Riscurile teroriste din Europa scad șansele românilor de a călători în SUA fără viză

De: Carmen Ulian / 04.03.2015, 14:00
Riscurile teroriste din Europa scad șansele românilor de a călători în SUA fără viză
SUA sunt îngrijorate de faptul că extremiști ai grupării Stat Islamic ar putea călători cu pașapoarte false din Statale Europene, iar acest lucru conduce la noi restricții pentru Programul Visa Waiver.

Îngrijorările oficialilor americani intervin după o serie de incidente teroriste în Belgia, Danemarca și Franța și pe fondul estimărilor conform cărora aproximativ 5.000 de cetățeni europeni au plecat să se alăture grupării Stat Islamic în Irak și Siria, relatează EUObserver.

Senatoarea democrată Dianne Feinstein s-a exprimat pe această temă în urma atentatelor teroriste de la Paris din ianuarie, declarând pentru CNN că regimul de călătorie fără viză este „călcâiul lui Ahile pentru America”. Ea pregătește în prezent un proiect de lege pentru a revizui regimul fără vize. Potrivit unei surse din Congresul SUA, noua lege are ca scop să consolideze prevederile de securitate și va fi prezentată în curând.

Programul Visa Waiver a fost lansat în 1986 și include în prezent 38 de țări, dintre care 23 de state membre ale Uniunii Europene. Singurele membre UE care nu fac parte din Visa Waiver sunt România, Bulgaria, Croația, Ciprul și Polonia. Cetățenii eligibili din aceste state trebuie doar să completeze chestionare online despre călătoria pe care vor să o facă în SUA.

Mai multe detalii pe Mediafax