ROMANIA LA PUTERE

Apropo.ro / 10.10.2005, 10:42
ROMANIA LA PUTERE
Ora 8 dimineața. Budapesta. Soare, 20 de grade, autostrada libera. Cu gandul la cele 268 de lucrari pe care romanii le-au înscris anul asta la GoldenDrum, pornesc în mare viteza spre Portoroz. E cam ciudat. În Slovenia, satele arata precum orașele, toate casele au flori la


Ora 8 dimineața. Budapesta. Soare, 20 de grade, autostrada libera. Cu gandul la cele 268 de lucrari pe care romanii le-au înscris anul asta la GoldenDrum, pornesc în mare viteza spre Portoroz. E cam ciudat. În Slovenia, satele arata precum orașele, toate casele au flori la geam și nu vad oameni sprijinind garduri de plictiseala. În plus, e o liniște care ma înfioara. N-am mai auzit o manea de doua zile. Oare mai rezist?

E deja a treia zi de festival. Deși ploua cu galeata, mica stațiune de la malul Marii Adriatice nu sufera deloc. Toate hotelurile sunt pline, iar carciumarii își freaca palmele de placere. Romanii sunt preferații lor. Lasa bacșișuri grase și consuma cat un motor V12. Dupa 12 ediții de GoldenDrum, localnicii au înțeles în sfarșit ca noi nu ne jucam, cand vine vorba de publicitate.

Sa nu ma înțelegeți greșit. Aici se muncește, nu gluma. M-am întalnit cu unul din membrii juriului. Judeca de la ora 9, imediat dupa micul dejun, pana la 8 seara. Fara oprire. Se deshidrateaza, e firesc, așa ca pana la 5 dimineața intra într-un regim crunt de refacere. Într-o seara sunt și trei petreceri naționale în același timp. Puțini rezista la un asemenea ritm.

Pentru a intra în hora, aseara m-am încalzit preț de doua tururi. La prietenii turci era o înghesuiala ca-n bazar, semn ca șaorma înca mai face ravagii. Chiar langa ringul de dans, se înalța mandra o masa plina ochi cu bere și antren. Toata lumea o privea cu invidie. Eu am privit-o cu mandrie. Erau ai noștri.

Doi kilometri mai la vale, polonezii încearcau sa impresioneze cu cateva asistente care erau dotate corespunzator. Cu seringi pline de vodca. Cadeau pe spate strainii ca secerați de gloanțe. O singura masa privea spectacolul cu demnitate, gemand sub greutatea paharelor niciodata goale. Am recunoscut-o dupa atenția cu care o tratau chelnerii. Era a noastra.

Indiferent de naționalitate, sex sau apartenența la rețea (multinaționala), toata lumea așteapta petrecerea Romaniei. M-a sunat ieri un prieten din Paris, de la o reuniune a unui operator de comunicații mobile și mi-a spus ca pana și acolo se discuta același subiect. N-am crezut niciodata ca publicitatea noastra va ajunge atat de celebra. Asta e. Ne place munca.

Andi Moisescu([email protected])

Tags: