Riscă să facă închisoare pentru că a exersat acasă

De: Marian Andrei / 22.11.2013, 11:40
Riscă să facă închisoare pentru că a exersat acasă
Pianista spaniolă Laia Martin riscă să fie condamnată la închisoare pentru poluare sonoră, după ce vecina sa a dat-o în judecată pentru că exersa acasă.

Pentru majoritatea oamenilor, poluare fonică ar fi trecerea unui avion supersonic la joasă altitudine noaptea sau zgomotul utilajelor de pe un șantier aflat chiar vis-a-vis de fereastră.

Pe vremea.apropo.ro găsești vremea pe 15 zile

Nu și pentru Sonia Bosom, care a dat-o în judecată pe Laia Martin, acuzând-o de traume psihologice și „poluarea sonoră a mediului înconjurător”. Femeia afirmă că timp de 4 ani ea a suferit din cauza repetițiilor pianistei care au durat 8 ore pe zi. Ea a început să urască pianul și a fost nevoită să se mute.

Procurorul regional s-a implicat atunci când testele efectuate de către autoritățile locale au  arătat că muzica lui Martin a depășit în mod repetat cu până la 10 decibeli limita de 30 de decibeli stabilită pentru instrumente muzicale din Girona, orașul unde locuiesc.

Chiar dacă părinții Laiei au antifonat locuința de două ori, acest lucru nu a împiedicat-o pe Sonia să își dea în judecată vecina.

Procurorul Emma Ruiz a propus ca Laia să fie pedepsită cu 16 luni de închisoare, interzicerea de a cânta timp de șase luni și o amendă de aproximativ 2.200 de euro.

Asprimea pedepsei cerută de procuror a provocat reacții adverse în rândul locuitorilor orașului, în condițiile în care, potrivit unui expert de la Universitatea Autonomă din Barcelona, zgomotul în jur de 40 de decibeli „nu este foarte mare”. O conversație normală produce 55-60 decibeli iar zgomotul dintr-un bar obișnuit spaniol ajunge la 65-70 de decibeli.