Risc dublu de cancer la sân pentru femeile stângace

Apropo.ro / 27.09.2005, 15:52
Risc dublu de cancer la sân pentru femeile stângace
Femeile care își folosesc cu mai multa ușurința mâna stânga sunt de doua ori mai expuse cancerului la sân înainte de a ajunge la menopauza decât femeile care apeleaza în mod normal la mâna dreapta, relateaza ediția online a cotidianului Daily Telegraph. Potrivit

Femeile care își folosesc cu mai multa ușurința mâna stânga sunt de doua ori mai expuse cancerului la sân înainte de a ajunge la menopauza decât femeile care apeleaza în mod normal la mâna dreapta, relateaza ediția online a cotidianului Daily Telegraph.

Potrivit cercetatorilor, cauza ar putea fi expunerea la nivele sporite de hormoni sexuali înainte de naștere, lucru care poate facilita utilizarea mâinii stângi și schimbarea compoziției țesuturilor sânilor.

Epidemiologii olandezi au studiat peste 12.000 de femei cu vârsta medie în cadrul cercetarii publicate în British Medical Journal.

„Rezultatele studiului susțin ipoteza noastra potrivit careia utilizarea mai ușoara a mânii stângi are legatura cu riscul sporit de contractare a cancerului la sân”, precizeaza autorii studiului.

Studiul arata ca ajustarea factorilor de risc – statutul economic și social, fumatul, antecedentele familiale și sexuale – nu modifica riscul privind îmbolnavirea de cancer la sân în ceea ce privește femeile stângace.

Mediafax