România conduce în „Topul celor mai frumoase șosele din lume”!

De: Marian Andrei / 29.11.2012, 12:30
Pentru a se califica în topul celor mai frumoase drumuri din lume, o șosea trebuie să fie provocatoare, să aibă un traseu complicat, linii de viteză, trafic redus, dar și peisaje care să-ți taie respirația. Cel puțin, aceasta este viziunea celor de la CarsRoute.com, care consideră că Transfăgărășanul conduce Topul celor mai frumoase șosele din lume.

Cei de la CarsRoute cred că provocarea constă în numărul și dificultatea virajelor, în așa fel încât, chiar dacă acestea îți dau dureri de cap pe măsură ce le parcurgi, sentimentul de învingător pe care il ai la finalul traseului să se îmbine cu dorința de a reveni.

Iată Topul celor 15 cele mai frumoase drumuri din lume, potrivit criteriilor enunșate de CarsRoute.

15. The Overseas Highway – Florida Keys (Statele Unite)

The Overseas Highway

The Overseas Highway

The Overseas Highway (Autostrada de peste mări) „sare” din insulă în insulă, de-a lugul a 42 de poduri. Ea a fost construită în 1938, de-a lungul unei căi ferate care a fost distrusă de un uragan. Traseul acestei autostrăzi se află, în majoritate deasupra apei și, timp de patru ore, cât durează parcurgerea ei, călătorul se poate bucura de ocean și peisaje minunate. Bineînțeles, dacă vă aflați pe autostradă la momentul oportun, nu veți putea rata incredibilele răsărituri sau apusuri de soare.

14. Red Rock Scenic Road – Statele Unite

Red Rock Scenic Road

Red Rock Scenic Road

The Red Rock Scenic Road parcurge Sedona Red Rock Country, ținut numit adesea „muzeul fără pereți”. Cei care parcurg acest drum vor beneficia de imaginea splendidă a rocilor roșii care fac parte din solul regiunii. Pe lângă Monumentul Național Castelul lui Montezuma, călătorul are parte și de „o porție” zdravănă de contopire cu natura, la traversarea Pădurii Naționale Coconino.

13. Iroha-zaka – Japonia

Iroha-zaka

Iroha-zaka

Iroha-zaka este un drum sinuos care leagă provinciile Nikko și Oku-Nikko. Șoseaua, care este de fapt constituită din două drumuri, are 48 de curbe, fiecare dintre ele fiind „semnalizată” cu cîte o literă din vechiul alfabet japonez, în ordine alfabetică (I-ro-ha-…), de unde vine și numele șoselei – Iroha-zaka.

12. Atlantic Road – Norvegia

Atlantic Road

Atlantic Road

Atlantic Road, drumul de cinci kilometri care leagă Molde de Kristiansund, a fost votat drept construcția norvegiană a secolului trecut. Șoseaua este spectaculoasă datorită configurației solului, aceasta coborând și urcând ca o mare învolburată. În afară de spectaculozitatea drumului, peisajul prin care trece va da sigur fiori șoferilor care trec prin zonă.

11. Oberalp Pass – Elveția

Oberalp Pass

Oberalp Pass

„Peste Alpi” este un spectaculos drum care traversează munții din Elveția și care face legătura între Elveția Centrală și cantonul Graubunden Oberland. Drumul, care este foarte popular șoferilor europeni, este deschis circulației numai în lunile de vară, însă elvețienii au știut să-l facă util și iarna, când se transformă în pârtii de schi și săniuș, dar și în traseu de drumeții.

10. North Yungas „Road of Death” – Bolivia

Drumul morții

Drumul morții

„Drumul morții” parcurge pe o distanță de 70 de kilometri Anzii bolivieni, legând capitala La Paz de localitatea Coroico. Este numit așa de localnici deoarece, în 1995 a fost numit cel mai periculos drum din lume. Drumul este renumit pentru periculozitatea sa, având o singură bandă, urcușuri și coborâșuri amețitoare, viraje în ac de păr și lipsa parapetelor de protecție. La toate acestea se adaugă ceața deasă, ploile frecvente și suprafața alunecoasă a drumului, care sporesc pericolul unei călătorii pe acest drum. Statistica spune că 200-300 de persoane își pierd anual viața aici, de aceea drumul este destul de rar folosit.

9. Trollstigen – Norvegia

Trollstigen

Trollstigen

Una dintre cele mai notabile atracții din Norvegia este Trollstigen, un drum abrupt și sinuos situat în regiunea Rauma. Scara Trollilor – traducerea denumirii norvegiene – dă ocazia călătorilor să vadă peisaje care îți taie răsuflarea, dar și mai multe cascade incredibil de frumoase. Deși drumul este foarte îngust, având 11 viraje în ac de păr și, în unele locuri o înclinațir de 9o, momentul în care ajungi în partea cea mai de sus îți oferă satisfacție deplină, avănd o vedere de ansamblu a traseului și minunata piveliște a cascadei Stigfossen, care are 320 de metri înălțime.

