Roboții care joacă ping-pong! (Video)

De: Marian Andrei / 12.03.2014, 14:00
Roboții care joacă ping-pong! (Video)
În ultima lună, două companii europene de tehnologie și-au prezentat, fiecare în parte, roboții capabili să joace ping-pong!

Primul robot, UHTTR-1, a fost creat de cercetătorul Ulf Hoffman. Acestuia i-au trebuit doi ani ca să dezvolte abilitățile „mâinii” de a lovi mingea atât din forehand, cât și din rever.

Cel de-al doilea robot „tenisman” a fost creat de compania germană Kuka. Spre deosebire de UHTTR-1, robotul produs de Kuka a avut parte de o promovare agresivă, teaser-ul în care acesta urma să se înfrunte, ieri, cu campionul Timo Boll, fiind unul dintre cele mai vizionate clipuri de pe Youtube în luna februarie.

Așa cum se poate vedea, duelul dintre Brațul robotic Kuka și Timo Boll (la fel ca și teaser-ul, de altfel) este editat excesiv, astfel că privitorul nu își poate da seama de cursivitatea mișcării robotului. 

„Meciul” de ieri a fost câștigat de Boll cu 11-9, dar numai după ce campionul s-a „prins” că robotul nu face față la lovituri cu fileul și cu muchia mesei sau efectelor foarte puternice.

Deși cei doi roboți nu pot juca în acest moment decât în mod pasiv (în apărare), cercetătorii speră că în viitorul apropiat să poată îmbunătăți „stilul” și capabilitățile de joc ale acestora.

Kuka va deschide curând o fabrică în China pentru producerea roboților săi. Aceștia, având indicativul KR 6 R900 SIXX, au fost proiectați de fapt pentru construirea cutiilor de ambalaj, ping-pong-ul fiind doar un „hobby”.