România, pe locul 30 mondial la consumul de cafea

De: Carmen Ulian / 02.07.2014, 18:30
România, pe locul 30 mondial la consumul de cafea
În România se consumă anual circa 2,3 kilograme de cafea pe cap de locuitor. În restul Europei consumul este mult mai mare.

În România consumul de cafea este încă scăzut față de multe alte țări din lume. În Austria consumul este de 7,96 kg pe cap de locuitor, în Germania de 6,95 kg, iar în România de 2,3 kg pe cap de locuitor pe an.

Și în estul Europei, consumul este mai mare decât la noi în țară: în Polonia consumul anual pe cap de locuitor este de 3,19 kg, iar în Bulgaria este de 2,9 kg. Potrivit www.qz.com, care a preluat date Euromonitor, consumul de cești de cafea per cap de locuitor în România se situează pe locul 30 la nivel mondial, cu 0,5 cești pe zi, în fruntea clasamentului găsindu-se Olanda cu 2,4 cești pe zi, Finlanda cu 1,8 cești pe zi și Suedia cu 1,3 cești pe zi.

Deși nu este un produs de lux, în România încă se mai aplică acciza la produsele de cafea, care alături de creșterea la nivel global al prețului cafelei ca materie primă, sau de evaziunea fiscală asociată acestui produs, pot fi factori care contribuie la menținerea consumului de cafea pe cap de locuitor la o cotă atât de redusă, față de celelalte țări din Uniunea Europeană și din lume.

Consumul mondial de cafea a crescut cu o rată medie anuală de 1,9% în ultimii 50 ani, de la 57.9 milioane de saci în 1964 la 142 milioane de saci în 2012. Această rată de creștere s-a accelerat din 1990 la 2,1%, și la 2,4% din 2000. Piețele tradiționale importatoare, cum ar fi Japonia, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au reprezentat istoric cea mai mare parte a cererii de cafea la nivel mondial. Cu toate acestea, în ultimii ani, cererea în țările producătoare de cafea și piețele emergente a crescut, contribuind astfel în mod semnificativ la creșterea consumului total de cafea4.

Cafeaua se cultivă pe o rază de 1.600 de km în jurul Ecuatorului, de la Tropicul Cancerului în Nord, până la Tropicul Capricornului în Sud. Arborele de cafea crește în peste 50 de țări din întreaga lume și este cea mai vândută marfă din lume, după petrol. Principalele țări furnizoare de cafea sunt Brazilia, Columbia și Vietnam.

Există două tipuri de boabe de cafea ce sunt folosite la prepararea cafelei – Robusta și Arabica. Robusta are condiții propice de creștere la altitudini mai joase, în timp ce Arabica este adaptată altitudinilor mai înalte.