul Rîmeţului, Dan Aurel, spune acelaşi lucru, însă evident cu alte cuvinte – lipseşte infrastructura, nu există finanţare. Există un program de conservare a acestor locuinţe, care reprezintă în mod real o adevărată valoare, şi mai există şi speranţa că cineva va da bani pentru derularea acestor proiecte.

Te vezi la Ştirile PRO TV – Duminică, 13.15, PRO TV