Român premiat pentru inventarea mașinii low-cost fără șofer

De: Gabriela Voicu / 20.05.2013, 11:30
Român premiat pentru inventarea mașinii low-cost fără șofer
Un elev român de clasa a XII-a care a inventat mașina low-cost fără șofer a fost premiat la un concurs din SUA.

Un elev român de clasa a XII-a din Râmnicu Vâlcea a venit acasă cu un premiu foarte important, de la INTEL ISEF, concurs care a avut loc în Phoenix, SUA.

Tânărul a luat premiul cel mare, numit Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 de dolari, pentru că a proiectat un tip de mașină low-cost fără șofer. Românul s-a clasat pe locul I și la categoria sa de participare, Inginerie (I-SWEEEP).

Ionuț Alexandru Budișteanu (centru)

Ionuț Alexandru Budișteanu este elev la liceul Tehnologic Oltchim din Vâlcea. Modelul de mașină creat de el, folosind inteligența artificială, poate detecta neregularitățile drumului și poziția mașinii în timp real și nu ar costa decât 4.000 de dolari dacă ar fi pe piață.

Elevul vâlcean este autorul multor proiecte, între care unul destinat persoanelor cu dizabilități de vedere. Ionuț a realizat un dispozitiv cu care nevăzătorii pot să „vadă” cu ajutorul limbii și vrea să inventeze un soft care să pornească computerul cu puterea minții.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, l-a felicitat pe Budișteanu pentru cele două distincții obținute, pe pagina sa de Facebook.