Romanii nu au incredere in felul in care gestioneaza Guvernul criza

De: Marian Andrei / 05.08.2009, 17:40
Romanii nu au incredere in felul in care gestioneaza Guvernul criza
Romanii nu au incredere in capacitatea Guvernului de a veni cu solutii de redresare a situatiei economice

Un sondaj realizat de compania de cercetare GfK in luna iunie arata ca romanii nu au incredere in capacitatea Guvernului de a veni cu solutii de redresare a situatiei economice.

Singura institutie care are tine cont de interesele populatiei este, in perceptia romanilor, Banca Nationala.

Fata de anul 2008, caracterizat de o "efervescenta in consum" si de initiative, anul acesta starea de spirit a populatiei este caracterizata de incertitudine, teama si vulnerabilitate. Totodata, oamenii sunt mai reticenti in asumarea riscurilor, iar legatura emotionala cu familia si grija fata de copii au crescut.

"In 2008 principalele preocupari erau legate de incercarea de a atinge un nivel de trai cat mai decent si de a avea un plus de confort in viata de zi cu zi. Anul acesta, intr-un context dominat de incertitudine si nesiguranta privind viitorul apropiat, riscul de a-si pierde locul de munca a devenit cea mai puternica temere a romanilor. Urmeaza teama de a nu-si mai putea plati datoriile si ingrijorarea legata de scaderea calitatii vietii", se arata intr-un comunicat al GfK Romania.

O parte dintre romanii cu venituri mici si mijlocii s-au aratat de asemenea preocupati de riscul unor posibile imbolnaviri.

"Este o zona fata de care se simt total descoperiti: desi public, serviciul de sanatate costa, iar cei mai multi nu dispun de economii la care sa apeleze in caz de urgenta", se mai arata in comunicat.

Informatiile provin din studiul sindicalizat "Ce s-a schimbat in atitudinile si comportamentul de cumparare al romanilor", lansat in iunie 2009. Studiul integreaza informatii din trei surse, respectiv un esantion de consumatori, cercetare calitativa si cercetare cantitativa.

Â