Romanii se imprumuta fara sa inteleaga costurile

Apropo.ro / 02.07.2008, 10:04
Romanii se imprumuta fara sa inteleaga costurile
Dobanda anuala efectiva este un indicator care reflecta costul total al unui credit suportat de client si care permite compararea produselor.

Peste 90% din romani nu stiu ce inseamna dobanda anuala efectiva (DAE), arata un studiu realizat de Grupul de Economie Aplicata (GEA).

Dobanda anuala efectiva este un indicator care reflecta costul total al unui credit suportat de client si care permite compararea produselor. Conform studiului, romanii au raspuns in proportie de 70% ca au inteles clauzele si obligatiile care deriva din contractul de creditare, doar 6,5% dintre ei declarand ca stiu ce inseamna DAE.

Comportamentul de plata al celor ce au raspuns apare ca fiind foarte bun, din moment ce 86,2% declara ca nu au intarziat niciodata cu plata unei rate, 6,4% au intarziat doar o data si doar 4% de mai multe ori.

Romanii au acumulat restante la banci de 190 mil. euro

Totusi, se pare ca studiul nu este tocmai exact, deoarece restantele acumulate la rambursarea creditelor au crescut, ajungand la 690,6 milioane de lei (aproape 190 mil. euro) in luna aprilie, cea mai ridicata pondere fiind detinuta de datoriile la creditele contractate in lei.

Finantarile in lei sunt preferate in general pentru acoperirea nevoilor de consum – credite pentru care nu se solicita garantii si la care apar si cel mai frecvent probleme.

O finantare in lei nu supune clientul unor riscuri valutare, insa imprumuturile in lei sunt mai "scumpe" decat creditele in alte valute, asa ca euro si francul elvetian devin tot mai atragatoare pentru clientii bancilor in cautare de rate lunare de rambursare mai mici.

 

Citeste si:

BNR este ingrijorata de fraude

BNR este ingrijorata de fraude

In lupta pentru atragerea de clienti si acapararea de cote de piata, bancile au ajuns sa reduca foarte mult verificarile la acordarea creditelor, ceea ce permite un numar…
BNR majoreaza dobanda la 10%

BNR majoreaza dobanda la 10%

In sedinta de azi, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis marirea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 9…
Scumpiri, scumpiri, scumpiri...

Scumpiri, scumpiri, scumpiri…

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), tinand cont ca distribuitorii de energie si furnizorii de gaze nu au valoarea bancherilor, a hotara…

Jocul zilei

Clipul zilei

Tank 2008 Fantoma Elodiei face plaja la Miami!
Elimina ultimele ramasite ale fortelor rebele! Cuvinte cheie: Elodia Ghinescu criminal in serie
Incearca cele mai tari jocuri online Vezi cele mai tari clipuri de azi
Incearca si jocurile marca Apropo Uploadeaza rapid clipul tau
Comenteaza trimite pe ym printeaza