România ratează adoptarea euro în 2015

Apropo.ro / 29.10.2012, 10:30
România ratează adoptarea euro în 2015
Noul guvern format după alegerile parlamentare din decembrie urmează să decidă dacă va fi menținut sau nu calendarul de adoptare a monedei unice europene.

Aderarea României la euro în 2015 este dificilă pentru România, iar noul guvern format după alegerile parlamentare din decembrie urmează să decidă dacă va fi menținut sau nu calendarul de adoptare a monedei unice europene, în opinia economistului-șef al BNR, Valentin Lazea.

Oficial, după alegerile parlamentare din decembrie, noul guvern va decide dacă să mențină sau nu calendarul curent de aderare în 2015. După mine, este dificil de menținut această dată pentru că ar fi nevoie să se îndeplinească cumulativ trei condiții: ar trebui să intrăm în mecanismul ERM 2 peste două luni, în ianuarie 2013 ar trebui să luăm în considerare doar perioada minimă de ERM, de doi ani, și, în plus, ar însemna că banca centrală și Comisia Europeană să accepte ca adoptarea euro pentru România să nu aibă loc la 1 ianuarie 2015, ci la mijlocul acelui an„, a declarat Lazea la sfârșitul săptămânii.

Principalele probleme în calea adoptării euro amintite de economistul-șef al BNR sunt legate de criteriile de convergență reală, respectiv PIB-ul redus pe cap de locuitor și structura economiei românești, unde agricultura reprezintă 6-7% din PIB, dar utilizează 25-30% din forța de muncă a României.

Citește mai multe detalii despre România ratează adoptarea euro în 2015. BNR spune că noul guvern va decide următoarea dată, pe ZF.ro