8. Guoliang Tunnel Road – China

Guoliang Tunnel Road

Guoliang Tunnel Road

Tunelul Guoliang a fost construit de 13 săteni în numai cinci ani, în munții Taihang, fiind deschis circulației în 1977. Considerat și acesta drept unul dintre cele mai periculoase drumuri din lume, este supranumit „drumul care nu permite nicio greșeală” și este o destinație turistică de vază a Chinei. Pentru curioși, drumul are 1.200 metri lungime, 4 metri lățime și 5 metri înălțime (fiind mai mult un tunel).

7. San Bernardino Pass – Elveția

San Bernardino Pass

San Bernardino Pass

O altă șosea de mare înălțime care traversează Alpii elvețieni este drumul care trece prin trecătoarea San Bernardino și îi poartă numele. Pe lîngă virajele periculoase și peisajul nemaipomenit, este de menționat și faptul că trece printr-un tunel de 6, kilometri lungime.

6. Los Caracoles Pass – Chile, Argentina

Los Caracoles Pass

Los Caracoles Pass

Los Caracoles Road traversează teritoriul accidentat al Muntelui Andreas din Anzi, făcând legătura între Chile și Argentina. Deși este plin de viraje periculoase, nu are parapeți de protecție și este mai tot anul acoperit de zăpadă, ceea ce îl face foarte dificil de parcurs Los Caracoles este considerat foarte sigur, numărul de accidente fiind semnificativ mai mic decăât pe drumuri similare.

5. Col de Turini – Franța

Col de Turini

Col de Turini

Străbătând o trătoare din Alpi în sudul Ftanței și aflat la o altitudine de peste 1500 de metri, Col de Turini este inclus în fiecare an într-o etapă al celebrului Raliu Monte Carlo. Cele 34 de viraje ac de păr și liniile lungi drepte, care permit atingerea unor viteze de peste 170 de kilometri pe oră, permit ca Col de Turini să fie considerat unul dintre cele mai provocatoare din Campionatul Mondial de Raliuri.

4. The Jebel Hafeet Mountain Road – Emiratele Arabe Unite

The Jebel Hafeet Mountain Road

The Jebel Hafeet Mountain Road

The Jebel Hafeet Mountain Road

The Jebel Hafeet Mountain Road este un amestec inegalabil de linii drepte și curbe rapide care coboară de pe munte și se insinuează în deșert, terminându-se cu o parcare în care se găsește un singur hotel (dar și un palat al conducătorilor țării).

3. Lysebotn Road – Norvegia

Lysebotn Road

Lysebotn Road

Lysebotn Road este considerat unul dintre cele mai uluitoare drumuri din Europa. Include 27 de viraje strânse si un tunel de 1,1 kilometri care, pentru a face lucrurile și mai spectaculoase, conține și el trei viraje. Suprafața drumului este perfectă iar cei care au mers deja pe el spun că s-au simțit ca în montagne russ.

2. Stelvio Pass – Italia

Stelvio Pass

Stelvio Pass

Stelvio Pass

Este al doilea cel mai înalt drum asfaltat din Alpi, pe care îi traversează la o altitudine de aproximativ 2,700 de metri. Stelvio Pass este renumit pentru cele 48 de viraje strânse, aproape „băgate” unul în altul, îngustimea sa din unele locuri și pantele foarte înclinate. Foarte mulți șoferi pasionați de condus îl consideră unul dintre cele mai provocatoare drumuri din lume, dar și unul dintre cele mai spectaculoase în ceea ce privește peisajul.

1. Transfăgărășan – România

Transfăgărășan

Transfăgărășan

Transfăgărășan

Transfăgărășanul este drumul aflat la cea mai mare altitudine și cel mai periculos din țara noastă. Construit ca undrum strategic militar de către Ceaușescu între 1970 și 1974, drumul unește Piteștiul de Sibiu. Cei 90 de kilometri ai acestui drum traversează zonele cele mai înalte ale Carpaților Meridionali.

Partea nordică este cea mai spectaculoasă, prezentând viraje strânse, serpentine și coborâri abrupte, totul pe un fundal magnific.

În mod obișnuit, Transfăgărășanul este închis între octombrie și iunie, din cauza căderilor masive de zăpadă, ceea ce înseamnă că pasionații de condus au la dispoziție doar lunile de vară pentru a simți plăcerea pe care o oferă condusul pe acest drum.

Top Gear also named this road as the best road in the world !