Rodica Popescu Bitănescu – Soacra “perfectă” din Arestat la domiciliu

De: Cătălina Matei / 21.07.2008, 00:00
Rodica Popescu Bitănescu - Soacra “perfectă” din Arestat la domiciliu
Vorbeşte toată ziua, îşi bagă nasul în viaţa celor din jur, dă sfaturi tuturor şi nici vecinii nu scapă de ochii ei ageri. Şi toată lumea vrea să scape de ea! Paraschieva, mama lui Nuţi Dumitru din serialul de la PRO TV, reprezintă modelul clasic de soacră “perfectă“, iar cea care o interpretează perfect este actriţa Rodica Popescu Bitănescu.

Cine nu recunoaşte rîsul plin de viaţă al Rodicăi Popescu Bitănescu? De cînd a intrat în distribuţia serialului “Arestat la domiciliu” de la PRO TV, întregul platou de filmare de la Buftea s-a molipsit de rîsul ei. Actriţa trăieşte, joacă şi rîde cu o poftă nebună care trece de orice suport, fie el sticla micului ecran sau scîndura scenei de la Teatrul Naţional din Bucureşti. “Orice lucru pe care îl faci, dacă nu-l faci cu poftă şi convingere, nu-ţi iese. Aşa e şi cu actoria – dacă nu joci cu convingere, publicul te simte şi te taxează. Eu rîd cu poftă, plîng cu poftă şi joc cu poftă. Dacă nu – telespectatorul mă simte atunci cînd mint. Pe ecran, se vede tot!”, explică actriţa.
 

Pasiunea pentru teatru a apărut în copilărie, mai mult din joacă: “Cred în întîmplare… În adolescenţă, habar n-aveam eu ce înseamnă teatrul, doar îmi plăcea foarte tare. În copilărie, jucam teatru la fel ca toţi copiii. Făceam dintr-un cearşaf o cortină şi jucam diverse. Jucam mai mult pentru că făceam chetă, strîngeam bănuţi. Apoi, m-am gîndit mai serios să dau la Teatru cînd eram elevă la Liceul Lazăr. Un student la Regie a venit la noi în şcoală şi mi-a spus că vrea să facă o audiţie pentru rolul Ziţa din . Am avut un aşa aplomb încît nu s-au mai ţinut şi alte probe, iar eu eram aşa de încîntată… şi inconştientă! Aşa mi-a intrat în cap că pot fi o actriţă extraordinară, că sînt foarte talentată, grozavă şi aşa mai departe. Prin urmare, am dat la Teatru. În primul an, am căzut cu brio, pentru că m-am prezentat numai cu dramă – eu fiind micuţă şi slabă. Şi nici nu mă pregătisem cu cineva. Apoi, în anul următor, am intrat la clasa profesorului A.Pop Marţian, un fost ofiţer care m-a învăţat meserie cu adevărat, un tip extrem de disciplinat. Meseria această nu se face decît în colectiv, aşa că am fost instruită să fiu punctuală şi să respect munca celorlalţi”, povesteşte Rodica Popescu Bitănescu.

Rîsu’ – plînsu’

În timpul studenţiei, la prima scenă de dragoste, tînăra studentă a avut ceva emoţii: “Prima scenă de dragoste pe care am jucat-o a fost un şoc pentru mine în sensul că primisesem o groază de indicaţii, iar eu mă pierdusem în ele. Aveam pe atunci ca asistent la clasă pe regizorul Mihai Berechet. M-am dus la dînsul şi l-am întrebat cum să fac să-mi iasă scena cu sărutul. Iar el mi-a răspuns: . Şi mi-a ieşit!”.

Spre deosebire de celelalte stu­dente, Rodica nu şi-a dorit să o joace pe Julieta lui Shakespeare, dar nici nu a ocolit drama: plînge cu poftă, la fel cum rîde cu poftă: “În tinereţe, mi-era greu să joc fete de vîrsta mea. Eu nu mi-am dorit niciodată să o joc pe Julieta. Tot ce voiam să joc erau rolurile de compoziţie şi îmi doream să joc femei rele. Deşi publicul mă percepe mai mult ca pe o actriţă de comedie, mie îmi place să joc dramă şi o fac chiar foarte bine. Ion Cojar a fost cel care m-a distribuit în roluri dramatice. Am fost Nastia în de Gorki, un rol în care mulţi nu m-au recunoscut. Tot Cojar m-a distribuit în rolul unei deţinute în piesa de D.R. Popescu. Apoi, mi-a dat un alt rol dramatic în piesa

Soacră… din plăcere!

“Îmi place tare mult personajul pe care îl joc în serialul de la PRO TV. De mult nu am mai interpretat un personaj cu atîta plăcere ca personajul Paraschieva din serialul . Am senzaţia că a fost scris special pentru mine. Este atît de frumos, atît de adevărat, atît de plin de haz şi are şi multă tristeţe, pentru că Paraschieva este extrem de obositoare, se bagă peste tot, îşi bagă nasul în viaţa fiecărui personaj din familia Dumitru. O interesează absolut orice face fiica ei, ce face ginerele, nora şi toţi ceilalţi membri ai familiei. Nici vecinii nu sînt lăsaţi în pace. De aici apare şi hazul acestui personaj, din faptul că ea oboseşte pe toată lumea… Şi toţi vor să scape de ea! Paraschieva nu este primul rol de soacră pe care îl joc. Am mai interpretat soacre de-a lungul carierei mele, soacre de toate felurile… M-a ajutat şi experienţa de viaţă, chiar dacă nu sînt soacră în realitate. Şi tot experienţa de viaţă m-a ajutat să scriu şi piese de teatru – şi , două comedii care se joacă şi în prezent. Încă nu m-am gîndit să scriu şi scenarii de televiziune, însă nu e timpul pierdut!”, declară actriţa.

Arestată la domiciliu…

“Cînd sînt acasă, sînt cea mai fericită. În contrast cu ce crede lumea despre mine – că rîd tot timpul şi îmi place să fiu înconjurată de multă lume, mie îmi place să stau liniştită, să fiu singură şi să mă gîndesc la tot ce am de făcut. Îmi place să scriu, o vocaţie pe care mi-am descoperit-o recent. Aşa că scriu şi ziua şi noaptea piese de teatru, inspirate din poveştile oamenilor cu care eu am avut de-a face pînă acum”. “Îmi place să fiu acasă, să fac curăţenie, să gătesc, să fac piaţa… Sînt o mîncăcioasă, prin urmare mănînc orice. Nu-mi place mîncarea sărată, dar ador preparatele picante, cu multă boia şi ardei iute. Şi nu-mi plac prăjiturile prea dulci, prefer ciocolata amăruie”.






Arestat la domiciliu
luni-joi, 22.30, PRO TV