Roberta Anastase îl acuza pe ministrul de Externe de amatorism

Apropo.ro / 25.07.2007, 19:54
Roberta Anastase îl acuza pe ministrul de Externe de amatorism
Europarlamentarul PD Roberta Anastase l-a criticat dur, miercuri, într-o conferinta de presa, pe ministrul de Externe, liberalul Adrian Cioroianu, spunând ca declaratia acestuia în ceea ce priveste pozitia României fata de independenta provinciei Kosovo este dovada unui "amatorism

Europarlamentarul PD Roberta Anastase l-a criticat dur, miercuri, într-o conferinta de presa, pe ministrul de Externe, liberalul Adrian Cioroianu, spunând ca declaratia acestuia în ceea ce priveste pozitia României fata de independenta provinciei Kosovo este dovada unui „amatorism descalificant”.

„Luarile de pozitie ale domnului Cioroianu, inclusiv în ceea ce priveste statutul Kosovo, dovedesc doar ca este nedemn sa fie ministru de Externe al unui stat membru al Uniunii Europene, iar singura solutie este demisia”, a spus Anastase, care este raportor al Parlamentului European privind Comunicarea Comisiei Europene „Sinergia în regiunea Marii Negre” si membru al Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ea este de parere ca independenta provinciei Kosovo „ar deschide o adevarata cutie a Pandorei” în zona fostelor state sovietice si ca exista pericolul ca unele conflicte înghetate din regiunea Marii Negre sa reizbucneasca, lucru care nu serveste intereselor României.

Emisarul special al secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite, Marti Ahtisaari, a întocmit un plan agreat de majoritatea statelor UE si de SUA, prin care provinciei Kosovo i se acorda independenta fata de Republica Serbia.

Pâna în urma cu o luna, România a respins independenta Kosovo, iar presedintele Traian Basescu s-a declarat recent împotriva unor prevederi din Planul Ahtisaari.

În timpul unei vizite la Roma, în 12 iulie, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Planul Ahtisaari reprezinta o solutie pentru Kosovo.

Initial, ministrul de Externe Adrian Cioroianu a fost pe aceeasi pozitie cu presedintele Traian Basescu. Ulterior, referindu-se la pozitia României fata de planul Ahtisaari, Cioroianu a insistat ca tara noastra doreste ca acesta sa fie considerat „o baza” de solutionare a problemei Kosovo, nu „baza” de solutionare, ceea ce ar exclude luarea în calcul si a altor variante.

Ministrul român de Externe a precizat ca pentru România „factorul timp nu este determinant, mult mai importanta fiind stabilitatea zonei”.

Alte state din interiorul UE care nu sunt de acord cu independenta Kosovo sunt Spania, Slovenia si Grecia, iar din afara UE Rusia, fiecare cu pozitia sa nuantata.

Comisiile de politica externa si de aparare din Senat îl vor audia, joi, pe ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, în legatura cu anuntul Federatiei Ruse referitor la Tratatul Fortelor Conventionale în Europa (CFE), însa nu este exclus ca parlamentarii sa îl întrebe si despre pozitia României privind planul Ahtisaari privind independenta Kosovo.

Mediafax