România propune un film documentar la premiile Oscar 2021

De: Andra Voiculescu / 15.10.2020, 18:19
România propune un film documentar la premiile Oscar 2021

Un film documentar românesc este propus pentru prima dată în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film, potrivit Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Este vorba despre documentarul “colectiv”, în regia lui Alexandru Nanau, care este propunerea României la premiile Oscar 2021.

Magnolia Pictures şi Participant, distribuitorii americani ai filmului, vor înscrie filmul şi pentru secţiunea „Cel mai bun film documentar”. Participarea unui film la două secţiuni îi sporeşte şansele de a fi nominalizat.

De asemenea, “colectiv” este pe lista scurtă a premiilor Academiei Europene de Film (European Film Awards) şi poate fi votat pentru nominalizare în categoria “Documentar European”. Filmul a obţinut titlul de cel mai bun documentar în cadrul mai multor festivaluri internaţionale de film, printre care “It’s All True”- Brazilia, “Hamptons International Film Festival”- SUA, “Docville”- Belgia, “DocAviv Film Festival”- Israel, “Zürich Film Festival”- Elveţia, sau “Luxembourg Film festival”- Luxemburg.

Filmul are ca temă incendiul din clubul din Bucureşti şi culisele luptei împotriva corupţiei din perioada care a urmat tragediei soldate cu moartea a 64 de oameni.

Documentarul „colectiv” a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia. Membrii echipei au păşit atunci pe covorul roşu pe acordurile piesei „The Day We Die”, a trupei Goodbye to Gravity, care concerta în club în momentul când s-a produs tragedia.

Documentarul „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducţie cu Samsa Film Luxembourg şi HBO Europe, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund şi Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveţia, RSI – Elveţia şi YES Docu – Israel.

Vezi trailerul filmului AICI.

 

Sursa foto: Pixabay