Robotii se pot reincarca singuri, transformand insectele in energie electrica (Video)

Apropo.ro / 31.10.2011, 10:40
Robotii se pot reincarca singuri, transformand insectele in energie electrica (Video)
Un inventator a reusit sa reproduca artificial modul de actiune al unei plante carnivore Venus, folosindu-se de o tehnologie deja inventata care extrage energie electrica din materie organica.

Planta carnivora Venus traieste din insectele capturate pe care le digera si le transforma in energie. Aceasta este dotata cu peri minusculi distribuiti pe ambele sale frunze. Cand o insecta se aseaza pe ele, perii declanseaza in mai putin de 100 de milisecunde capcana iar insecta este digerata dupa care transformata in energie.

Mohsen Shaninpoor, un cercetator al Universitatii Maine din Orono, SUA, a reusit sa imite aceasta planta construind fibre musculare din membrane de polimer imbracate cu electrozi de aur. Un curent care strabate aceste membrane le determina sa se tensioneze intr-o directie iar prin inversarea polaritatii, acestea se detensioneaza.

Combinand aceasta inventie cu Ecobot (un dispozitiv care digera materia organica transformand-o in energie electrica), o inventie a cercetatorului britanic Ioannis Ieropoulos, de la Bristol Robotics, rezulta intr-o masinarie capabila sa se alimenteze singura, nemaifiind dependenta de om.

Aceasta ar putea fi inceputul unei noi ere robotice in care masinariile s-ar putea alimenta singure folosindu-se de surse precum apa, vant, soare sau materie organica, nemaifiind dependente de om.