România are mai mulți pensionari decât salariați

Apropo.ro / 27.08.2013, 11:30
România are mai mulți pensionari decât salariați
Dezindustrializarea și pierderea locurilor de muncă din ultimii 20 de ani au provocat anomalia unei societăți în care numărul pensionarilor este mai mare decât cel al salariaților.

Cu un număr mai mare de pensionari față de cel al salariaților, societatea nu poate funcționa decât pe deficit.

De 15 ani, numărul sala­riaților, plătitorii de taxe care alimentează și bugetul fondului public de pensii, este mai mic decât numărul de pensionari.

În 1990 erau 8,1 milioane de salariați și 3,5 milioane de pensionari. Situația s-a schimbat dramatic în 2012, când 4,3 milioane de angajați plăteau contribuții pentru 5,3 milioane de pensionari. Analiștii economici susțin că aceasta este cea mai gravă anomalie a economiei și a societății românești.

În ritmul actual, cred că în mai puțin de zece ani, în România nu se vor mai putea plăti pensiile și va trebui să se împrumute. Am decăzut din punct de vedere economic atât de mult, încât nu trebuie să ne așteptăm la vreun miracol, cu cât trece timpul, cu atât va fi mai costisitor„, este de părere profesorul universitar Mircea Coșea, care a fost membru al partidelor politice PDSR (până în 1997) și apoi al PNL (până în 2007).

Dezindustrializarea a contribuit la în­jumătățirea numărului de salariați din economie în ultimii 23 de ani. Cel mai „vizibil” exemplu este cel al combinatului siderurgic Arcelor Mittal (fostul Sidex), care avea 27.000 de angajați în anul 2000 și care a rămas cu mai puțin de 8.000 de angajați la finele anului trecut, iar majoritatea restructurărilor au fost făcute prin ieșirea la pensie.

Citește mai multe detalii despre pensionarii vs. salariații României, pe ZF.ro