Romania invinsa de Grecia B

Apropo.ro / 23.01.2002, 08:11
Romania invinsa de Grecia B
Selectionata divizionara a României a debutat ieri, la Alcalena, în turneul "Vale do Tejo" cu o înfrîngere, 1-2 cu Grecia B, goluri înscrise de Manousakis (68), Cursaru (96) si Dakounakis (98) Meciul de ieri, primul de la revenirea Generalului la cîrma echipei nationale, trebuia sa ofere


Selectionata divizionara a României a debutat ieri, la Alcalena, în turneul „Vale do Tejo” cu o înfrîngere, 1-2 cu Grecia B, goluri înscrise de Manousakis (68), Cursaru (96) si Dakounakis (98)

Meciul de ieri, primul de la revenirea Generalului la cîrma echipei nationale, trebuia sa ofere macar o idee despre ceea ce vrea Iordanescu, despre planurile sale tactice. Din pacate, în afara unui sistem tactic îndraznet, jocul n-a oferit nimic. În primul rînd fiindca adversarul nu era unul de calibru, grecii venind cu o modesta echipa de tineret. În al doilea rînd fiindca gazonul a fost mizerabil, desfundat de la ploaia torentiala care a început în momentul în care fotbalistii nostri au iesit din hotel si a încetat cu cîteva secunde înaintea intonarii imnurilor.

Iordanescu a început cu o formula relativ ofensiva, cu 3 fundasi centrali, 2 fundasi-mijlocasi de banda, 2 mijlocasi centrali, iar Sînmartean în spatele vîrfurilor Pancu si Mihalcea. Conducatorul de joc bistritean a parasit terenul dupa numai o jumatate de ora din cauza unei accidentari la muschii inghinali, cedîndu-i locul ploiesteanului Todoran. Jocul românilor s-a legat greu sau deloc pe un teren care a favorizat efortul fizic în dauna tehnicii si a echilibrat astfel balanta valorica. Urmare a faptului ca linia de mijloc a scos putine baloane utile pentru atacanti, Pancu si Mihalcea au sfîrsit prin a fi schimbati în acelasi timp, ca o linie de hochei. Înlocuitorii lor, Raducanu si Cursaru, s-au miscat mai bine, dar golul a cazut în poarta noastra la un corner la care Manousakis a fost uitat nemarcat în careu. În plina ofensiva a românilor, care alergau dupa egalare, grecii au scapat de doua ori pe contraatac si numai interventiile lui Lobont au împiedicat majorarea scorului.

Finalul a fost dramatic. Meciul se îndrepta spre victoria grecilor cînd arbitrul a anuntat 5 minute de prelungire. A lasat însa sa se joace vreo 8. Era însa minutul 96 cînd Pompiliu Stoica a centrat de pe stînga si Cursaru a reluat cu capul în plasa. Toata lumea astepta penaltyurile de departajare, dar arbitrul a mai permis un atac al adversarilor. O minge aruncata în careu, o reluare în bara, balonul se îndeparta de poarta cînd Gabi Popescu a avut neinspirata idee sa-l readuca în zona centrala. Dupa o alta interventie a lui Lobont, Dakounakis a înscris golul victoriei grecilor si al rusinii românilor. Era minutul 98.

De ce fara Gabi Popescu

Cînd ziaristii români si-au exprimat nedumerirea ca Gabi Popescu nu face parte din echipa de start, Iordanescu a replicat: „Dar de ce trebuie neaparat sa joace Gabi Popescu?”. „Fiindca joaca bine”, i s-a raspuns. „Vreti sa spuneti ca a jucat bine în turul campionatului. Acum a facut doar 4 antrenamente dupa vacanta si nu cred ca poate duce un meci întreg”, a explicat Generalul.

Doua femei în brigada

Pentru prima oara în istoria ei, echipa nationala a României a fost arbitrata de o brigada din care au facut parte doua femei. La o linie a oficiat portugheza Sandra Mira, iar arbitru de rezerva a fost, surprinzator, o conationala a adversarilor nostri: grecoaica Antonia Kokotou. Toate tarile participante la turneu au cîte unul s-au mai multi arbitri delegati la aceste partide, numai România nu.

Loti a ales România

La meci si-a facut aparitia si antrenorul lui Sporting Lisabona, Ladislau Boloni, care a urmarit jocul alaturi de presedintele Mircea Sandu. Întrebat daca a rezolvat conturile cu FRF, Boloni a facut o grimasa si a refuzat sa raspunda. El a sosit la Alcanena împreuna cu vicepresedintele clubului Sporting, Carlos Freitas, trimitîndu-l la meciul Portugaliei, din al carei lot fac parte trei dintre fotbalistii sai, pe secundul Rolao Preto. „Îmi aduc aminte ca în urma cu un an am cîstigat acest turneu cu echipa României si am descoperit cîtiva jucatori interesanti. Sper ca si Iordanescu sa aiba aceleasi succese”, a spus Boloni, adaugînd ca Puiu l-a sunat o singura data de cînd a sosit în Portugalia.

Cadou pentru Satmari

Un împatimit al jocului de table, Boloni si-a gasit nasul în perioada cînd a antrenat în România chiar în persoana ofiterului de presa al FRF, Sorin Satmari. În amintirea duelului inegal dintre cei doi (60-4 pentru Satmari), Loti i-a adus acestuia un tricou al lui Sporting pe care era inscriptionat „Nr 1 la table – Bulache”. „Avea un noroc fantastic”, si-a motivat Boloni initiativa.

Contra drogurilor

La încalzire, ambele echipe au purtat pe deasupra echipamentului national cîte un tricou alb cu un mesaj social împotriva folosirii drogurilor. Initiativa a apartinut organizatorilor turneului Vale do Tejo, fiecare dintre cele 4 formatii înscrise în competitie dîndu-si acordul pentru participarea la campania contra drogurilor. La finalul încalzirii, „tricolorii” au revenit la echipamentul obisnuit, de culoare galbena.
Sursa: www.prosport.ro