Romania pierde bani grei din cauza crizei financiare

Apropo.ro / 20.10.2008, 11:01
Romania pierde bani grei din cauza crizei financiare
Criza financiara se resimte tot mai puternic si in mediul financiar romanesc

Criza financiara se resimte tot mai puternic in mediul financiar romanesc: in conditiile in care Bursa a scazut cu peste 60% de la inceputul anului iar piata imobiliara stagneaza, restul economiei incepe sa resimta, treptat, efectele crizei.

Strainii ezita sa mai investeasca pe piata romaneasca iar fondurile europene destinate Romaniei ajung tot mai greu la beneficiari.

"Cel mai mult vor avea de suferit companiile. Cel putin 10% din firmele interesate de finantari europene nu le vor putea obtine chiar daca au proiecte bune, insa considerate cu grad inalt de risc. Alte circa 60% din companiile care au afaceri solide vor reusi sa ia bani, insa vor trebui sa suporte cresterea costurilor creditarii", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

Oamenii de afaceri sustin ca interventia statului este mai mult decat necesara. Nicolae Danila, fost presedinte executiv al BCR, declara ca "Un suport explicit, acompaniat si de unul implicit din partea autoritatilor sunt mai mult decat binevenite. Cu atat mai mult cu cat si-au facut aparitia "zvonacii" si "raspandacii" care pot induce influente psihologice negative. Un astfel de trend psihologic nu poate fi anihilat decat prin masuri care sa instaureze o psihologie opusa, aceea de incredere".