Romania a semnat ACTA, Anonymous reactioneaza

De: Marian Andrei / 27.01.2012, 12:00
Romania a semnat ACTA, Anonymous reactioneaza
Romania a semnat ieri in Japonia documentul international ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), care vizeaza combaterea comercializarii de produse contrafacute, dar si "pirateria online".

ACTA a fost initiat in 2006 de Japonia iar negocierile au fost secrete, Guvernele neinformandu-si cetatenii in legatura cu prevederile documentului. Rand pe rand, diverse tari au semnat acest document controversat, anul trecut acesta primind si sustinerea SUA, Canada, Coreea de Sud.

Ca si in cazul proiectelor SOPA si PIPA din SUA (care au provocat recent prima greva pe internet, cu sustinatori precum Wikipedia, Google sau DEXonline.ro), ACTA se transforma intr-o uriasa forma de cenzura online, de presiuni si controale la adresa internautilor, din partea unei companii sau organizatii, fara mandat judecatoresc.

Nu se cunosc toate prevederile acestui document (forma finala, ratificata), diferite detalii fiind publicate totusi pe anumite site-uri sau iesind la iveala cu ocazia unor conferinte.

Astfel, anumite clauze din documentul ACTA stipuleaza obligarea furnizorilor de servicii de internet sa ofere informatii despre „suspectii” de incalcare a copyright-ului fara un mandat judecatoresc, facilitand astfel industriei muzicale/cinema etc intentarea de procese si suspendarea site-urilor. De asemenea, sustinatorii drepturilor omului si specialisti in politici online/digitale arata faptul ca ACTA poate duce si la controale pe aeroporturi asupra laptopurilor si telefoanelor mobile dupa „fisiere si documente care ar incalca drepturi de autor”.

Dintre tarile membre UE, Olanda, Estonia, Cipru, Slovacia si Germania au refuzat semnarea tratatului, care nu va putea intra in vigoare decat daca este aprobat la nivelul intregii Uniuni Europene. Votul va avea loc in luna iunie, iar in cazul in care tratatul va fi respins, adeziunile celor 22 de state care au semnat ACTA vor fi lipsite de efect.

La scurt timp dupa semnarea ACTA de catre 22 de tari din Uniunea Europeana, intre care si Romania, gruparea Anonymous a atacat site-ul Parlamentului European. Nici tara noastra nu a scapat , Aseara, Anonymous a spart si site-ul Institutului National de Fizica si inginerie Nucleara.

Inainte de adunarea de la Tokyo, Anonymous avertizase pe contul sau de Twitter ca pregateste ceva: „ACTA va fi semnata maine de statele Uniunii Europene – asteptati-ne„.