Românii trăiesc cu cinci ani mai puțin decât ceilalți europeni

De: Gabriela Voicu / 20.02.2013, 10:02
Românii trăiesc cu cinci ani mai puțin decât ceilalți europeni
România se află la finalul clasamentului european privind speranța de viață.

România se află la finalul clasamentului european privind speranța de viață, românii trăind în prezent cu cinci ani mai puțin decât ceilalți europeni, dar cu 13 ani mai mult decât în anii ’70, potrivit ultimului raport OECD Health Data.

Pe primul loc în clasament se situează Elveția, cu peste 80 de ani speranță de viață, urmată îndeaproape de Islanda și Italia.

Țările vecine, Ungaria (73,3 ani) și Bulgaria (72,8 ani), deși sunt sub media europeană, se situează deasupra României (72,7 ani), iar Lituania (71,1 ani) și Letonia (70,9) sunt pe ultimele locuri și singurele țări unde speranța de viață este mai mică decât a românilor.

„Speranța de viață este direct proporțională cu investițiile în sănătate și tocmai de aceea poziția României în acest clasament nu reprezintă o surpriză. Investiția în medicamentele de ultimă generație este un factor al scăderii speranței de viață. Cel mai recent raport EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) arată că, la nivel global, între 40-59% din creșterea speranței de viață pe o perioadă de aproximativ 10 ani se datorează medicamentelor inovatoare și poate cel mai important accesului la aceste medicamente. Din păcate, inovația în România este pe lista de așteptare, întrucât sunt mai bine de 5 ani de când nu au fost introduse spre compensare sau gratuitate terapii noi. Vorbim de medicamente de ultimă generație, care sunt mai eficiente, cu mai puține efecte adverse, cu un grad de tolerabilitate mai mare și, paradoxal, care implică cheltuieli mai reduse pentru bugetul Sănătății. Sunt medicamente în mare parte pentru bolnavii de cancer, de hepatită, diabet, cei cu boli cardiovasculare, pe scurt pentru bolnavii cronici care luptă în fiecare zi pentru supraviețuire”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).