Roming

De: Mioara Tronaru / 01.10.2007, 00:00
Roming
După ce a cîştigat premiul I la concursul de scenarii Sazka Prize şi locul I la faza naţională a concursului de scenarii Hartley-Merill Prize International, ”Roming” a participat la Festivalul internaţional de film de la Toronto.

Regizorul Jiri Vejdelek lucrează deja la un alt proiect intitulat “Vaclav”, care trebuie să intre în săli anul viitor. El vrea să deschidă astfel un ciclu de şase filme care să povestească destinele persoanelor graţiate de fostul preşedinte Vaclav Havel. Primul său film, ”Ucastnici zajezdu” (”Holiday Makers”), a fost campionul box-office-ului ceh în 2006, cu 790.000 de spectatori. La sfîrşitul lui mai, Jiri Vejdelek (35 de ani) a lansat cel de-al doilea lung-metraj, ”Roming”. Dacă prima peliculă relata o călătorie a unui grup de cehi în Croaţia, de data asta avem în faţă un road-movie, la fel de haios, chiar dacă mai apar şi unele tonuri grave, despre drumul unui grup de rromi. Nu vă lăsaţi înşelaţi: cuvîntul “roming” nu are nimic de-a face cu telefonia mobilă. Nu este decît o expresie inventată de autorii filmului şi compusă din două părţi: rom şi ing, unde ing înseamnă inginer. Mîndru de fiul său, Jura, student şi, evident, viitor inginer, Roman, un rrom de vreo 60 de ani, care trăieşte într-un cartier ”gipsy” al unui oraş de provincie, visează să scrie o epopee ţigănească. Într-o bună zi, bătrînul are ideea de a pleca cu fiul său într-o colonie îndepărtată de rromi, unde are mulţi prieteni şi, mai ales, unde trăieşte tînăra cu care Jura a fost logodit încă din copilărie. Bineînţeles că nu vor fi singuri în această călătorie – care se va transforma într-o căutare a sufletului rrom plină de situaţii tragicomice –, îi va însoţi unchiul Stano, un vagabond cu gură mare, care nu poate emite o frază fără să-i scape o vulgaritate.

Marek Epstein (scenaristul): ”O familie de rromi din Vsetin trăieşte cu totul altfel decît una din Cheb. Sînt alte ritualuri, alte reguli morale. Noi am ales să relatăm povestea noastră, pornind de la nişte generalităţi şi accentuînd ceea ce ne interesa”.

Vitezslav Holub (un tînăr rrom de la Brno ajuns din întîmplare la casting,, îl interpretează pe Jura): ”Eu lucrez cu tatăl meu în construcţii. Niciodată n-am avut ambiţii în plan artistic, în afară de umblatul cu aparatul de fotografiat. Dacă voi fi apreciat şi mi se vor face alte propuneri, nu voi refuza, dacă nu, nu. Nu ţin neapărat să joc în continuare”.

Jiri Vejdelek: ”Am vrut să spunem o poveste universală, în care rromii să fie simbolul libertăţii. Scopul a fost să fie un film proaspăt şi viu. Bineînţeles că ne-am documentat zdravăn despre istoria şi literatura rromilor. Dar n-am vrut să iasă un studiu sociologic, pe de o parte că n-ar mai fi fost atît de distractiv, pe de altă parte că a avea o asemenea ambiţie ar fi însemnat să trăieşti efectiv într-o comunitate rromă. Iar asta cu siguranţă nu le-ar fi convenit producătorilor, care n-ar fi fost atît de răbdători…”.

TO: Roming. Producţie Cehia-Romănia-Slovacia, 2007.
R: Jiri Vejdelek. Cu: Jean Constantin, Corina Moise, Marian Labuda, Vitezslav Holub, Bolek Polivka, Oldrich Vlach.
Distribuit de MediaPro Distribution