Roxette şi „Pretty Woman” – un tandem de poveste

Apropo.ro / 25.03.2015, 20:00
Roxette şi
În urmă cu 25 de ani avea loc premiera filmului devenit deja clasic, “Pretty Woman” a cărui poveste de succes continuă să impresioneze până în prezent.

La vremea lansării sale, filmul a devenit rapid unul dintre cele mai mari succese ale anilor ’90, tranformand-o pe Julia Roberts dintr-o actriţă necunoscută într-un superstar internaţional şi propulsând principală piesa de pe coloana sonoră, “It Must Have Benn Love” în topul Billboard Hot 100.

Pentru Roxette, sincronizarea cu “Pretty Woman” nu putea să fie mai benefică. Duo-ul suedez făcuse deja senzaţie cu single-ul lor de debut care urcase cu repeziciune în topurile din SUA, devenind astfel primul lor hit clasat pe primul loc în Billboard, în primăvara anului 1989.

În timp ce se aflau într-un turneu în Europa, pregătindu-se pentru lansarea următorului single – ce urma să devină cel de-al doilea hit al lor clasat pe locul 1 în SUA (este vorba de “Listen To You Heart”) –  compania Disney/Touchstone a întrebat în ce măsură noul fenomen suedez ar fi interest să scrie un cântec pentru coloana sonoră a unui film numit “$ 3,000”, o comedie romantică despre un afacerist bogat care se îndrăgosteşte de o prostituată plină de şarm.

Programul celor de la Roxette era supra-aglomerat, iar şansele ca cei doi să compună şi să înregistreze o nouă piesă, erau foarte mici. În schimb, Per şi Marie au oferit un hit de-al lor datând din toamnă lui 1987: ““It Must Have Been Love (Christmas For The Broken Hearted”).

Regizorul Garry Marshall a realizat valoarea piesei şi a fost de acord cu folosirea sa doar să fie înlăturate versurile care fac referire la Crăciun.

Foto: WMG
Foto: WMG

În ciuda angajamentelor care le monopolizau întregul program, Roxette au fost mai mult decât entuziasmaţi de şansa de a fi implicaţi într-o producţie cinematografică majoră.  Per Gessle a rescris versurile, Marie Fredriksson a reînregistrat partea vocală, câteva părţi de chitară au fost adăugate, iar versiunea finală a fost trimisă către Hollywood. După aceea, nimeni nu a mai acordat atenţie acestui subiect, accentul fiind pus pe “Listen To Your Heart” care devenise cel de-al doilea single din cariera lor clasat pe locul 1 în SUA.

Plăcută a fost surpriza tuturor să remarce cât de bine se potriveşte frumoasă şi romantică balada “It Must Have Been Love” care ajunge să ocupe prima poziţie în top Billboard Hot 100, marcând astfel cea de-a treia mare reuşită a lui Roxette pe teritoriul american.

Privind în retrospectivă, “It Must Have Been Love” rămâne una dintre piesele clasice din repertoriul Roxette, rivalizata poate de o altă balada de succes, “Listen To Your Heart”. Piesa a fost difuzată la posturile de radio din Statele Unite de peste 5 milioane de ori, această performanţă fiind premiată de BMI London Awards. Alte piese care au ajuns la o asemenea cifra sunt: “All Right Now” (Free), “Another Brick În The Wall” (Pink Floyd), “Rocket Man” (Elton John) şi propriul lor “Listen To Your Heart”.

Pentru a sărbători una dintre cele mai de succes şi mai iubite piese cu rădăcini suedeze, Parlophone/Warner lansează o versiune digitală, iar o ediţie limitată pe vinil urmează să apară pe 6 mai. În timpul turneului american din 1992, Roxette a înregistrat o nouă versiune în faimosul studio Ocean Way. Aceasta a fost cuplată cu o înregistrare live a aceluiaşi cântec şi inclusă pe albumul “Tourism”. Dar pentru prima dată, o versiune editată a acestei piese va fi lansată ca bonus track.

În acest moment, Roxette se afla în turneu, promovându-şi cel mai recent album best of “The 30 Biggest Hits XXX”. Ceea ce ne demonstrează că sigur a fost vorba de dragoste în cariera lor muzicală, iar povestea pasiunii lor este departe de a fi sfârşită.

Turneul celor de la Roxette include şi un concert memorabil la Bucureşti, pe data de 17 mai, la Arenele Romane, evenimentul fiind organizat de Emagic. Biletele sunt disponibile în reţeaua MyTicket şi online, pe www.myticket.ro.