Romania a fost condamnata in alte trei cauze la CEDO

Apropo.ro / 10.12.2007, 16:44
Romania a fost condamnata in alte trei cauze la CEDO
Romania a pierdut alte trei procese la CEDO intentate de proprietari de bunuri nationalizate care au fost vandute de stat chiriasilor

Romania a pierdut alte trei procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului intentate de cetateni romani proprietari de bunuri nationalizate care au fost vandute de stat chiriasilor, fiind obligata la restituirea lor in natura sau la plata a 455.000 euro daune materiale si 7.000 euro daune morale.

In toate cele trei cauze, deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au fost pronuntate in 6 decembrie.

In cauza "Engber impotriva Romaniei", reclamanta Brigitte Engber a cerut restituirea unui imobil format din doua apartamente si situat in localitatea Talmaciu (judetul Sibiu), precum si terenul aferent acestuia. Imobilul fusese confiscat de stat, reclamantei fiindu-i acordata atunci suma de 9.000 de lei vechi drept despagubiri.

 

De asemenea, CEDO dispus obligarea statul roman de a restitui reclamantei cele doua apartamente din Talmaciu, in termen de trei luni de la data ramanerii definitive a hotararii pronuntate in prezenta cauza. In cazul imposibilitatii restituirii in natura a imobilului, CEDO a impus statului obligatia de a plati reclamantei suma de 80.000 de euro reprezentand despagubiri materiale si suma de 2.000 de euro cu titlul de daune morale.

 

In alte doua cauze – "Balanescu impotriva Romaniei" si "Cohen impotriva Romaniei" – CEDO a constatat ca reclamantilor le-a fost incalcat dreptul de proprietate.

CEDO a obligat statul roman la restituirea catre reclamante a imobilelor vandute si a terenurilor aferente sau la plata sumelor de 65.000 de euro in cazul Balanescu si, respectiv, 310.000 de euro in cazul Cohen, cu titlu de daune materiale. De asemenea, CEDO a obligat statul roman la plata, cu titlu de daune morale, a sumei de 5000 de euro in cazul Balanescu.

 

Â