Rolul sarutului in istorie

Apropo.ro / 02.04.2009, 18:30
Rolul sarutului in istorie
Te-ai intrebat vreodata cand s-au sarutat oamenii pentru prima data, ce a insemnat in trecut sarutul si ce este el azi?

Te-ai intrebat vreodata cand s-au sarutat oamenii pentru prima data, ce a insemnat in trecut sarutul si ce este el astazi?

Pentru a afla cand a avut loc primul sarut trebuie sa ne intoarcem in timp, prin anul 3.000 I.H. cand adoratorii trimiteau sarutari spre Divinitatea lor.

In Roma Antica se ofereau sarutari intre prieteni (ca semn de multumire), comerciantilor ce umblau din usa in usa, dar si persoanelor necunoscute de pe strada.

Egiptenii erau complet diferiti de cei din Roma Antica. Acestia erau total impotriva sarutului. Chiar si Cleopatra, amanta celebra la acea vreme, nu a sarutat, probabil, pe nimeni din iubitii existenti in viata ei.

In Italia Evului Mediu, un barbat care saruta o femeie in public trebuia sa declare ca o va lua de sotie.

Unul dintre cele mai bizare scrieri din istorie este motivul pentru care Anglo-Saxonii folosesc litera "X" pentru a indica un sarut la sfarsitul unei scrisori. Aceasta practica isi are originile in epoca medievala, unde majoritatea oamenilor erau analfabeti. De fiecare data cand aveau de semnat un contract ei scriau litera "X" in locul semnaturii si sarutau contractul in semn de respect.

In Londra, Marea Plaga din 1665 a lasat in urma ca amintire sarutul, ca un act social la acea vreme. In zilele noastre, teama de anumite boli a "emancipat" omul, acesta preferand sa stranga mana, sa isi scoata palaria sau sa salute din cap mai intai de popularul sarut, in loc de salut.

kiss

In 1979, David Bowie a inventat asa-numita lipograma. Acestea erau copiate dupa diferite buze si simbolizau cea mai intima semnatura. In SUA, o actiune de caritate cu lipograme faimoase a adunat in jur de 16.000 de dolari, bani care au fost donati copiilor cu nevoi sociale. Lipograma lui Mick Jagger a fost vanduta pentru suma de 1.600 de dolari.