România – Italia, scor 25-24

Apropo.ro / 27.06.2004, 11:58
România - Italia, scor 25-24
Reprezentativa de rugby a României a învins, sîmbata, cu scorul de 25-24 (22-5), echipa Italiei, într-un meci test disputat pe Stadionul Național din cadrul complexului "Lia Manoliu". Pentru formația României au marcat Romeo Gontineac, Costica Merșoiu, Ovidiu Tonița


Reprezentativa de rugby a României a învins, sîmbata, cu scorul de 25-24 (22-5), echipa Italiei, într-un meci test disputat pe Stadionul Național din cadrul complexului „Lia Manoliu”.

Pentru formația României au marcat Romeo Gontineac, Costica Merșoiu, Ovidiu Tonița (cîte un eseu), Ionuț Tofan (doua transformari și o lovitura de pedeapsa) și Danuț Dumbrava (o lovitura de pedeapsa). Echipa Italiei a marcat prin Mazzucato, Robertson, Canale (cîte un eseu), Mazzariol (o transformare) și Griffen (o transformare și un eseu).

România a evoluat în urmatoarea componența: Danuț Dumbrava – Bogdan Voicu, Romeo Gontineac, Cristian Sauan, Vasile Ghioc – Ionuț Tofan, Lucian Sîrbu – Ovidiu Tonița, Alin Petrache, Costica Merșoiu – Petre Cristian, Florin Tatu – Marcel Socaciu, Bogdan Zebega, Petru Balan. Rezerve au fost: Paulica Ion, Petrișor Toderașc, Valentin Ursache, Marius Bejan, Iulian Andrei, Ștefan Dumitru și Ionuț Dimofte.

Antrenorul reprezentativei Italiei, John Kirwan, a folosit urmatorii jucatori: Gonzalo Canale – Nicola Mazzucato, Andrea MasiI, Walter Pozzebon, Kayne Robertson – Francesco Mazzariol, Alessandro Troncon – Aaron Persico, Andrea De Rossi, Enrico Pavanello – Marco Bortolami, Carlo del Fava – Salvatore Costanzo, Fabio Ongaro, Andrea Lo Cicero. Rezerve au fost Intoppa, Savi, Mandelli, Scott Palmer, Griffen, Carpente și Barbini.

Meciul a fost arbitrat de Rob Dickson (central), Nigel Owens și David Changleng (arbitri de tușa).

La finalul meciului, rugbystul român Petru Balan a fost transportat cu ambulanța la spital, el avînd un traumatism cervical.

Antrenorul Daniel Santamans, aflat la primul meci pe banca tehnica a echipei României, a declarat ca rezultatul din partida cu Italia este foarte important, deoarece este „o victorie a inimii”. „Am condus la pauza cu scorul de 22 la 5, dar în repriza secunda a intervenit oboseala și am revenit doar cu forța inimii pentru a cîștiga meciul. Faptul ca publicul ne-a încurajat este foarte important. Am avut emoții pîna la final”, a spus tehnicianul francez.

Capitanul selecționatei României, Alin Petrache, a afirmat ca echipa merita sa înscrie 30 de puncte, dar a cedat în ultimele 20 de minute. „Ieri mi-am dat lucrarea de doctorat și am fost tot weekend-ul fericit, dar astazi sînt în al noualea cer. Sîntem buni, dar nu sîntem o echipa mare, nu sîntem valori. Cred ca formam un grup bun, iar cu noii antrenori vom merge departe. Rugbyul românesc va crește din nou. O sa redevenim o forța în Europa, în primele șase, va promit. O sa luam locul Italiei”, a precizat Petrache.

Rugbystul a menționat ca România a meritat victoria. ‘Nu consider acest meci un nou început al echipei României, pentru ca acesta a fost în 2001, dupa partida pierduta în fața Angliei. Cu venirea noului președinte al Federației Române de Rugby, acum ministru (n.r. – Octavian Morariu, președinte al Agenției Naționale pentru Sport), am început sa construim, iar astazi se vad rezultatele. Italia este o forța a Europei, dar meciul acesta s-a cîștigat cu inima. Italienii ne-au tratat de sus și au venit aici sa ne învinga la un scor mare”, a afirmat Petrache.

Președintele Agenției Naționale pentru Sport, Octavian Morariu, s-a declarat mulțumit de rezultatul meciului și de atitudinea jucatorilor români. „Rezultatul de astazi este unul dupa care rugbyul românesc alerga de foarte mulți ani. Este important pentru noi sa restabilim o ierarhie care a fost întrerupta la un moment dat. Rezultatul de astazi ne arata ca România este pe drumul cel bun. Italienii au avut o revenire numai cinci minute, pe fondul unor accidentari ale jucatorilor noștri, îndeosebi cea a lui Merșoiu, care a facut un meci remarcabil”, a precizat Morariu.

Mediafax