Rona Hartner: „Din copilărie am visat să fac un album cu muzică gospel”

Apropo.ro / 07.10.2014, 13:03
Rona Hartner: „Din copilărie am visat să fac un album cu muzică gospel”
Rona Hartner va susţine vineri, 10 octombrie, un concert extraordinar de promovare a albumului „The Balkanik Gospel”, un proiect de anvergură care reuneşte gospel-ul, fanfara, jazz-ul şi muzica tradiţională din Balkani.
“Din copilărie am visat să fac odată un disc cu muzică gospel şi iată că visul mi se împlineşte acum, la 41 de ani”, ne spune Rona. Albumul cuprinde 10 piese gospel, în majoritate compoziţii proprii, „măcinate” timp de zece ani de mintea şi sufletul talentatei artiste. Concetul va avea loc la Berăria H din Capitală.
 
„Eu cânt de multă vreme muzică religioasă. Am cântat tot timpul în corul Catedralei Sf. Iosif, dar şi în cel al Comunităţii Catolice Emanuel. De ani de zile eu fac parte din comunitatea catolică Emanuel şi sunt consacrată la “Sfânta inimă a lui Iisus” în Montmartre, ca laic. Tot ceea ce apare pe “The Balkanic Gospel” e muzică religioasă, pe care am făcut-o după Psalmi”.
 
Piesa “The Balkanik Gospel” care dă titlul albumului este realizată de Aurel Mirea (aka Relu Balkan), iar alte două sunt compuse special pentru Rona Hartner de Bartholo Claveria, recunoscut drept cel mai bun chitarist de flamenco la ora actuală, acesta fiind şi invitat special pe album. 
 
 
Foto: Mihai Stetcu – Antena 1
 
 
În orchestraţiile realizate de Fanfara Zuralia s-au folosit ritmuri tradiţionale româneşti, specifice pentru horă, sârbă sau bănăţeană şi balkanice, utilizate şi de Kusturica sau Bregovic, iar textele cu încărcătură spirituală ori adevărate imnuri adresate iubirii au fost realizate de Rona în colaborare cu textierul lui Charles Aznavour. Piesele sunt în franceză şi engleză, un singur cântec fiind cântat de Rona în rromani. 
 
Părţile orchestrale şi vocile adiţionale au fost înregistrate live în studiul lui George Nemeznik, în decembrie trecut, iar vocile principale au fost înregistrate de Rona în studioul din Franţa. Albumul a fost mixat în Germania şi masterizat în SUA. Coperta este realizată de pictorul Paul Hitter, pe pozele 3D ale lui Arthur Boit. 
 
Producătorii francezi îşi doresc şi un tiraj de lux, cel mai probabil pentru martie 2015, în care albumul audio “The Balkanik Gospel” să fie însoţit de o carte autobiografică a Ronei Hartner, care sa cuprindă şi reproduceri după tablourile ei, şi de un DVD.