Romică Ţociu şi Cornel Palade – Bancherii de serviciu

De: Cătălina Matei / 20.04.2009, 00:00
Romică Ţociu şi Cornel Palade - Bancherii de serviciu
Nu şi-au schimbat meseria, însă, de ceva vreme încoace, cei doi comici supraveghează programul anticriză de la Antena 1: ”Bancher sau şomer cu Romică şi Cornel”. În fiecare ediţie a emisiunii, doi oameni obişnuiţi cu datorii mari la bănci concurează pentru a cîştiga o sumă de bani, care să-i ajute să-şi plătească o parte din credite. Fiecare dintre ei este ajutat de Ţociu şi Palade, alături de cîte o vedetă.

Se cunosc de aproape 20 de ani şi, la o primă evaluare, cei doi comici au petrecut mai mult timp împreună decît cu cei dragi. ”Am făcut o socoteală din care a reieşit că noi am stat 12 ani împreună şi vreo 8 – doar cu familia. A fost la prima vedere: eu eram cu un grup satiric din Craiova, iar el era actor la Galaţi. Cineva l-a adus să mă vadă, ne-am împrietenit repede şi de atunci facem un comic de neclintit, cu mustăţile aferente – tot timpul am avut mustaţă!”, îşi aminteşte Ţociu.

Despre primii bani cîştigaţi, Romică îşi aminteşte cum improviza din sertarul unei comode un acordeon la care cînta muzică populară în faţa porţii. Din bănuţii cîştigaţi, 2-3 lei, îşi cumpăra bomboane cu lapte şi suc de trandafiri, ”d-ăla de-ţi lăsa limba roşie o săptămînă, la cîtă vopsea avea în el”. În schimb, partenerul său de scenă, Palade, fugea de acasă, căuta comori prin pădure şi, mai tîrziu, repeta textele de agăţat fete în faţa oglinzii. ”Cînd am bani, îi cheltui, cînd n-am… nu-i cheltui. Iar domnul Palade cînd are – nu cheltuie, iar cînd n-are… nu cheltuie! E strîngător!”, ne dezvăluie Romică şi adaugă: ”N-am dat niciodată bani pe tîmpenii! Cred că o singură dată am aruncat cu banii aiurea: mi-am luat din America o perucă, însă nu am luat şi adezivul care îmi trebuia. N-am folosit-o niciodată”.

Haz de necaz

Cei care ajung să concureze la emisiunea de la Antena 1 trebuie să dovedească că, pe lîngă datorii, au şi un simţ al umorului foarte dezvoltat. Fiecare dintre ei este ajutat şi susţinut de unul dintre prezentatori şi de cîte o vedetă din echipa sa. Mai întîi, concurenţii răspund la tot felul de întrebări de cultură generală în timp ce aleargă pe o bandă rulantă, apoi, la a doua probă, ghicesc cuvinte mimate, fluierate, cîntate, desenate sau… dansate. Iar la a treia probă se testează condiţia fizică, pe o pasarelă suspendată, plină de obstacole, singurul ghid al concurenţilor fiind coechipierii care vor încerca să-i ajute cu indicaţii verbale.

”La , ajung oamenii care nu mai au nici o speranţă că ar putea să-şi plătească creditele luate cu buletinul, cu certificatul de naştere, cum se dădeau cu puţin timp în urmă, înainte de marea criză. Iar acum s-au trezit că au de plătit triplu şi nu mai au cu ce. Aşa că vin la noi în emisiune, se distrează şi mai şi pleacă acasă cu nişte bani în buzunar”.

Amintiri din… TeleEurobingo

Romică Ţociu şi Cornel Palade nu sînt la prima experienţă a unei emisiuni cu premii în bani. În urmă cu cîţiva ani, ”TeleEurobingo” ţinea cu sufletul la gură o ţară întreagă. Sute de mii de oameni erau atraşi de premiile consistente oferite în fiecare săptămînă. ”Atunci au fost oameni care chiar s-au îmbogăţit în urma acelei emisiuni. Pentru că erau nişte sume uriaşe, nişte premii fabuloase. Ni se întîmplă să ne întîlnim prin ţară, cînd mergem la spectacole, cu oameni care au cîştigat atunci un apartament sau o maşină. Şi vin la noi cu mare drag şi ne spun cum au cîştigat ei atunci. Acum însă, cred că lumea se uită la mai mult pentru divertisment, pentru momentele umoristice pe care le facem noi acolo. Pînă la urmă, umorul şi banii merg bine împreună”, concluzionează Romică Ţociu.

Bancher sau şomer cu Romică şi Cornel – Sîmbătă, 20.30, Antena1