Romania, de vanzare! Cat costa?

Apropo.ro / 31.08.2011, 10:37
Romania, de vanzare! Cat costa?
Daca ar fi sa fie vandut tot terenul agricol din tara noastra, acesta ar costa 21 de miliarde de euro.

In Romania, pretul oferit pentru un hectar de teren agricol este mic in comparatie cu cel din alte state europene, dar acceptabil daca il raportam la realitatea economica autohtona.

Daca, prin absurd, toate terenurile agricole ar fi de vanzare, un investitor de aici sau din strainatate ar putea cumpara Romania pentru un pret foarte bun. Potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara, in Romania exista 8,4 milioane hectare de teren arabil. Desigur, nu peste tot terenul este la fel de bun, ceea ce i-a determinat pe specialisti sa faca o clasificare a acestuia.

Dar daca am presupune ca tot terenul ar fi de calitatea I (cea mai buna), iar un hectar s-ar vinde pentru un pret mediu de 2.500 de euro, pentru a cumpara toata Romania agricola cineva ar trebui sa plateasca doar 21 de miliarde euro.

Si-ar permite o asemenea investitie oricare dintre cei mai bogati zece oameni din lume: afaceristul mexican Carlos Slim (avere estimata la 74 miliarde $), Bill Gates (56 de miliarde $), Warren Buffett (50 de miliarde $), Lakshmi Mittal (31 de miliarde $).