Românii privesc cu mânie televizorul

Apropo.ro / 05.09.2005, 17:38
Românii privesc cu mânie televizorul
Am facut un experiment simplu. Am luat cartea de telefon și am sunat la întamplare, cautînd raspuns la întrebarea "Ce nu va place la televizor?". Pe mai toți pe care i-am sunat i-am gasit porniți împotriva televiziunii! Însa mai toți se uitau în acel moment la


Am facut un experiment simplu. Am luat cartea de telefon și am sunat la întamplare, cautînd raspuns la întrebarea „Ce nu va place la televizor?”. Pe mai toți pe care i-am sunat i-am gasit porniți împotriva televiziunii! Însa mai toți se uitau în acel moment la televizor…

Ne-am apucat sa sunam. La nimereala, seara, cand se presupune ca telespectatorul e relaxat.

Daca la început parea ușor sa afli ce îi deranjeaza pe oameni la televiziunile romanești, dupa cateva telefoane am aflat… cum e sa ai artrita, sa fii femeie singura cu doi copii, sa ai vecini care asculta muzica la maximum și în general cam tot ce era pe langa subiect. Am insistat. Trebuia sa ajungem și noi la o concluzie.

Telespectatorii se plang ca sunt prea multe emisiuni de divertisment care au aceiași invitați, ca maneliștii sunt mult prea promovați și ca nu sunt emisiuni din care sa ai ce învața: „Deschizi televizorul și vrei sa vezi ceva interesant și cand colo vezi emisiuni cu manele, invitați care n-au nimic de spus. Și mai e și emisiunea aceea, „Ciao Darwin”… e absolut inutila” (G. A. – femeie, București). Alt telefon, alta nemulțumire: „Nu-mi plac desenele animate de acum, sunt oribile, cu stafii și roboți, îi sperie pe copii. Am 68 de ani și nepoței. Normal, ca orice copil, vor desene animate. Ca adult poți refuza sa urmarești emisiunea care nu-ți place, dar ei ce sa faca? Toate desenele sunt la fel!” (S.D. – barbat, Cluj).

La capitolul filme, televiziunile nu stau mai bine… „Am timp sa ma uit la televizor doar sambata și duminica și atunci sunt niște filme groaznice. Sunt unele pe care le-am vazut de zece ori. Parca-s batuți în cap, pai ce, eu platesc cablu sa vad filme de acum 10 ani? La emisiuni nu ma uit. Plin de curve, bip-biiip!” Domnul P. A., din București, a început politicos și critic, dupa care a început sa se enerveze progresiv, și a sfarșit în forța, varsandu-și naduful în multe cuvinte care încep cu „p”.

O doamna (S.E., Timișoara) a raspuns la întrebarea „Ce nu va?” întreband la randul ei „Cum adica ce nu-mi place la televizor? Nu-mi place nimic, eu nu ma uit la emisiuni, eu ma uit la seriale. În rest nu ma intereseaza. Dar de ce întrebați? De la ce televiziune sunteți?”. Doi telespectatori, o doamna și un domn din Bacau, au fost de parere ca „reclamele sunt cele mai deranjante. Sunt prea multe și au o durata prea mare.”.

În randul vedetelor, cele mai apreciate posturi de televiziune sunt Animal Planet și Discovery. Culmea, daca te gandești ca majoritatea sunt actorii principali în emisiunile pe care le desconsidera.

„Emisiunile de divertisment, astea de vara, nu-mi prea plac pentru ca nu prea sunt interesante, drept dovada nu prea am participat la nici unele. Ma uitam mai demult la Big Brother. La primul. Pentru ca eu, cum am facut psihologie, îmi placea sa vad cum reacționeaza concurenții.” (Giulia de la Sexxy). Cornel (Vank) a fost categoric: „Nu-mi plac posturile de muzica romanești, dau prea multa muzica romaneasca” (asta include și Vank…), iar Cristina (Impact) nu se uita la emisiunile tv romanești pentru ca „sunt prea comerciale și se fac doar ca sa se vanda”.

Într-un final n-am aflat decat ca, deși telespectatorului nostru nu îi plac știrile de la ora 17.00, emisiunile de divertisment cu maneliști sau filmele de sambata (care s-au transformat încet în filme de „luni spre marți pe la 5 dimineața”), romanul se uita conștiincios la toate. Normal. Nimic nu se compara cu niște nervi sanatoși. Adrenalina curata!

Tags: