România se pregătește pentru Campionatul Mondial al Tăietorilor de Lemne 2013

De: Gabriela Voicu / 02.05.2013, 17:15
Campionatul Mondial al Tăietorilor de Lemne din acest an va avea loc la Stuttgart, Germania, in perioada 24-26 octombrie.

Dacă anul trecut Nicolae Nyamcsuk a reprezentat România la individual în cadrul Campionatului Mondial al Tăietorilor de Lemne, care a avut loc în perioada 7-9 septembrie la Lillehammer, Norvegia, anul acesta reprezentanții țării noastre vor fi desemnați în urma Campionatului Național de pe 8-9 iunie 2013, din Oradea.

România va avea o echipă formată din patru atleți, plus o rezervă la Campionatului Mondial Stihl Timbersports 2013, care se va desfășura între 24 și 26 octombrie, la Porsche-Arena din Stuttgart, Germania. Participanții vor trece prin șase probe, între care „Hot Saw”, una dintre cele mai spectaculoase din cadrul campionatului – viteza lanțului de tăiere depășeste 240 km/h, trei felii dintr-un buștean fiind tăiate perfect în mai puțin de 8 secunde.

Proba „Hot Saw”

Din cei patru atleți care vor merge la Mondiale, un sportiv ne va reprezenta la individual, acesta nefiind neapărat campionul național. Având în vedere distanța de câteva luni dintre cele două campionate, pentru a fi desemnat reprezentantul României va mai fi organizată o probă de departajare înainte de Mondiale. 

România are de trei ani o echipă națională de tăietori de lemne, care o reprezintă la competițiile internaționale. Din această echipă fac parte atleții care se califică pe plan național, la competițiile care au loc pe parcursul anului. Primul Campionat Național al Tăietorilor de Lemne a avut loc în iunie 2010 la București.

Anul trecut, delegația selectată pentru a participa la probele pe echipe ale Campionatului Mondial al Tăietorilor de Lemne din Norvegia au fost Nicolae Nyamcsuk, Botond Nagy, Dan Petrescu, Costel Pleș și Cristian Marina (rezervă). 

Costel Pleș, campionul național din 2010, este printre cei mai buni atleți din lume la proba „Stock Saw” (tăierea cu motoferastrăul), clasându-se pe locul 10, ca timp, după Mondialele de anul trecut. În vârstă de 31 de ani, sportivul din Huedin are 1.78 m înălțime și 86 de kilograme.

Costel Pleș (demonstrație)

Disciplina tăietorilor de lemne are origini în SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă. În trecut, competițiile de tăiere a lemnului aveau loc între forestieri pentru a stabili cel mai bun dintre ei la nivel local. De-a lungul timpului, aceste „încercări de forță” s-au transformat într-o concurs desfășurat la un nivel atletic înalt. În anul 1985 au fost lansate competițiile Stihl Timbersports, sub forma unei serii de concursuri, în SUA. Acestea au loc acum la nivel național și internațional. În Europa, competițiile au debutat în 2001, iar din 2005 Campionatul Mondial al Tăietorilor de Lemne îi aduce față în față pe cei mai buni atleți ai lumii din acest domeniu.

Dacă ești pasionat de aceste activități, te poți înscrie la competițiile tăietorilor de lemne la adresa de e-mail [email protected]. Înainte de Campionatul Național din acest an va avea loc o tabără de pregătire la Gilău, Cluj, în weekend-ul 11-12 mai 2013.