România va avea probleme daca nu face progrese în Justiție

Apropo.ro / 08.09.2005, 11:52
România va avea probleme daca nu face progrese în Justiție
Jonathan Scheele, șeful Delegației Comisiei Europene la București, a atras atenția, miercuri seara, la o masa rotunda organizate de Fundația Konrad Adenauer, ca România va avea o problema daca nu va face progrese suficiente în domeniul justiției pâna în


Jonathan Scheele, șeful Delegației Comisiei Europene la București, a atras atenția, miercuri seara, la o masa rotunda organizate de Fundația Konrad Adenauer, ca România va avea o problema daca nu va face progrese suficiente în domeniul justiției pâna în martie-aprilie 2006.

„Sa speram ca pâna în martie-aprilie 2006 vor aparea rezultate vizibile în justiție. Daca nu, România și noi vom avea probleme”, a spus el.

Comisia Europeana urmeaza sa prezinte un raport intermediar de monitorizare a situației din România în primavara anului viitor, iar acesta ar putea include referiri la clauza de salvgardare impusa Bucureștiului de autoritațile europene.

Totuși, el a apreciat ca important este ca România sa fie pregatita în momentul în care va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

„Toți membrii Guvernului spun: aderarea la UE este prioritatea zero. Poate se gândesc prea intens la asta. Problema nu e daca aderam în 2007 sau 2008, ci daca România, dupa aderare, va fi pregatita sa faca fața realitaților europene”, a precizat Scheele.

Șeful Delegației CE a subliniat ca mai exista cinci domenii în care România trebuie sa intensifice eforturile: piețele publice, libera concurența, sectorul agricol, mediul înconjurator și reforma în justiție. Doua dintre problemele identificate în scrisoarea de avertizare de la începutul verii – proprietatea intelectuala și domeniul IT – au fost soluționate.

De asemenea, oficialul european a punctat doua chestiuni foarte precise: capacitatea de absorbție și gospodarire a fondurilor comunitare, care este în prezent insuficienta, dar și nivelul de cunoaștere a cetațenilor fața de realitațile și oportunitațile determinate de integrarea europeana.

Mediafax