Românul nu-i ferice

Apropo.ro / 16.01.2006, 17:39
Românul nu-i ferice
"Romanii sunt printre cei mai nefericiți oameni de pe Pamant, țara noastra plasandu-se printre ultimele într-un clasament mondial al fericirii", spune "Evenimentul zilei" (12 ianuarie), care citeaza un studiu anual efctuat la Universitatea Erasmus din Rotterdam. Romanii sunt la fel de

„Romanii sunt printre cei mai nefericiți oameni de pe Pamant, țara noastra plasandu-se printre ultimele într-un clasament mondial al fericirii”, spune „Evenimentul zilei” (12 ianuarie), care citeaza un studiu anual efctuat la Universitatea Erasmus din Rotterdam. Romanii sunt la fel de nefericiți ca locuitorii din state ca Moldova, Ucraina, Tanzania și Zimbabwe – ceea ce de fapt nu ne prea mira, pentru ca la urma urmelor mancam cam la fel de mult, chiar daca la noi apa e ceva mai ieftina (dar pariem ca nu pentru mult timp?).

În schimb, printre țarile din top se numara Danemarca, Elveția, Canada, Finlanda, dar și Ghana și Columbia. În cazul acestora din urma, e oarecum logic: în Ghana problema facturii la întreținere nu exista, iar columbienii folosesc pentru relaxare ceva mai eficient decat alcoolul etilic.

Exista o rețeta a fericirii? Se pare ca da; criteriile care determina fericirea sunt, spune „Evenimentul zilei”, urmatoarele: predispoziția genetica de a te simți fericit (mai ales daca te numești Andrei Nastase și primești ca „dar manual” de la parinți vreo 240.000 de euroi), sa fii mulțumit în casnicie, sa ai mulți prieteni (preferabil la Parchet, daca nu chiar în Guvern, nu, domnu’ Patriciu?), limitarea dorințelor și a pretențiilor (eh, ce sa-i faci, Nastase nu poate cumpara chiar toata Romania, ajung hectarele alea…), sa îi ajuți pe cei din jur (mai ales pe matuși), credința (religioasa sau de alta natura, eventual în zeul Dolar), sa nu te compari cu alții (nuuuuu! Irinel e nefericit?!), sa caștigi mai mulți bani (logic…), sa îmbatranești frumos și sa traiești sanatos.

Un alt studiu, facut de cercetatori americani și englezi, a urmarit viața a 1.600 de adulți între 1998 și 2002, pentru a trage o concluzie de bun simț: „nimic nu-l face pe om mai mulțumit decat o partida buna de amor. Cuplurile care fac sex de cel puțin patru ori pe luna își produc o stare de fericire echivalenta cu cea indusa de un venit anual de 72.000 $”. Deci aspirina saracului ține loc și de elixir al fericirii. Pacat ca nu și de cele trei mese pe zi.

Citește întreaga colecție de perle din presa scrisa numai în

Tags: