România trebuie sa faca o ancheta serioasa privind închisorile CIA

Apropo.ro / 18.07.2007, 08:54
România trebuie sa faca o ancheta serioasa privind închisorile CIA
România trebuie sa faca "o ancheta serioasa" în cazul închisorilor CIA, iar parlamentarii români "nu s-au straduit destul" în ancheta pe aceasta tema, a declarat, marti, pentru RFI România, Joanne Mariner, director pe probleme de terorism si contra-terorism la Human Rights Watch (HRW).

România trebuie sa faca „o ancheta serioasa” în cazul închisorilor CIA, iar parlamentarii români „nu s-au straduit destul” în ancheta pe aceasta tema, a declarat, marti, pentru RFI România, Joanne Mariner, director pe probleme de terorism si contra-terorism la Human Rights Watch (HRW).

„Cred ca România trebuie sa faca o ancheta serioasa. Guvernul are mult mai multa putere decât Dick Marty sa-i constrânga pe oameni sa vorbeasca oficial, folosind pârghii juridice pe care Dick Marty nu le-a avut”, a afirmat Mariner.

Referindu-se la ancheta facuta de parlamentarii români pe tema centrelor de detentie CIA, oficialul HRW apreciaza ca acestia „nu s-au straduit destul”.

„Oamenii cred ca în realitate scopul acelei asa-numite investigatii a fost sa stabileasca faptul ca nu au existat închisori secrete, tinând cont ca România era sub presiunea Uniunii Europene, iar oficialii români s-au temut ca aderarea ar fi fost compromisa. Nu cred ca cineva a luat în serios acea investigatie, pentru ca nu a fost facuta prea bine”, a argumentat Joanne Mariner.

Mediafax