Romanii de afara arunca un miliard de euro pe consum

Apropo.ro / 10.12.2007, 13:19
Romanii de afara arunca un miliard de euro pe consum
Romanii plecati sa munceasca in strainatate vor trimite in tara de Sarbatori aproximativ un miliard euro, bani care vor fi utilizati in consum

Romanii plecati sa munceasca in strainatate vor trimite in tara de Sarbatori aproximativ un miliard euro, bani care in mare parte vor fi utilizati in consum si mai deloc in investitii.

Oficialii Bancii Nationale a Romaniei, cei care au avansat respectiva suma, sustin ca fenomenul influenteaza pozitiv economia romaneasca insa analistii economici sunt mai rezervati. “Cred ca banii proveniti de la romanii din strainatate se vor inmulti si acum, in perioada sarbatorilor de iarna. Daca va intra un miliard de euro, va fi bine”, a declarat recent Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. El considera ca  acesti bani nu vor pune presiune pe inflatie, parere impartasita si de profesorul de economie Daniel Daianu.

Analistul economic Ilie Serbanescu are un punct de vedere cu totul opus. “Romanii care vin cu banii de afara aiureaza si mai mult economia care e si asa aiurita. Eu zic ca este un foc de paie pentru ca nu va fi finantat deficitul de cont curent ci il va adanci. Banii respectivi se vor duce in consum efemer si nu in investitii. Romanii vor merge la Carrefour si vor cumpara bunuri care numai de la noi nu vin”, a spus acesta. Achizitia de bunuri si servicii fabricate in strainatate amplifica deficitul de cont curent, care reprezinta diferenta intre banii intrati in tara si cei care ies, cu efecte imediate in cresterea inflatiei.

Mai mult in Ziarul Gandul

Â