Rinichiul polichistic, boala care se transmite de la tata la fiu

Apropo.ro / 07.12.2006, 13:54
Rinichiul polichistic, boala care se transmite de la tata la fiu
Rinichiul polichistic este o boala ereditara care se poate transmite de la tata la fiu, un barbat din 800 suferind de aceasta afectiune, a declarat, miercuri, profesorul Ionel Sinescu, directorul Clinicii de chirurgie urologica si transplant Fundeni. Desi ereditara, boala se instaleaza,

Rinichiul polichistic este o boala ereditara care se poate transmite de la tata la fiu, un barbat din 800 suferind de aceasta afectiune, a declarat, miercuri, profesorul Ionel Sinescu, directorul Clinicii de chirurgie urologica si transplant Fundeni.

Desi ereditara, boala se instaleaza, în general, dupa vârsta de 40 ani.Un caz dramatic vizeaza o familie din Galati, unde toti cei trei barbati ai familiei au fost depistati cu acesta boala dupa 40 de ani.

Singurul tratament viabil este transplantul. Astfel, pentru salvarea vietii celor trei frati, mai multe rude au donat câte un rinichi.

Este vorba despre familia Gorea. Valentin (50 de ani) a primit în 2001 un rinichi de la mama lui (Maria Gorea). Acum se simte bine.

Tudorel Gorea (47 de ani) a primit un rinchi în iunie 2004 de la o alta ruda, iar fratele lui geaman, Gabriel, care nu avea niciun rinichi functional, a fost transplantat în 30 noiembrie 2006, rinichiul primindu-l de la o matusa de 75 ani. Gabriel Gorea este înca în spital, dar se simte bine.

Rinichiul polichistic este o boala ereditara care apare dupa vârsta de 40 de ani. Rinichii celor care sufera de aceasta boala se îmbolnavesc dintr-o data, se umfla si se distrug. Dializa este doar o amagire, singura salvare ramânând transplantul.

Boala a fost descoperita în familia Gorea dupa moartea tatalui. De atunci, cei trei fii au trait cu teama ca nu vor supravietui. În cazul lor, salvarea a venit din partea rudelor.

Profesorul Sinescu spune ca un pacient cu rinichi polichistic ajunge dupa 45 de ani de viata la insuficienta renala.

Familia Gorea se teme însa, pentru ca Valentin, Tudorel si Gabriel au la rândul lor baieti.

Mediafax