„Romania este o tara libera”

Apropo.ro / 17.01.2008, 15:29
Romania se incadreaza in categoria tarilor libere, cu democratie electorala, conform raportului anual Freedom House privind libertatea in lume.

Romania se incadreaza in categoria tarilor libere, cu democratie electorala, conform raportului anual Freedom House privind libertatea in lume, care apreciaza ca aderarea la UE si apropierea de Europa Occidentala reprezinta factori importanti pentru tarile din Europa Centrala si de Est.

Freedom House include Romania in categoria tarilor unde atat drepturile politice, cat si libertatile civile sunt respectate, evaluand nivelul de respectare a acestora la 2, pe o scara cu sapte grade, unde nivelul 1 reprezinta cel mai inalt grad de libertate, iar 7 gradul cel mai redus de respectare a drepturilor si libertatilor.

Organizatia apreciaza ca statele din Europa Centrala si de Est au beneficiat de apropierea geografica de Occident, dar si de aderarea la Uniunea Europeana, importanta pentru limitarea coruptiei, asigurarea unui mediu politic echilibrat, limitarea discriminarii la adresa minoritatilor si adoptarea unor politici economice responsabile. "In timp ce state ca Ungaria, Polonia si Romania au trecut prin perioade de transformari politice si nemultumiri legate de standardul de viata, coruptie si alte probleme, sistemele lor politice au demonstrat o mobilitate care lipseste in special in fostele tari comuniste care nu beneficiaza de legaturi apropiate cu democratiile stabile din Vestul Europei", afirma Freedom House.