România a câștigat Campionatul European de tineret de la Sibiu

Apropo.ro / 09.08.2006, 10:06
România a câștigat Campionatul European de tineret de la Sibiu
Naționala de baschet masculin a României a câștigat Campionatul European de tineret de la Sibiu, divizia B valorica, învingând, în finala, cu 67-54, Estonia, dupa un meci disputat în prezența a 3000 de spectatori, care au creat o atmosfera incendiara în Sala Transilvania.

Naționala de baschet masculin a României a câștigat Campionatul European de tineret de la Sibiu, divizia B valorica, învingând, în finala, cu 67-54, Estonia, dupa un meci disputat în prezența a 3000 de spectatori, care au creat o atmosfera incendiara în Sala Transilvania.

Debutul meciului a fost unul echilibrat. Miza pusa în joc, medaliile de aur, și-a pus amprenta asupra jucatorilor celor doua adversare. S-a mers cap la cap pâna în minutul 6, când capitanul Vlad Moldoveanu a reușit prima aruncare de la 3 puncte și a dus scorul la 12-9. Ușor, românii s-au detașat pe tabela și, chiar daca Estonia s-a apropiat la 23-21 (min. 14), au reușit sa mareasca diferența, ajungând chiar și la 10 puncte (32-22, min. 20).

Dupa pauza mare, când scorul a fost 32-24, Estonia a jucat mai curajos. A marcat de la 3 puncte și a câștigat sfertul, cu scorul de 21-17. România a avut și momente slabe, în care a pierdut atacuri ca și facute. Înaintea ultimului sfert, elevii lui Constantin Ioan aveau doar 4 puncte avantaj, 49-45.

Finalul a fost debordant. Cei peste 3000 de fani au aplaudat în picioare, iar ultimele patru minute au strigat încontinuu „Campionii, campionii!”. Pentru România a fost de ajuns. S-a mobilizat incredibil, a dus scorul la o diferența confortabila, 64-51 (min.37) și s-a bucurat de câștigarea medaliilor de aur, printr-o victorie la scorul 67-54.

Principalii marcatori ai meciului au fost Dragos Pana, cu 20 de puncte, pentru România, și Ivar Tulit, cu 16 puncte, pentru Estonia.

Atât România, cât și Estonia, s-au calificat în divizia A europeana la categoria de varsta under 18.

Vlad Moldoveanu, MVP-ul Campionatului European de la Sibiu

Capitanul echipei naționale de baschet masculin a României, Vlad Moldoveanu, a fost ales MVP-ul Campionatului European de tineret de la Sibiu, pe baza voturilor celor 19 antrenori ai echipelor prezente la competiție, transmite trimisul MEDIAFAX.

Vlad Moldoveanu este liderul echipei României la statistici acumulate, toate contabilizate înaintea jucarii finalei cu Estonia. Astfel, în opt meciuri jucate la CE under 18 de la Sibiu, Moldoveanu a adunat 164 de puncte marcate, cu o medie de 20,5 puncte pe meci, 61 de recuperari și 14 pase decisive.

Vlad Moldoveanu este fiul președintelului FR Baschet, Carmen Tocala, are 18 ani, 2,10 metri și joaca pe postul de extrema-pivot. El evolueaza în SUA, la Liceul St. Jone’s din Washington, și este unul din candidații urmariti de antrenorul Liviu Calin pentru promovarea la echipa naționala de seniori a României.

Vlad Moldoveanu a fost ales și în All Star Team-ul CE de la Sibiu, împreuna cu un alt component al naționalei României, Titus Nicoara.

Premii de pâna la 5.000 de lei pentru jucatorii naționalei under 18

Președintele Federației Române de Baschet, Carmen Tocala, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, ca premiile individuale pentru jucatorii naționalei României under 18 vor ajunge pâna la 5.000 de lei.

În afara sumei de maximum 5.000 de lei oferita fiecarui jucator de sponsorii naționalei, FR Baschet și Agenția Naționala pentru Sport, componenții echipei României vor pleca într-un sejur în stațiunea Neptun, începând de vineri.

Oficialul FRB a mai precizat ca fiecare jucator va fi premiat, dar diferențiat, în funcție de cât a jucat și de randamentul dat pe teren.

Mediafax