Românii, printre campionii Europei la numărul și valoarea impozitelor către Stat

Apropo.ro / 09.01.2013, 17:40
Românii, printre campionii Europei la numărul și valoarea impozitelor către Stat
Românii ocupă locul 11 la capitolul taxelor și impozitelor datorate Statului. Vezi cine mai este în top.

România a urcat 18 poziții într-un clasament mondial realizat de PwC după numărul de taxe pe care companiile trebuie să le plătească într-un an, dar rămâne pe ultimul loc în Europa Centrală și de Est (ECE), cu 41 de plăți necesare pentru achitarea tuturor obligațiilor.

Introducerea mecanismelor online de declarare a taxelor a redus numărul de plăți pe care o companie trebuie să-l facă pe parcursul unui an în România de la 113 la 41.

România este totuși pe ultimul loc în Europa Centrală și de Est din punct de vedere al numărului de plăți pe care o companie trebuie să îl facă pentru a achita toate taxele. Spre comparație în Polonia sunt necesare 18 plăți, în Bulgaria 15, în Ungaria 12, iar în Cehia 8.

O poziționare mai bună are România în funcție de timpul necesar pentru plata taxelor, unde mai bine stau doar Estonia (85 de ore), Lituania (175 de ore) și Slovacia (207 ore).

impozite

La capitolul impozite, un român plătește la Stat aproape 130 de euro din cei 451 de euro câștigați într-o lună. Astfel, țara noastră se află pe locul 11 în topul celor mai mari taxe și contribuții sociale, și pe penultimul loc la capitolul venit mediu net.

Un salariat din România câștigă, în medie pe lună, 451 de euro pe lună, din care 31% trebuie să-i plătescă statului. În Franța, un muncitor are un venit mediu de 2.500 de euro pe lună și plătește contribuții sociale statului de 26%. Un spaniol câștigă pe lună aproape 1.900 de euro pe lună din care plătește statului 20%.

Cele mai mici dări către stat le plătesc rușii. În Rusia, salariul mediu este de 1.100 de euro iar la stat se duc 160 de euro. Și în Suedia salariul net mediu este mare, ținând cont că un salariat rămâne cu aproape 2.000 de euro pe lună.

Franța, Ungaria sau Polonia sunt la fel severe ca în România privind taxele și impozitele.