Romania spune adio gazelor ieftine

Apropo.ro / 14.03.2008, 09:31
Romania spune adio gazelor ieftine
Conducta Nabucco a ajuns un proiect de domeniul trecutului, iar Romania a pierdut si ultima sansa de a avea acces la gaze naturale mai ieftine.

Conducta Nabucco a ajuns un proiect de domeniul trecutului, iar Romania a pierdut si ultima sansa de a avea acces la gaze naturale mai ieftine. Gazprom a marcat o noua victorie impotriva conductei ce ar fi trebuit sa ocoleasca Rusia si sa ofere acces Europei la resursele din zona Marii Caspice. Romania, ca parte la realizarea proiectului Nabucco, conta atat pe acces la gazele caspice mai ieftine, cat si pe banii obtinuti din tranzitul hidrocarburilor. Din pacate, politica energetica a Romaniei, se baza foarte mult pe acest proiect. Romania deja plateste pentru gazele importate din Rusia cel mai mare pret dintre toate statele UE.

Iar vestile proaste nu se opresc aici. Romania consuma tot mai mult gaz din import – peste 40% din necesarul intern vine din Rusia! Rusii au reusit intr-un final sa ajunga la o intelegere cu statele din zona caspica asupra pretului pe care acestea ar trebui sa il primeasca pentru gazele naturale. Acordul a fost semnat de Gazprom cu Kazmunaigaz, Uzbekneftegaz si Turkmengaz. Rusii se angajeaza sa le plateasca acestora de acum inainte „preturi europene” (gazele din zona caspica erau achizitionate de rusi la preturi de sub 100 de dolari pe mia de metri cubi).

Citeste mai mult in Gandul